Vennootschapsbelasting

Vennootschapsbelasting: dit moet je weten

Als je een bv of een nv opricht, moet je vennootschapsbelasting betalen. Wat houdt die belasting in en wat zijn de tarieven voor 2020 en 2021? 

Wat is vennootschapsbelasting (vpb)? 

Vennootschapsbelasting is een belasting over de winst die je als ondernemer maakt. Deze belasting is van toepassing als je een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv) opricht. De vennootschapsbelasting wordt ook wel vpb genoemd. 

De Belastingdienst maakt op het gebied van belastingen onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een 'lichaam'. De meeste startende ondernemers beginnen als zzp'er en zijn een natuurlijk persoon. Als zzp'er met een eenmanszaak doe je aangifte voor de inkomstenbelasting

Aangifte vennootschapsbelasting

Een lichaam is een naamloze vennootschap (nv) of besloten vennootschap (bv), maar ook een stichting of vereniging. Een lichaam heeft rechtspersoonlijkheid en doet aangifte vennootschapsbelasting. Hiermee wordt de belastbare winst in een bepaald jaar bedoeld, verminderd met de aftrekbare verliezen.

 • Je aangifte vennootschapsbelasting moet je binnen 5 maanden na het boekhaar doen. Als jouw boekjaar gelijk is aan je kalenderjaar is dit dus voor 1 juni. 

Let op: ook stichtingen en verenigingen moeten soms aangifte vennootschapsbelasting doen, namelijk als zij een onderneming drijven.

  Tarieven vennootschapsbelasting

  Als onderdeel van het Belastingplan wil het kabinet de lasten voor bv's en nv's verlichten. Het percentage vennootschapsbelasting gaat dus in 2020 en 2021 omlaag. 

  Tarieven vennootschapsbelasting 2020

  In 2020 zijn er twee tarieven:

  1. Voor je winst tot € 200.000 is de belasting 16,5%
  2. Voor je winst boven € 200.000 is de belasting 25%

  In 2019 was het lage percentage nog 19%.

  Tarieven vennootschapsbelasting 2021

  In 2021 verandert de grens en verlaagt het lage tarief weer:

  1. Voor je winst tot € 245.000 is de belasting 15%
  2. Voor je winst boven € 245.000 is de belasting 25%

  Het percentage gaat dus omlaag, maar dat wil niet zeggen dat het je ook net zoveel procent aan belastingvoordeel oplevert. Een dga betaalt namelijk vaak ook nog belasting in box 2 over inkomen uit aanmerkelijk belang. De belasting in box 2 stijgt in 2020 van 25% naar 26,25%, in 2021 bedraagt dit tarief 26,9%.

  Tarieven vennootschapsbelasting 2022

  Ook in 2022 verandert de grens. Dit zijn de percentages in 2022:

  1. Voor je winst tot € 395.000 is de belasting 15%
  2. Voor je winst boven € 395.000 is de belasting 25%

  Innovatiebox: lagere vennootschapsbelasting

  Maak je winst vanuit innovatieve activiteiten? Als je voldoet aan de voorwaarden, betaal je voor (een deel van) je winst het verlaagde tarief van de innovatiebox. Je betaalt dan in 2020 slechts 7% en in 2021 wordt dit 9%. 

  • Wat is vennootschapsbelasting? Als je een bv of nv hebt, betaal je elk jaar vennootschapsbelasting over je winst. De tarieven en schijven veranderen in 2021 en 2022, bekijk de regels en actuele tarieven.
  • Hoeveel is de vennootschapsbelasting 2020? In 2020 is het tarief vennootschapsbelasting gedaald ten opzichte van 2019. Ook in 2021 daalt het tarief en verandert de grens. Je gaat minder belasting betalen. In het overzicht zie je de tarieven voor de komende jaren.
  • Wat is de innovatiebox? De innovatiebox is een verlaagd tarief voor de vennootschapsbelasting. Als je winst maakt uit innovatieve activiteiten, betaal je een lager tarief: 7% in 2020 en 9% in 2021. 
  Bijgewerkt op: 03-08-2021

  Wat vind je van dit artikel?

  Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

  Lees meer

  Belasting

  Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

  De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

  Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

  ​Lees meer over de belastingaangifte voor ondernemers.
   

  Handig: btw berekenen met de btw-calculator

  Created with Sketch.

  Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

  Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
   

  Ja ik wil die tips >

  Created with Sketch.

  Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

  Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

   

  Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

   

  Bekijk je voordeel

   

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.