Dit zijn de trends in betalen

Bijgewerkt op 10 februari 2023
7 min  leestijd
533
Suzanna
Auteur: Suzanna
Image

Betalen wordt met de dag simpeler, sneller én digitaler. Benieuwd naar de mogelijkheden voor je (web)winkel? Niet alleen zakelijke betaalverzoeken vinden veelvuldig plaats op basis van vertrouwen. Ook bij particuliere klanten spelen vertrouwen en snelheid nu een grotere rol dan ooit. Dit zijn de grootste betaaltrends van dit moment.

In dit artikel belichten we vijf trends in betalen die jou als ondernemer kunnen helpen bij het inrichten van je betaalsysteem. Wil je direct meer weten over een specifiek onderwerp? Klik dan op een van de volgende links: 

  1. Contactloos betalen
  2. QR-betaling
  3. Achteraf betalen
  4. Betaalverzoek
  5. Meer betaalmogelijkheden in de (web)winkel

Contant geld lijkt steeds minder gangbaar nu we op allerlei digitale manieren kunnen betalen. De ontwikkelingen gaan razendsnel en komen steeds weer nieuwe betaalmethoden bij. Van welke trends in betalen moet jij als startende ondernemer op de hoogte zijn voor jouw bedrijf? 

1. Contactloos betalen

Contactloos betalen is veiliger en levert minder schade op dan wanneer een pinpas met bijbehorende pincode worden ontvreemd. Volgens een onderzoek van De Nederlandsche Bank uit 2021 groeit het aantal contactloze betalingen snel.

Consumenten geven de voorkeur aan contactloos betalen via de mobiele telefoon, smartwatch of een andere wearable. Volgens de Betaalvereniging Nederland was eind 2022 al 89% van de elektronische betalingen contactloos. Verschillende vormen van contactloos betalen bespreken we hieronder.

E-wallet

De e-wallet combineert contactloos betalen en het gebruik van je smartphone om te betalen. Het is je digitale portemonnee waarmee je bankrekening aan een app is gekoppeld. Dankzij NFC-technologie kun je afrekenen met een chip in je smartphone, die je voor de pinterminal houdt om te betalen.

Apple Pay en Google Pay zijn bekende e-wallets, maar steeds meer bekende techbedrijven bieden een e-wallet aan. Ook Amazon ontwikkelde onlangs zijn eigen variant.

Contactloos betalen zonder pas

Contactloos betalen zonder pas is in opkomst. De Betaalvereniging Nederland meldt dat 30% van alle pintransacties al zonder kaart plaatsvindt, maar door middel van een smartphone of smartwatch. 

Nadelen

Deze betaalwijze kent wel nadelen in vergelijking met het gebruik van contactloos betalen mét bankpas. Zo zit er een maximum aan het te pinnen bedrag. Met een pasje kan een klant standaard tot en met € 50 euro per keer contactloos betalen zonder pincode.

Handmatig is dit bedrag wel te verhogen tot € 150. Voor contactloze betalingen met smartphones gelden er andere maximale bedragen die (deels) door de klant zelf te bepalen zijn.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Click to Pay

Deze trend in betalen gaat nog een grotere groei doormaken de komende tijd, volgens Amerikaans onderzoek van Opus Consulting. Click to Pay is een nieuwe betaalknop waarmee online creditcardbetalingen nog eenvoudiger worden. De Click to Pay-betaalknop biedt een fast-checkout-oplossing voor webshops. 

Met Click to Pay hoeven consumenten niet meer op zoek naar hun creditcardgegevens om het online betaalproces af te ronden. De één klik op de knop worden de NAW-gegevens van de klant aan jou als webshopeigenaar doorgegeven. Een heel handige optie voor snelle betalingen.

2. QR-betaling

De QR-code was ooit een belofte, maar de echte doorbraak kwam in de coronacrisis toen het een makkelijke manier van betalen op afstand werd. Bedrijven hebben op hun facturen en kassabonnen nu regelmatig een QR-code staan waarmee je direct kunt betalen met de QR-scanner app op je smartphone.

Ook het regelen van een overboeking bij je bank kan tegenwoordig door middel van het scannen van een QR-code. De QR-betaling is inmiddels niet meer weg te denken als het gaat om betalen met smartphone.

Als (startende) ondernemer kun je zelf een QR-code aanmaken, met de Rabo betaalverzoek QR-code. Je kunt daarbij je klantgegevens zoals een e-mailadres of telefoonnummer vragen. Wel moet je de klant informeren in het kader van de AVG privacywet.

3. Achteraf betalen

Een van de grote betaaltrends van de afgelopen jaren, is achteraf betalen. Mede door de coronacrisis heeft deze betaalwijze aan populariteit gewonnen. Steeds meer retailers bieden de mogelijkheid tot achteraf betalen nu actief aan.

