Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?

Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?

Maar liefst 15% van de ondernemers leeft in armoede. Dat is even schrikken, hè? Ik schrok ook toen ik het las. Armoede in Nederland en onder zelfstandigen is al jaren een groeiend probleem. Maar er zijn regelingen die je er bovenop kunnen helpen.

Uit cijfers van onder meer het CBS blijkt dat er meer arme ondernemers zijn dan arme uitkeringsontvangers. Vaak kunnen ondernemers geen aanspraak maken op toeslagen. Hieronder noem ik drie voorbeelden van regelingen of (lokale) projecten die een arme ondernemer een financieel steuntje in de rug kunnen geven:

#1: Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Het Besluit bijstand zelfstandigen, oftewel Bbz wordt door gemeenten ingezet. Mensen die een uitkering hebben en geïnteresseerd zijn in ondernemerschap, kunnen met behoud van hun uitkering een eigen bedrijf opzetten.

Voor gevestigde ondernemers die in zwaar weer belanden, bijvoorbeeld door de crisis of andere oorzaken, is het mogelijk om voor financiële ondersteuning een tijdelijke Bbz aan te vragen. Belangrijke voorwaarde is wel dat het bedrijf in potentie levensvatbaar is.

Daarnaast zijn er ondernemers die met hun bedrijf willen stoppen. Voor deze ondernemers is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor de Bbz om in hun levensonderhoud te voorzien. Meer informatie over deze regeling in Nederland vind je op Ondernemersplein of de website van de Rijksoverheid.

#2: Parttime ondernemerschap

Ben jij ondernemer, maar kun je moeilijk rondkomen met de inkomsten van je bedrijf? Draai je wel omzet, maar is de groei eruit? Dan is het marginaal ondernemerschap wellicht iets voor jou.

In dat geval krijg je, naast jouw omzet minus de bedrijfskosten, een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Vaak mag je 50% van je omzet gebruiken om te investeren in je bedrijf.

Gemeenten doen mee

Parttime ondernemerschap kun je zien als vangnet, maar het werkt óók andersom. Als jij een mooie groeiende omzet realiseert, kun je de uitkering stopzetten. Steeds meer gemeenten in Nederland zien kansen in parttime ondernemerschap.

Zo is er op 1 oktober 2015 in de stad Groningen een pilot parttime ondernemerschap van start gegaan, waarbij een aantal mensen met een uitkering wordt gestimuleerd om de stap naar het ondernemerschap te maken. RTV Noord maakte er een kort item over dat je hier kunt bekijken

#3. Project Werk aan jouw Winkel

De gemeente Groningen is sinds 2014 gestart met een uitgebreid actieplan om armoede onder de inwoners van de stad te bestrijden. Op basis van drie V's (Vangnet, Vliegwiel en Verbinding) probeert de gemeente de armoede onder de Groningers en ondernemers in Groningen te beperken.

Werk aan jouw Winkel is één van de projecten om arme ondernemers te ondersteunen, faciliteren en inspireren in hun overgang naar een bestaan als succesvol ondernemer. Inmiddels is Werk aan jouw Winkel ook in andere gemeenten van start gegaan.

Verbeteren ondernemersvaardigheden

Tijdens dit traject worden ondernemers intensief gecoacht en begeleid. Via workshops, presentaties, buddy's en intervisie kunnen de ondernemers ervaring en expertise opbouwen. Doordat de ondernemersvaardigheden worden verbeterd, krijgen de deelnemers als logisch gevolg meer zelfvertrouwen. Hierdoor gaan ze uiteindelijk ook meer omzet realiseren.

Dreig jij als ondernemer in zwaar weer terecht te komen? Wacht dan niet te lang met hulp vragen.

Gaat het met jouw bedrijf niet zo goed of zie je aankomen dat jouw onderneming in zwaar weer raakt? Wees dan verstandig en kom op tijd in actie. Neem contact op met de gemeente, ga praten met andere ondernemers en zorg dat je proactief te werk gaat.

Kom in beweging

Trek in ieder geval altijd aan de bel, want dan kunnen instanties ook tijdig hulp bieden. Veel ondernemers die het uiteindelijk niet hebben gered waren te eigenwijs om hulp te zoeken, vaak uit schaamte of trots. Zet deze gevoelens aan de kant en kom in beweging!


Auteur | Martijn van der TuinOver deze auteur

Martijn van der Tuin (1977) heeft meerdere bedrijven opgezet (en weer verkocht) en is daarnaast actief als Succesvol Ondernemen-coach. Ook schreef hij een e-book over zijn '7 grootste ondernemersblunders'. Meer weten? Volg Martijn dan ook op social media:

Bijgewerkt op: 13-08-2019 Gepubliceerd op:
15-06-2016

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Met Europese subsidies kun je financiële ondersteuning krijgen voor je onderzoek of technologische innovaties. In bepaalde sectoren kan het lonend zijn om met je bedrijf of kennisinstelling verder te kijken dan de Nederlandse grens. Deze 6 subsidies zijn wellicht interessant voor jouw organisatie of project. 

Europese subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Europese subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt.

Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken.

Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:

  1. Borgstelling MKB-krediet
  2. Starten vanuit een uitkering
  3. Startersaftrek (bij arbeidsongeschiktheid)

 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.