marieke

De 'waarde' van een idee

Ik spreek vaak beginnende ondernemers die advies willen, maar mij niet willen vertellen wat hun idee is, omdat ze bang zijn dat iemand het van hen steelt. Ik spreek ook wel eens mensen die me een ideetje vertellen en vervolgens zeggen dat ik het best mag gebruiken, mits ik hun de helft van de gemaakte winst geef.

Laat mij u uit deze droom helpen. Een idee alleen is niets waard. Sterker nog: de meeste ideeën zijn ronduit slecht. Het enige wat ervoor gaat zorgen dat uw slechte idee beter wordt, is dat u uw plannen kenbaar maakt en voorlegt aan potentiële klanten. Daarnaast is het zaak om het idee zo vaak mogelijk te pitchen aan andere ondernemers en investeerders. Blijf onderzoeken, blijf proberen en vooral: blijf het doen! Door te handelen kunt u leren en uw idee verder verbeteren.

Percentage

Ik heb dat met mijn bedrijf ook ondervonden. Peerby is een website waarmee mensen spullen kunnen lenen van anderen in de buurt. Wij dachten in eerste instantie dat onze leden hun spullen zouden verhuren en dat wij dan een percentage van het verhuurbedrag zouden krijgen. In werkelijkheid blijkt dat mensen hun buurtgenoten zo leuk vinden dat ze helemaal geen geld vragen. Het oorspronkelijke Peerby was in die zin dus 'een slecht idee'.

Lange reis

Een onderneming starten is als het maken van een lange reis. En het idee is het beginpunt van deze reis. Hoe verder u reist, hoe minder het ertoe doet waar u begonnen bent en hoe minder uw huidige koers nog te maken heeft met waar u ooit begonnen bent. De beste plek om te vertrekken is waar u nu bent. Veel heiliger dan dat is uw idee niet. Het is waar u nu bent. En als u wilt dat u ergens komt, dan zult u moeten vertrekken. Dan moet u uw idee dus in de wereld brengen en eraan gaan werken. Niet omdat u gelijk heeft (waarschijnlijk heeft u namelijk ongelijk), maar omdat het u helpt om de juiste weg te vinden.

Onderzoekslab

Ik was onlangs bij een vraaggesprek met Chris Hughes, een mede-oprichter van Facebook. Hij vertelde dat het Facebook van nu in niets lijkt op de eerste website die ze bouwden. Ze gebruikten hun site als experimenteerplatform. Als een soort onderzoekslab om uit te vinden waarin bezoekers geïnteresseerd zijn. En dat doen ze nu nog steeds. Ze wisten niet dat Facebook er zo uit zou gaan zien, maar dat ontdekten ze gaandeweg.

Ontdekkingsreis

Columbus dacht dat hij een kortere route naar Oost-Indië zou vinden. Dat bleek achteraf een erg slecht idee. Maar omdat hij het lef had om te gaan varen, 'ontdekte' hij Amerika. Zo ziet u maar: het gaat niet om of u een goed idee heeft. Het gaat erom dat u het lef heeft om het te proberen.

-Daan Weddepohl


Internetondernemer Daan Weddepohl (31) is oprichter van Peerby, een app en website waarmee gebruikers spullen kunnen huren van mensen in de buurt. Daan is ook te volgen op Twitter via @dwed.

Gepubliceerd op:
18-06-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x10
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Ondernemingsplan voorbeelden

Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Dit plan is een van de belangrijkste documenten van je start. Je gebruikt het om financiering te zoeken, maar vooral ook voor jezelf om de juiste richting te vinden. Op deze pagina vind je de nodige tips en tricks voor een sterk ondernemingsplan.

Nu aan de slag met je ondernemingsplan?

Download dan de gratis whitepaper: een ondernemingsplan in 10 stappen. Misschien heb je nu meer behoefte aan een handig overzicht met daarin de onderdelen van een goed ondernemingsplan. Dat vind je hier: wat staat er in een ondernemingsplan?

Gratis ondernemingsplan voorbeelden (PDF-bestand)

Ben jij op zoek naar een goed businessplan voorbeeld voor jouw sector? Download gratis de volgende voorbeelden van de Rabobank (PDF-bestand):

Ook op IkGaStarten vind je de nodige voorbeeldplannen. Bekijk hier een preview van het zzp voorbeeldplan, horeca voorbeeldplan, schoonheidssalon voorbeeldplan en detailhandel voorbeeldplan.

Business Model Canvas

Veel starters vinden het nog best lastig om een ondernemingsplan op papier te zetten. Klinkt dat herkenbaar? 

Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met bijvoorbeeld je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer starters gebruiken dit schema.

De Startversterker

Wil je meer hulp met het maken van een ijzersterke start? In de Startversterker vind je slimme tips, tests en checklists. Test er bijvoorbeeld wat voor soort ondernemer jij bent.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.