De start van eBay

6 min  leestijd
0
Image

Je kunt er van alles kopen en aanbieden: van porseleinen theepotten en auto's tot concertkaartjes. Wereldwijd is eBay nog altijd het online mekka van de koopjesspeurder of slimme handelaar. En dat terwijl oprichter Pierre Omidyar de website ooit spontaan lanceerde als grappig experiment. Een 'geinige' zet waarmee hij in een paar jaar tijd miljardair werd. Hoe heeft Omidyar dat voor elkaar gekregen?

Om wie gaat het?

Pierre Morad Omidyar.

Waar en wanneer werd hij geboren?

Op 21 juni 1967 in Parijs.

Om welk bedrijf gaat het?

Ebay.

Wanneer opgericht?

Op 4 september 1995.

Wat was de missie van Pierre Omidyar?

Pierre Omidyar heeft eigenlijk twee belangrijke missies in het leven. De eerste, het oprichten van eBay, begon als een leuk en ongedwongen experiment. De ondernemer wilde simpelweg kijken hoe ver hij met dit nieuwe concept kon komen. Heel ver, zo bleek later. Zijn tweede missie heeft niets met het bedrijf te maken, maar draait meer om hoe Omidyar in het leven staat. Hij houdt er namelijk behoorlijk filantropische idealen op na.

Vanaf de dag in 1998 dat hij zichzelf officieel miljardair mocht noemen, ziet hij het als zijn morele plicht om tijdens zijn leven zoveel mogelijk geld uit te geven aan goede doelen. Zo besteedde hij de afgelopen jaren al een miljard dollar aan mensenrechtenorganisaties en slachtoffers van grote natuurrampen. Als je vermogen door Forbes wordt geschat op 6,2 miljard dollar is dat natuurlijk makkelijk praten, maar desalniettemin blijft het een nobel streven om hiervoor zoveel geld opzij te blijven zetten.

Hoe werd het bedrijf opgericht?

De van oorsprong Iraans-Franse Pierre Omidyar werd geboren in Parijs, maar groeide op verschillende plaatsen in Amerika. Al op jonge leeftijd hield de introverte jongen zich het liefste bezig met computers. Een studiebol was hij zeker niet; zo vertelde Omidyar ooit in interview tijdens zijn schooltijd regelmatig de gymles over te slaan om in plaats daarvan een extra uurtje door te brengen in het computerlokaal. Na zijn middelbare schooltijd rondde hij overigens wel een studie computerwetenschappen af aan de universiteit van Tufts, waarna hij vrijwel direct aan de slag ging als programmeur bij Claris, een dochterbedrijf van Apple.

Een vaak gehoord verhaal is dat Omidyar het idee van eBay te danken heeft aan zijn toenmalige verloofde. Zij vertelde hem op een goede dag in 1995 een verzameling te hebben van specifieke snoeppapiertjes, maar dat het moeilijk was gelijkgestemden te vinden om deze bijzondere verzameling uit te breiden. Omidyar was direct gefascineerd; hoe kon hij een plek creëren waar verzamelaars zelfstandig producten konden aanbieden of kopen? Het antwoord was de openbare veilingsite eBay. Dit verhaal werd de media ingeslingerd door een handige PR-manager en één op één overgenomen door andere bronnen. Pas in 2002 liet eBay weten dat er niets klopte van dit verhaal en dat het slechts een slimme marketingtruc was geweest.

Wel waar is dat eBay in eerste instantie nog Auction Web heette. Hier konden verzamelaars gratis bijzondere items kopen en verkopen. Toen de bezoekerscijfers al tijdens dit eerste weekend als een raket omhoog schoten, besefte Omidyar dat hij een bijzonder concept in handen had. Hij besloot er vol voor te gaan, zegde zijn baan op en besloot de website een andere naam te geven. Echo Bay was helaas al geregistreerd, waarna Omidyar er ter plekke eBay van maakte. Hier konden gebruikers tegen een kleine vergoeding alles verhandelen wat ze maar wilden, zolang de producten – of het nou om een zeldzame leren jas of domeinnaam ging - maar niet in strijd waren met de regels. Ter illustratie: een man bood ooit één van zijn nieren aan, maar dit bericht werd (ondanks de vele biedingen) vrijwel onmiddellijk weer van de veilingsite verwijderd.