Vroeger bestond deze optie vrijwel alleen voor zakelijke betaalverzoeken, maar tegenwoordig verwachten álle consumenten dat je die mogelijkheid in je webshop biedt. Vertrouwen vanuit de ondernemer naar de klant is hiermee een belangrijke factor in het aankoopproces geworden.

Voordelen en regulering achteraf betalen

Klanten zijn sneller geneigd om een aankoop te voltooien als ze ook later kunnen betalen. Dat lijkt een groter risico voor jou te betekenen, maar diensten als Afterpay en Klarna betalen jou als ondernemer gegarandeerd uit.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) laat overigens weten dat ze achteraf betalen zou willen reguleren binnen de Richtlijn Consumentenkrediet. De Europese Commissie doet op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden van dergelijke regelgeving.

Indien achteraf betalen onder deze richtlijn gaat vallen, dan moeten aanbieders van achteraf betalen voldoen aan de wetgeving die over onder meer goede informatieverstrekking, kredietwaardigheidsbeoordeling en achterstandsbeheer verplicht.

4. Betaalverzoek

Het wordt steeds gebruikelijker om een betaalverzoek te versturen. Denk bijvoorbeeld aan de mobiele app Tikkie, waar veel gebruik van wordt gemaakt voor particuliere betalingen.

Maar het betaalverzoek wordt ook steeds vaker zakelijk gebruikt.
Zo kun je met Rabo Betaalverzoek Plus eenvoudig een betaallink sturen naar je klanten via e-mail, sms of Whatsapp. De klant kan vervolgens zelf kiezen welke betaalmethode ze voor een zakelijk betaalverzoek wil gebruiken. 

5. Meer betaalmogelijkheden in de (web)winkel

Er zijn steeds meer verschillende mogelijkheden om af te rekenen in de winkel. Cash wordt steeds minder vaak aangeboden omdat het voor winkeliers duurder is dan digitale betalingen. De gemiddelde kosten voor contactloos pinnen zijn 17 cent, 18 cent voor pinnen met insteek en 49 cent voor contant afrekenen. Bij pintransacties worden alle kosten die je als ondernemer maakt meegerekend. 

Verschillende soorten pinautomaten

Een slimme oplossing die je ook buiten je fysieke winkel kunt gebruiken, is een mobiel pinapparaat. Met Rabo SmartPin laat je je klanten altijd en overal eenvoudig pinnen. In je salon, praktijk, winkel, onderweg of bij je klant thuis. 

Stel dat je een massagesalon, een café met terras of een taxibedrijf runt, dan is een Rabo PinBox een oplossing. Dan kies je een mobiele of vaste pinautomaat die past bij jouw onderneming. Klanten kunnen kiezen hoe ze betalen: met hun creditcard, betaalpas of contactloos.

Betalen in de webwinkel

SaaS (cloud)-platformen maken het makkelijker om betalingen te stroomlijnen die bedrijven en klanten aan jouw winkel of onderneming doen. Rabo Smart Pay biedt een totaaloplossing voor al deze betalingen, door verschillende betaalmethodes aan je webshop te koppelen. Het Rabo Smart Pay dashboard geeft je meteen een totaaloverzicht van alle betalingen aan je webshop. 

Rabo OmniKassa

Zo werkt Rabo Smart Pay

Al je betaaloplossingen in één keer geregeld met Rabo Smart Pay. Flexibel, overzichtelijk en snel.

Meer weten?

 

Veelgestelde vragen over trends in betalen:​​​​​

  • Welke betaalmethoden worden op dit moment het meest gebruikt?Steeds meer betalingen worden via smartphones verricht. In 2022 en 2023 wordt er veel contactloos met smartphones betaald. Ook de e-wallet, QR-betalingen, Click to Pay, betaalverzoeken en SaaS-platforms met betaaloplossingen voor ondernemers zijn erg belangrijk om zakelijke betalingen veilig te laten verlopen
  • Hoe kan ik als ondernemer een digitaal betaalverzoek sturen?Met diensten als Rabo Betaalverzoek Plus verstuur je eenvoudig een betaallink naar je klanten via e-mail, sms of Whatsapp. De klant kan vervolgens zelf kiezen welke betaalmethode ze voor een zakelijk betaalverzoek wil gebruiken. Voor particuliere betaalverzoeken is Tikkie een veelgebruikte app.
  • Is achteraf betalen veilig?Klanten kopen makkelijker als ze ook later kunnen betalen. Dat lijkt een groter risico, maar zowel diensten als Afterpay als Klarna betalen jou als ondernemer gegarandeerd uit. Later betalen vergroot de aankoopkans en kan dus je conversie en omzet verhogen.
  •  

Meer over betaalmethoden

Meer over betaalmethoden
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten