De start van eBay

Bijgewerkt op 18 januari 2023
7 min  leestijd
513
Auteur: Marieke Leijnen

De start van eBay leest als een jongensboek. Wereldwijd is de site nog altijd het Mekka van online koopjesjagers en slimme handelaars. En dat terwijl oprichter Pierre Omidyar eBay ooit spontaan startte als grappig experiment. Het platform maakte hem binnen een paar jaar tijd miljardair. Hoe kreeg Omidyar dat voor elkaar, en wat onderscheidt eBay van de concurrentie?

In dit artikel behandelen we de start van eBay aan de hand van de volgende onderwerpen. Spring direct naar een paragraaf door te klikken op een van onderstaande links:

De hoofdrolspeler

De onbetwiste hoofdrolspeler van dit verhaal is Pierre Morad Omidyar. Hij werd 21 juni 1967 in Parijs geboren als kind van Iraanse ouders die hun thuisland waren ontvlucht. De van oorsprong Iraans-Franse Pierre Omidyar werd geboren in Parijs, maar groeide op verschillende plaatsen in Amerika.

De start van eBay

De website begon op 4 september 1995 als een spontaan en ongedwongen experiment. De ondernemer wilde simpelweg kijken hoe ver hij met dit nieuwe concept kon komen. Het allereerste artikel dat van eigenaar verwisselde door eBay, was een kapotte laserpen. Omidyar kreeg er maar liefst 14,83 dollar voor. 

"Jaag je dromen na. Als je je oprecht betrokken voelt bij je werk en daar vol voor gaat, geloof ik dat je alles kunt bereiken wat je wilt." (Pierre Omidyar)

Spijbelen

Al op jonge leeftijd hield de introverte jongen zich het liefst bezig met computers. Een studiebol was hij zeker niet. Zo vertelde tijdens een interview dat hij regelmatig de gymles oversloeg om een extra uurtje door te brengen in het computerlokaal. Na zijn middelbare schooltijd rondde hij wel een studie computerwetenschappen af aan de universiteit van Tufts, om vrijwel direct daarna aan de slag te gaan als programmeur bij Claris (een dochterbedrijf van Apple).

Slimme marketingtruc

Een vaak gehoord verhaal is dat Omidyar het idee voor eBay dankt aan een vroege verloofde. Zij zou hem op een goede dag in 1995 verteld hebben over haar verzameling van specifieke snoeppapiertjes. Volgens de mythe was het volgens haar ingewikkeld om gelijkgestemden te vinden met wie ze deze bijzondere verzameling uit kon breiden.

Omidyar zou direct gefascineerd zijn geraakt door dit vraagstuk. Hoe kon hij een plek creëren waar verzamelaars zelfstandig producten konden aanbieden en/of kopen? Zijn antwoord lag besloten de openbare veilingsite eBay. Dit verhaal werd de media in geslingerd door een handige PR-manager, en werd één op één overgenomen door andere bronnen. Pas in 2002 liet eBay weten dat er niets klopte van dit verhaal en dat er sprake was geweest van een slimme marketingtruc.

Naamgeving eBay

Wat wel klopt, is dat eBay bij de start nog 'Auction Web' heette. Hier konden verzamelaars gratis bijzondere items kopen en verkopen. Toen de bezoekerscijfers al tijdens het eerste weekend door het dak gingen, besefte Omidyar dat hij goud in handen had.

Hij zette alles op alles om de site tot een succes te maken. Hij zegde zijn baan op en besloot om de website een andere naam te geven. Zijn keuze voor de naam 'Echo Bay' viel in het water, want tot zijn spijt was deze al geclaimd door anderen. Omidyar maakte er ter plekke eBay van, en de rest is geschiedenis.

eBay in een notendop

Op het nieuwe platform konden gebruikers tegen een kleine vergoeding alles verhandelen wat ze maar wilden. Zolang de producten maar niet in strijd waren met de geldende wet- en regelgeving. Een voorval dat illustreert dat eBay zich echt aan de geldende wetten probeert te houden, is het feit dat een man ooit één van zijn nieren aanbood. Zijn advertentie werd, ondanks de vele biedingen erop, abrupt van de veilingsite verwijderd.