Waarin onderscheidde Omidyar zich van zijn concurrenten?

Omidyar had het ogenschijnlijk naïeve idee dat, zolang eBay werd geleid door eerlijke en hardwerkende mensen, de website een al even oprecht publiek zou trekken. Zo screende hij potentiële werknemers op de volgende persoonlijke eigenschappen: passie hebben voor het werk, eerlijkheid, teamspeler, betrokkenheid en respectvol blijven. In feite ging hij uit van het beste in de mens en was van mening dat eBay-klanten zelf ook niet graag bedonderd zouden willen worden. Tot op de dag van vandaag blijkt deze idealistische bedrijfsvisie behoorlijk succesvol. Tegenover iedere miljoen transacties die op eBay plaatsvinden staan slechts dertig fraudemeldingen.

Hoe staat eBay er nu voor?

Omidyar was en is vanaf het eerste begin de bestuursvoorzitter van eBay. De dagelijkse leiding van het inmiddels wereldwijd opererende concern liet hij echter al vrij snel - ongeveer in dezelfde periode dat eBay naar de beurs ging en hij miljardair werd - over aan andere vakmensen. In 1998 werd Meg Whitman binnengehaald: bij haar aanstelling had eBay dertig mensen in dienst en een jaaromzet van vier miljoen dollar. In de tien jaar dat zij de leiding had over het bedrijf, groeide het concern naar vijftienduizend man personeel en een jaaromzet van acht miljard dollar. Eind 2008 werd haar functie overgenomen door John Donahoe, die de stijgende lijn vooralsnog weet vast te houden.

Natuurlijk is eBay niet de enige veilingsite ter wereld. Het is echter wel de grootste, mede doordat het concern veel andere partijen heeft opgekocht. Dit is onder meer het geval bij het Nederlandse Marktplaats (2004) en het Franse iBazar (2001). Daarnaast heeft eBay goede zaken gedaan met de overname van het online betalingssysteem PayPal en de aan- en verkoop van Skype. Buiten de VS heeft het bedrijf vestigingen in onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk, China, India en Australië.

Image
Financiering

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Bekijk de mogelijkheden

EBay is sinds haar oprichting een van de meest succesvolle e-Commerce bedrijven ter wereld. Het is een knappe prestatie dat de onderneming al die tijd aan de top is gebleven. In 2010 kwam de jaaromzet uit op meer dan negen miljard dollar. Omidyar is met zijn geschatte privévermogen van 6,2 miljard dollar een van de rijkste mensen van Amerika. Wereldwijd staat hij op de 145ste plaats.

Zoals eerder gezegd geeft hij opvallend veel aan goede doelen. Daarnaast gelooft hij stellig in het belang van innovatie. Om die reden richtte hij in 2004 hij samen met zijn vrouw Omidyar Network op, waarmee hij investeert in innovatieve ondernemers die met hun ideeën de wereld willen verbeteren. Wederom een mooi initiatief, maar niet meer dan logisch in de wereld van idealist Omidyar. Zelf blijft hij er relatief bescheiden onder: "Iedereen heeft de potentie om de wereld te veranderen. Daar moet je alleen wel de kans voor krijgen."

Wat was het allereerste item dat werd verkocht?

Dat was een kapotte laserpen. Omidyar kreeg er maar liefst 14,83 dollar voor.

Inspirerende quote

Pierre Omidyar: "Jaag je dromen na. Als je je oprecht betrokken voelt bij je werk en daar vol voor gaat, geloof ik dat je alles kunt bereiken wat je wilt."

Videos

Persiflage van het Amerikaanse MadTV over het verslavingsgehalte van eBay:

Interview met Pierre Omidyar uit begin 2011:

Meer over startersverhalen

Meer over startersverhalen

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten