marieke

De 6 meest voorkomende startersblunders bij kredietverzoeken

Wilt u een bedrijf starten of uw onderneming laten doorgroeien? Dan is investeren onvermijdelijk. Ondernemers moeten soms verder kijken dan hun spaarrekening of de bank en gaan zelf op zoek naar investeerders. Het gebeurt echter nog te vaak dat ondernemers zich slecht voorbereiden. Maak niet dezelfde beginnersfout en lees onderstaande checklist goed door: de 6 meest voorkomende startersblunders bij kredietverzoeken.

1. Investering is geen lening

Wie het bij de aanvraag heeft over een 'gewone' lening voor uw bedrijf, zal weinig investeerders enthousiast maken. Vraag uzelf eerst af waar u het geld precies voor nodig heeft. Gaat het om een investering om uw onderneming draaiende te houden, dan bent u bij veel investeerders aan het verkeerde adres. Die hopen immers op een hoog rendement. Is zo'n hoog rendement in uw geval realistisch? Dan moet u dit duidelijk kunnen aantonen bij de aanvraag.

2. Ondernemen is geen luxeleventje

Een belangrijke voorwaarde voor startende of groeiende ondernemers is dat ze bereid zijn om veel te investeren. Wie zichzelf in het businessplan dan een directeurssalaris, statig kantoor en luxe auto van de zaak gaat toebedelen, slaat de plank geheel mis. Investeerders hebben geen boodschap aan het financieren van uw luxeleventje. Laat zien dat u beseft wat goed ondernemerschap inhoudt door ook uw eigen geld in het bedrijf te stoppen en waar nodig te bezuinigen.

3. Onduidelijk businessplan

U kunt als startend ondernemer met briljante ideeën rondlopen, maar daarmee heeft u nog geen winstgevend bedrijf opgezet. Wat is uw plan en wat wilt u concreet met dit idee gaan doen? Schrijf een goed ondernemingsplan waarin u uw plannen uiteen zet. Daarnaast kunt u met een duidelijke elevator pitch benadrukken dat u goed voor ogen heeft wat u van plan bent met uw onderneming en de daarvoor benodigde financiering.

4. Te hoge eisen stellen

U kunt het verhaal nog zo mooi brengen: uiteindelijk heeft u de investeerder het hardst nodig, niet andersom. Dat betekent natuurlijk niet dat u alles wat een investeerder voorstelt zomaar klakkeloos moet accepteren, maar houd er rekening mee dat u hier niet in de positie bent om extreem hoge eisen te stellen. Wees reëel en zorg dat u de investeerder ook daadwerkelijk iets te bieden heeft. Meestal is dit in de vorm van een mooi rendement.

Advertorial zakelijke rekening

Zakelijke rekening nodig?

Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privégeldstromen gescheiden. Dat maakt jouw administratie overzichtelijk.

Meer weten?

5. Ongefundeerde rendementsbeloften

Iedere investeerder wordt blij van een mooie rendementsbelofte. Maar uw grote beloftes vervolgens waarmaken is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk kunt u als startende ondernemer nooit zekerheden bieden. Daarom is realistisch blijven in het stellen van vooruitzichten essentieel. Tip: onderbouw uw rendementsbelofte met actuele cijfers van de markt waarin u straks opereert.

6. Wees niet te overmoedig

Een zelfverzekerde houding tijdens het gesprek is vanzelfsprekend van belang, want als u zelf al twijfelt over het idee, hoe kunt u dan ooit een investeerder overtuigen? Maar overmoedig zijn werkt juist averechts. Een goede ondernemer moet op de hoogte zijn van de risico's in de sector en zijn bedrijf. Veertig procent van de ondernemingen gaat binnen vijf jaar failliet. De verantwoordelijkheid ligt heus niet altijd bij de ondernemer, maar sluit niet de ogen voor dit scenario. De kans om de kans op een faillissement te verkleinen, is door de sterke en zwakke kanten van uw bedrijf goed in te schatten. Wilt u de risico's die u straks loopt als ondernemer eerst zonder verdere verplichtingen in kaart brengen? Van deze risicoscan kunt u anoniem gebruik maken.

Lees ook

Alles over crowdfunding en uw financiën.

Gepubliceerd op:
23-06-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Bij de start van je bedrijf is het belangrijk om vooraf een inschatting te maken van de verwachte kosten. De uitgaven verschillen uiteraard per beroep of branche, maar er zijn kosten waar vrijwel iedere zzp'er mee te maken krijgt.

Voor jezelf beginnen: wat kost dat?
Voor jezelf beginnen: wat kost dat?

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren. Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:


Klik hier om de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters te zien.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de gratis Startversterker en ga sterker van start. 

Start sterker

  • Focus op je doel
  • Ontdek wie je nodig hebt om te groeien
  • Draai meer omzet met topklanten

Naar Startversterker

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.