Geld voor bedrijf

6 manieren om te besparen op je zakelijke kosten

Ondernemen kost geld. Gelukkig kun je op verschillende manieren besparen op zakelijke uitgaven. Handig als appeltje voor de dorst of om te investeren.

1. Vind de juiste energieleverancier

Energie is een grote kostenpost. Dit is privé het geval, maar ook zakelijk kan een energierekening sneller oplopen dan je denkt. Het is dan ook geen overbodige om eens kritisch te kijken naar je huidige energieleverancier, zeker als het huidige contract bijna afloopt.

Ben je bij een andere partij een stuk voordeliger uit? Dan kun je door over te stappen naar die concurrent vaak profiteren van aantrekkelijke introductiekortingen. Op internet vind je talloze vergelijkingssites waar je actuele tarieven kunt vergelijken. Kijk bijvoorbeeld eens op Energievergelijken.nl of Gaslicht.com.

2. Bespaar energie

Naast overstappen, zijn er nog makkelijkere manieren om te besparen. Houd bijvoorbeeld eens bij of je de verwarming bij het verlaten van de werkruimte aan het einde van een werkdag wel echt altijd uitzet. Of is het belangrijk dat het op je werkplek ook om één uur ’s nachts behaaglijk warm is? 

andres

Sparen voor je belasting

Heb je als ondernemer geld over of wil je tijdelijk geld aan de kant zetten? De Rabobank biedt je mogelijkheden om dit tijdelijk apart te zetten, te sparen voor een doel of extra rendement te behalen.

Meer over zakelijk sparen

Hetzelfde principe geldt doorgaans voor het uitzetten van computers, printers en andere apparatuur (de standby-optie kost namelijk ook energie), het installeren van spaar- of ledlampen en het uitdoen van de lichten bij het verlaten van de werkruimte.

Deze simpele acties lijken misschien verwaarloosbaar, maar alle kleine beetjes helpen. Op de jaarafrekening zul je wel degelijk verschil zien.

3. Ga voor een alles-in-1-pakket

Je kent de reclames met alles-in-1 abonnementen vast wel. Zakelijk gezien kun je bij steeds meer aanbieders terecht voor een alles-in-1-pakket.  

Het bundelen van dergelijke abonnementen kan aanzienlijk goedkoper uitpakken dan wanneer je dit allemaal apart hebt geregeld. Als mkb-bedrijf, maar ook als zzp'er, kun je hieruit meer voordeel halen dan je misschien denkt.

4. Wees betrokken bij de administratie

Aan de ene kant kan het uiteindelijk lucratief zijn om je administratie uit te besteden aan een boekhouder. Aan de andere kant is het slim zelf ook de administratie een beetje bij te houden.

Zo houd je namelijk goed zicht op de maandelijkse inkomsten en uitgaven en weet je beter hoeveel geld op je rekening binnenkomt (en waaraan je dit uitgeeft).

Volgens het Nibud is het opzetten en bijhouden van een administratie zowel zakelijk als privé dé manier om zogenoemd 'laaghangend fruit' te spotten. Dat wil zeggen: niet essentiële kostenposten waarop je direct kunt bezuinigen.

5. Laat de schoonmaker overdag langskomen

Bij veel mkb-bedrijven worden de bedrijfsruimtes in de avonduren schoongemaakt, op het eerste oog een logisch tijdstip natuurlijk. Toch zou je kunnen overwegen om de schoonmaker overdag te laten langskomen op kantoor. In dat geval zou je wellicht aanzienlijk kunnen besparen op arbeidskosten .

6. Werk samen met anderen

Is jouw bedrijf gevestigd op een bedrijventerrein of werk je regelmatig op een kantoor met flexibele werkplekken? Dan kan het verstandig zijn om eens te onderzoeken of jij en jouw buren op bepaalde vlakken de krachten kunnen bundelen.

Door bijvoorbeeld gezamenlijk (en dus groter) in te kopen, krijgen jullie vaak korting of kunnen de eventuele transportkosten onderling worden verdeeld.

Tips van de redactie

Wat kost het om een bedrijf te starten?
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat

Bijgewerkt op: 29-03-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke zakelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, waar moet je dan op letten?

Bedrijfsadministratie inrichten

Bij het opzetten en inrichten van je administratie moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Facturen en offertes opstellen

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.