samenwerken vennootschap

Zo stel je een vennootschapscontract op

Hoe maak je een vennootschapscontract? Dit contract is speciaal voor de vennootschap onder firme (vof) en de commanditaire vennootschap (cv). Het is slim om in dit contract alle afspraken met je vennoten vast te leggen.

Waarom een vennootschapscontract opstellen?

Wanneer je een vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) opricht, ga je een samenwerkingsverband aan met andere ondernemers.

Omdat je een samenwerking aangaat is het belangrijk om alle afspraken tussen de vennoten (partners) vast te leggen. Dit doe je in een vennootschapscontract.

Is een vennootschapscontract verplicht?

Nee, een vennootschapscontract is niet verplicht, helpt je om de samenwerking juridisch dicht te timmeren. Je laat daarmee geen ruimte voor onduidelijkheden of verrassingen achteraf.

Als je geen vennootschapscontract opstelt, gelden automatisch de regels uit het Burgerlijk Wetboek. Hier staat bijzonder weinig in.

Vennootschapscontract: voor welke rechtsvorm?

Er zijn twee soorten rechtsvormen waar je zo'n contract voor kunt opstellen: de vennootschap onder firma (vof) en de commanditaire vennootschap (cv)

Vennootschap onder firma

Bij een vennootschap onder firma zijn alle vennoten verplicht iets in te brengen. Dit kan kapitaal zijn, maar ook goederen of arbeid. Een vof is juridisch vergelijkbaar met een eenmanszaak.

Het verschil is dat een vof een samenwerkingsverband tussen een aantal ondernemers. In de meeste gevallen zijn de vennoten natuurlijke personen (eenmanszaken), maar rechtspersonen (bv’s) zijn ook mogelijk.

Commanditaire vennootschap

Een commanditaire vennootschap lijkt op de vof, met het verschil dat hier stille vennoten bij betrokken zijn: dit zijn geldschieters die zich liever niet actief bezighouden met de bedrijfsvoering.

Zij helpen jou als beherende vennoot aan het benodigde startkapitaal en zijn dus alleen financieel betrokken bij het bedrijf.

Hoe stel je een vennootschapscontract op?

De oprichting van een vof of een cv volstaat met een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Toch is het verstandig om naast de inschrijving een vennootschapscontract op stellen.

Het voordeel van een vennootschapscontract is dat je dit - in overeenstemming met de andere vennoten – geheel naar eigen wens kunt opstellen.

Notaris inschakelen of niet?

Er is geen verplichting om dit door een notaris te laten doen, maar laat het contract wel vastleggen door een notaris. Vergeet niet voordat je het contract vastlegt, alles te laten controleren door een jurist of financieel adviseur.

Wat leg je vast in een vennootschapscontract?

Samen met de andere vennoten maak je onderlinge afspraken over de bedrijfsvoering. Hieronder vallen onder meer:

  • Oprichting van de vof of cv
  • Winst- en verliesverdeling
  • Tekenbevoegdheid bij het afsluiten van contracten
  • Algemene doelstellingen
  • Inbreng van de vennoten (geld, goederen of arbeid)
  • Duur van de vennootschap
  • Contracten met klanten
  • Eventuele gevolgen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid
  • Omgang met conflicten
  • Concurrentiebeding

Wat gebeurt er als de vof of cv wordt opgeheven?

Het is belangrijk om in het contract een paragraaf op te nemen over de mogelijke opheffing van de vof of cv. Leg vooraf vast welke procedures jij en je partners volgen als er een vennoot uit de onderneming stapt of overlijdt. En welke eisen stellen jullie aan een nieuwe vennoot?

De ontbinding van een vof is aan bepaalde fiscale regels gebonden. De vennoten betalen eerst de schulden en krijgen vervolgens hun aandeel terug in natura of geld. Dit heet de vereffening. Wat overblijft wordt op basis van ieders winstaandeel verdeeld.

Verlies in de vof of cv

Wanneer er voor het afbetalen van de schulden te weinig geld in kas is, moeten de vennoten dit bijstorten, uiteraard op basis van het aandeel in het verlies. Deze regels gelden ook voor de beherende vennoten van een cv. De stille vennoot hoeft echter nooit meer bij te dragen dan zijn of haar inbreng.

Ook interessant voor jou

Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?
Een bedrijfsplan in 10 stappen
5 vragen en antwoorden over beroepsaansprakelijkheid

Bijgewerkt op: 01-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.