De filantroop Pierre Omidyar

Na de start en de verkoop van eBay, mocht Pierre Omidyar zich in 1998 officieel miljardair noemen. Vanaf dat moment leidt hij een filantropisch leven van een filantroop. Volgens Omidyar is het zijn morele plicht om tijdens zijn leven zoveel mogelijk geld uit te geven aan goede doelen.

De afgelopen jaren besteedde hij alleen al een miljard dollar aan mensenrechtenorganisaties en aan slachtoffers van grote natuurrampen. Het vermogen van Pierre Omidyar wordt door Forbes geschat op 9,3 miljard dollar. Naast goede doelen gelooft hij ook stellig in het belang van innovatie. Om die reden richtte hij in 2004 hij samen met zijn vrouw Omidyar Network op. Daarmee investeert hij in innovatieve ondernemers die met hun ideeën de wereld willen verbeteren. 

Voor en door eerlijke en hardwerkende mensen

Omidyar had het ogenschijnlijk naïeve idee dat de website een even oprecht publiek zou trekken, als de mensen door wie eBay werd geleid. Hij bedacht de site voor eerlijke en hardwerkende mensen, en op basis van die criteria screende hij ook potentiële werknemers.

Financiering

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Bekijk de mogelijkheden

Die moesten passie hebben voor het werk, eerlijk zijn, teamspelers zijn, betrokkenheid tonen en respectvol zijn jegens anderen en hun werk. Hij ging hij uit van het beste in de mens, en tot op de dag van vandaag blijkt deze idealistische visie behoorlijk succesvol. Tegenover iedere miljoen transacties die op eBay plaatsvinden, staan slechts dertig fraudemeldingen.

Hoe staat eBay er nu voor?

Omidyar was vanaf de vroege start de bestuursvoorzitter van eBay. De dagelijkse leiding van het inmiddels wereldwijd opererende concern liet hij echter al vrij snel over aan andere vakmensen. In 1998 werd Meg Whitman binnengehaald als directeur. Bij haar aanstelling had eBay dertig mensen in dienst en een jaaromzet van vier miljoen dollar.

In de tien jaar die volgden, groeide het concern naar vijftienduizend personeelsleden en een jaaromzet van acht miljard dollar. Eind 2008 werd haar functie overgenomen door John Donahoe, die de stijgende lijn tot zijn afscheid in 2015 wist vast te houden. De laatst bekende cijfers zijn een jaaromzet van 10,42 miljard dollar in 2021. Sinds april 2020 wordt het bedrijf geleid door Jamie Iannone.

Marktplaats en eBay

Natuurlijk is eBay niet de enige veilingsite ter wereld. Het is echter wel de grootste, mede doordat het concern veel andere partijen heeft opgekocht. Dit is onder meer het geval bij het Nederlandse Marktplaats (2004) en het Franse iBazar (2001).

Daarnaast deed eBay goede zaken met de overname van het online betalingssysteem PayPal en de aan- en verkoop van Skype. Buiten de VS heeft het bedrijf vestigingen in onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk, China, India en Australië.

Veelgestelde vragen over de oprichting van eBay:

  • Door wie werd eBay opgericht?
    eBay werd opgericht door Pierre Morad Omidyar. Hij werd 21 juni 1967 in Parijs geboren als kind van Iraanse ouders die hun thuisland waren ontvlucht. De van oorsprong Iraans-Franse Pierre Omidyar werd geboren in Parijs, maar groeide op verschillende plaatsen in Amerika.
  • Welk artikel werd er als eerst verkocht op eBay?
    Het allereerste artikel dat van eigenaar verwisselde door eBay, was een kapotte laserpen. Omidyar kreeg er maar liefst 14,83 dollar voor.
  • Wat is het vermogen van de oprichter van eBay?
    Het vermogen van Pierre Omidyar wordt geschat op 9,3 miljard dollar. Naast goede doelen gelooft hij ook stellig in het belang van innovatie. Om die reden richtte hij in 2004 hij samen met zijn vrouw Omidyar Network op. Daarmee investeert hij in innovatieve ondernemers die met hun ideeën de wereld willen verbeteren.

Succesvol van start - stappenplan

Succesvol van start in 5 stappen

Het starten van een eigen bedrijf is een fantastische sprong in het diepe. Met ons stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet en ga jij succesvol van start!
 

Aan de slag

Meer over startersverhalen

Meer over startersverhalen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten