Besparen op je zakelijke kosten doe je zo

6 manieren om te besparen op je zakelijke kosten

Ondernemen vraagt naast tijd en energie meestal ook om investeringen op financieel gebied. Maar als starter heb je vaak een kleiner budget dan de gevestigde concurrentie. Gelukkig kun je op diverse manieren besparen op zakelijke uitgaven. Deze besparingen kun je vervolgens weer investeren in jouw onderneming (of als appeltje voor de dorst bewaren natuurlijk): 6 manieren om te besparen op zakelijke kosten.

1. Vind de juiste energieleverancier

Energie is een grote kostenpost. Dit is privé het geval, maar ook zakelijk kan een energierekening sneller oplopen dan je denkt. Het is dan ook geen overbodige om eens kritisch te kijken naar je huidige energieleverancier, zeker als het huidige contract bijna afloopt.

Ben je bij een andere partij een stuk voordeliger uit? Dan kun je door over te stappen naar die concurrent vaak profiteren van aantrekkelijke introductiekortingen. Op internet vind je talloze vergelijkingssites waar je actuele tarieven kunt vergelijken. Kijk bijvoorbeeld eens op Energievergelijken.nl of Gaslicht.com.

2. Bespaar energie

Naast de potentiële overstap naar een nieuwe energieleverancier kun je op dit vlak vaak op een eenvoudige manier al snel meer geld besparen. Houd bijvoorbeeld eens bij of je de verwarming bij het verlaten van de werkruimte aan het einde van een werkdag wel echt altijd uitzet. Of is het belangrijk dat het op jouw werklocatie ook om één uur ’s nachts behaaglijk warm is? 

Hetzelfde principe geldt doorgaans voor het uitzetten van computers, printers en andere apparatuur (de standby-optie kost namelijk ook energie), het installeren van spaar- of ledlampen en het uitdoen van de lichten bij het verlaten van de werkruimte. Deze simpele acties lijken misschien verwaarloosbaar, maar alle kleine beetjes helpen. Op de jaarafrekening zul je wel degelijk verschil zien.

3. Ga voor een alles-in-1-pakket

De reclames, waarin internet- en telefoonproviders pakketten aanbieden om via een enkel abonnement te bellen, internetten en tv te kijken, heb je vast wel eens voorbij zien komen. Deze spotjes zijn doorgaans gericht op consumenten, maar ook zakelijk gezien kun je bij steeds meer aanbieders terecht voor een alles-in-1-pakket.  

Het bundelen van dergelijke abonnementen kan aanzienlijk goedkoper uitpakken dan wanneer je dit allemaal apart hebt geregeld. Als mkb-bedrijf, maar ook als ZZP'er, kun je hieruit meer voordeel halen dan je misschien denkt.

4. Wees betrokken bij de administratie

Aan de ene kant kan het uiteindelijk lucratief zijn om jouw administratie uit te besteden aan een boekhouder, maar het is des te verstandiger om zelf ook de administratie een beetje bij te houden. Zo houd je namelijk goed zicht op de maandelijkse inkomsten en uitgaven en weet je beter hoeveel geld op jouw rekening binnenkomt (en waaraan je dit uitgeeft).

Volgens het Nibud is het opzetten en bijhouden van een administratie zowel zakelijk als privé dé manier om zogenoemd 'laaghangend fruit' te spotten. Dat wil zeggen: niet essentiële kostenposten waarop je direct kunt bezuinigen.

5. Laat de schoonmaker overdag langskomen

Bij veel mkb-bedrijven worden de bedrijfsruimtes in de avonduren schoongemaakt. Zo op het eerste oog een logisch tijdstip natuurlijk, maar als je op zoek bent naar manieren om te besparen op zakelijke uitgaven, zou je kunnen overwegen om de schoonmaker overdag te laten langskomen op kantoor. In dat geval zou je wellicht aanzienlijk kunnen besparen op arbeidskosten .

andres

Sparen voor je belasting

Hoe houd jij rekening met (on)verwachte kosten, zoals btw of andere belastingen? Lees deze tips van Rabobank om geld te reserveren op je spaarrekening.

Meer over sparen

6. Werk - waar mogelijk - samen met anderen

Is jouw bedrijf gevestigd op een bedrijventerrein of werk je regelmatig op een kantoor met flexibele werkplekken? Dan kan het verstandig zijn om eens te onderzoeken of jij en jouw buren op bepaalde vlakken de krachten kunnen bundelen.

Door bijvoorbeeld gezamenlijk (en dus groter) in te kopen, krijgen jullie vaak korting of kunnen de eventuele transportkosten onderling worden verdeeld. Wil je meer weten over hoe je als starter het maximale uit samenwerkingsverbanden kunt halen? Lees dan het artikel Hoe kan ik samenwerken met andere ondernemers?

Beter zicht op je financiële situatie 

Wil je meer weten over de gemiddelde uitgaven waarmee je als startende ondernemer te maken krijgt? Kijk op Rabobank.nl voor meer tips over hoe je beter inzicht kunt krijgen in je financiële situatie (zakelijk én privé), zodat je straks niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Tips van de redactie

8 manieren voor starters om geld te besparen
Hoe kom ik aan geld voor mijn bedrijf?
4 tips voor startups om extra geld te besparen
Wat kost het om een bedrijf te starten?
6 voordelen van het werken met een begroting

Bijgewerkt op: 05-11-2015

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

 1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
 2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
 3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 1.600 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.