De 6 meest voorkomende startersblunders bij kredietverzoeken

Bijgewerkt op 23 mei 2024
4 min  leestijd
3.240
Auteur: Marieke Leijnen
Blunder kredietverzoek

Wil je een bedrijf starten of je onderneming laten doorgroeien? Dan is externe financiering soms onvermijdelijk en moet je op zoek naar investeerders. Bereid je goed voor op deze gesprekken en vermijd de volgende blunders bij kredietverzoeken.

1. Investering is geen lening

Wie het bij de aanvraag heeft over een 'gewone' lening voor zijn bedrijf, zal weinig investeerders enthousiast maken. Vraag jezelf eerst af waar je het geld precies voor nodig hebt.

Gaat het om een investering om je onderneming draaiende te houden, dan ben je bij veel investeerders aan het verkeerde adres. Die hopen op een hoog rendement. Is zo'n rendement realistisch? Dan moet je dit duidelijk kunnen aantonen bij de aanvraag.

  • Lees in dit artikel alles over de vragen die een investeerder jou gaat stellen

2. Ondernemen is geen luxeleventje

Een belangrijke voorwaarde voor startende of groeiende ondernemers is dat ze bereid zijn om veel te investeren. Wie zichzelf in het businessplan een directeurssalaris, statig kantoor en een luxe auto van de zaak gaat toebedelen, slaat de plank geheel mis.

Investeerders hebben geen boodschap aan het financieren van je luxeleven. Laat zien dat je beseft wat goed ondernemerschap inhoudt door ook je eigen geld in het bedrijf te stoppen en waar nodig te bezuinigen.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

3. Onduidelijk businessplan schrijven

Je kunt als startende ondernemer met briljante ideeën rondlopen, maar daarmee heb je nog geen winstgevend bedrijf opgezet. Wat is je plan en wat wil je concreet met dit idee gaan doen?

Schrijf een goed ondernemingsplan waarin je alle plannen uiteen zet. Daarnaast kun je met een duidelijke pitch benadrukken dat je goed voor ogen hebt wat je van plan bent met je onderneming en de daarvoor benodigde financiering.


Tip: kijk Dragons' Den terug

Kijk via npostart.nl het televisieprogramma Dragons' Den terug. Start-ups krijgen in het programma de kans hun plannen te presenteren aan ‘dragons’ – durfinvesteerders die niet alleen geld in het bedrijf stoppen, maar tegelijkertijd hun kennis beschikbaar stellen en bij de ontwikkeling van het project betrokken zijn.

Dragons' Den is leerzaam voor iedere startende ondernemer: je leert hoe je een succesvolle (elevator) pitch moet houden en vooral ook welke vragen je kunt verwachten van de investeerders

Alleen in de allerbeste ideeën wordt uiteindelijk geld geïnvesteerd. De investeerders krijgen als tegenprestatie doorgaans een bepaald percentage van de aandelen of een bepaald percentage van het bedrijf.


4. Te hoge eisen stellen

Je kunt het verhaal nog zo mooi brengen: uiteindelijk heb jij de investeerder het hardst nodig, niet andersom. Dat betekent natuurlijk niet dat je alles wat een investeerder voorstelt zomaar klakkeloos moet accepteren, maar houd er rekening mee dat je niet in de positie bent om extreem hoge eisen te stellen.

Wees reëel en zorg dat je de investeerder ook daadwerkelijk iets te bieden hebt. Meestal is dit in de vorm van een mooi rendement.

  • Lees in dit artikel hoe ervaren ondernemers een goed idee bedachten (hint: zoek de toegevoegde waarde!)

5. Ongefundeerde rendementsbeloften

Iedere investeerder wordt blij van een mooie rendementsbelofte. Maar je beloftes vervolgens waarmaken is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk kun je als startende ondernemer nooit zekerheden bieden. Daarom is realistisch blijven in het stellen van vooruitzichten essentieel.

Tip: onderbouw je rendementsbelofte met actuele cijfers van de markt waarin je straks opereert.

6. Niet te overmoedig zijn

Een zelfverzekerde houding tijdens het gesprek is vanzelfsprekend van belang, want als je zelf al twijfelt over het idee, hoe kun je dan ooit een investeerder overtuigen?

Maar overmoedig zijn werkt juist averechts. Een goede ondernemer moet op de hoogte zijn van de risico's in de sector en zijn bedrijf. 40 procent van de ondernemingen gaat binnen vijf jaar failliet. De verantwoordelijkheid ligt heus niet altijd bij de ondernemer, maar sluit niet de ogen voor dit scenario.

De kans om de kans op een faillissement te verkleinen, is door de sterke en zwakke kanten van je bedrijf goed in te schatten.

  • Stel een SWOT-analyse op om je sterktes en zwaktes in kaart te brengen

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten