Vennootschapsbelasting: dit moet je weten

Bijgewerkt op 19 januari 2022
3 min  leestijd
4.232
Auteur: Marieke Leijnen
Vennootschapsbelasting

Als je een bv of een nv opricht, moet je vennootschapsbelasting betalen. Wat houdt die belasting in en wat zijn de tarieven voor 2021 en 2022? 

Wat is vennootschapsbelasting (vpb)? 

Vennootschapsbelasting is een belasting over de winst die je als ondernemer maakt. Deze belasting is van toepassing als je een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv) opricht. De vennootschapsbelasting wordt ook wel vpb genoemd. 

De Belastingdienst maakt op het gebied van belastingen onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een 'lichaam'. De meeste startende ondernemers beginnen als zzp'er en zijn een natuurlijk persoon. Als zzp'er met een eenmanszaak doe je aangifte voor de inkomstenbelasting

Aangifte vennootschapsbelasting

Een lichaam is een naamloze vennootschap (nv) of besloten vennootschap (bv), maar ook een stichting of vereniging. Een lichaam heeft rechtspersoonlijkheid en doet aangifte vennootschapsbelasting. Hiermee wordt de belastbare winst in een bepaald jaar bedoeld, verminderd met de aftrekbare verliezen.

 • Je aangifte vennootschapsbelasting moet je binnen 5 maanden na het boekhaar doen. Als jouw boekjaar gelijk is aan je kalenderjaar is dit dus voor 1 juni. 

Let op: ook stichtingen en verenigingen moeten soms aangifte vennootschapsbelasting doen, namelijk als zij een onderneming drijven.

  whitepaper administratie cover

  Administratie opzetten?

  Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

  Download gratis PDF

  Tarieven vennootschapsbelasting

  Als onderdeel van het Belastingplan wil het kabinet de lasten voor bv's en nv's verlichten. Het percentage vennootschapsbelasting gaat dus in 2020 en 2021 omlaag. 

  Tarieven vennootschapsbelasting 2021

  In 2021 zijn er twee tarieven:

  1. Voor je winst tot € 245.000 is de belasting 15%
  2. Voor je winst boven € 245.000 is de belasting 25%

  In 2020 was het lage percentage nog 16,5%.

  Tarieven vennootschapsbelasting 2022

  In 2022 verandert de grens:

  1. Voor je winst tot € 395.000 is de belasting 15%
  2. Voor je winst boven € 395.000 is de belasting 25,8%

  Het percentage blijft hetzelfde, maar dat wil niet zeggen dat het je ook net zoveel procent aan belastingvoordeel oplevert. Een dga betaalt namelijk vaak ook nog belasting in box 2 over inkomen uit aanmerkelijk belang. De belasting in box 2 blijft in 2022 26,90%.

  Innovatiebox: lagere vennootschapsbelasting

  Maak je winst vanuit innovatieve activiteiten? Als je voldoet aan de voorwaarden, betaal je voor (een deel van) je winst het verlaagde tarief van de innovatiebox. Je betaalt dan in 2020 slechts 7% en vanaf 2021 wordt dit 9%. 

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening: 6 voordelen!

  Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

  Bekijk de 6 voordelen

  • Wat is vennootschapsbelasting? Als je een bv of nv hebt, betaal je elk jaar vennootschapsbelasting over je winst. De tarieven en schijven veranderen in 2021 en 2022, bekijk de regels en actuele tarieven.
  • Hoeveel is de vennootschapsbelasting 2020? In 2020 is het tarief vennootschapsbelasting gedaald ten opzichte van 2019. Ook in 2021 daalt het tarief en verandert de grens. Je gaat minder belasting betalen. In het overzicht zie je de tarieven voor de komende jaren.
  • Wat is de innovatiebox? De innovatiebox is een verlaagd tarief voor de vennootschapsbelasting. Als je winst maakt uit innovatieve activiteiten, betaal je een lager tarief: 7% in 2020 en 9% in 2021. 

  Meer over zzp

  Meer over zzp
  ZZP rekening

  Breng je financiële administratie op orde voor 2024

  Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

  Sluiten