Duurzaam ondernemen: 5 subsidies voor ondernemers

Bijgewerkt op 05 juni 2024
7 min  leestijd
4.083
Auteur: Redactie
Duurzaam ondernemen: 5 subsidies voor ondernemers

Vind jij duurzaamheid als startende ondernemer belangrijk? De overheid stimuleert duurzaam ondernemen met een aantal subsidies en duurzaamheidsregelingen. Ontdek meer over de verschillende subsidies voor duurzaam ondernemen.

  In dit artikel zetten we de verschillende subsidies voor duurzaam ondernemen op een rij voor 2024. Benieuwd naar een specifieke subsidie? Klik dan op de link hieronder. 

  1. Energie-investeringsaftrek (EIA)
  2. Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  3. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
  4. Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)
  5. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

  Subsidies duurzaam ondernemen

  Met de stijgende energieprijzen en een veranderend klimaat, is het steeds aantrekkelijker om je bedrijf te verduurzamen. Die noodzaak merkt de overheid ook: er zijn daarom een aantal regelingen en subsidies voor duurzaam ondernemen. Daarmee wordt het bedrijven makkelijker gemaakt om te investeren in bepaalde maatregelen, dus ook voor jou als starter. 

  Voor sommige duurzame maatregelen, bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie, moet je een flinke financiële investering doen. Gelukkig zijn er verschillende regelingen (zoals aftrekposten) en subsidies om duurzaam ondernemen te bevorderen.

  Hoe kun je duurzaam ondernemen?

  De onderstaande subsidies voor duurzaam ondernemen zijn voornamelijk bedoeld om grote duurzame investeringen te stimuleren. Ook met een klein budget - of terwijl je op de subsidieaanvraag wacht - kun je al aan de slag met duurzaamheid. Zo bespaar je niet alleen op kosten, je maakt de wereld ook nog eens een beetje groener. 

  Duurzame maatregelen

  Welke concrete duurzame maatregelen je kunt nemen, hangt af van je bedrijf en kan per branche verschillen. Om te beginnen kun je rekening houden met energieverbruik. Werk je bijvoorbeeld vanuit huis of huur je een kantoorruimte? Zet de verwarming iets lager en vervang oude lampen door duurzame spaarlampen.

  Denk bijvoorbeeld ook aan het printen van papier. Is het echt nodig om artikelen uit te printen of kun je teksten ook online lezen? Ook in je branding kun je denken aan duurzaamheid. Onderzoek of je visitekaartjes ook op gerecycled papier kunt laten drukken.

  Of nog duurzamer: laat het drukken van visitekaartje helemaal achterwege en maak alleen gebruik van je website en social media.

  Website duurzamer maken

  Je kunt zelfs je website duurzamer maken. Kies voor groene webhosting zodat je op een milieubewuste manier je bedrijfswebsite kunt hosten door bijvoorbeeld gebruik te maken van windenergie. Maar je kunt ook zelf aan de slag en je website onder handen nemen.

  Houd een grote schoonmaak en verwijder overbodige informatie. Maak je website overzichtelijk en eenvoudig zodat bezoekers van je website gewenste informatie snel kunnen vinden. Dat scheelt tijd én energie.

  Deze maatregelen kun je nemen om duurzaam te ondernemen.

  Aftrekposten duurzaam ondernemen

  Wil je verduurzamen? Dan is de eerste stap vaak om te kijken of je in aanmerking komt voor bepaalde investeringsaftrekposten. Als je investeert in duurzame maatregelen, zoals warmtepompen of zonnepanelen, verlaag je jouw belastbare winst en dus de inkomstenbelasting die je moet betalen. 

  1. Energie-investeringsaftrek (EIA)

  Investeer je als startende ondernemer in CO2-reductie, duurzame energie en energiezuinige technieken? Dan kun je in aanmerking komen voor de zogenaamde Energie-investeringsaftrek (EIA).

  Dat betekent dat je maar liefst 45,5% van de gemaakte investeringskosten mag aftrekken van je fiscale winst. Je komt in aanmerking voor de EIA als je een investering doet van minimaal € 2.500. En je investering moet voldoen aan de eisen van de Energielijst. Een paar voorbeelden van investeringen op de Energielijst: warmtepomp, isolatie, LED-verlichtingssysteem of HR-glas. 

  Lees meer over de Energie-Investeringsaftrek (EIA)

  Budget

  De regeling levert je gemiddeld 10% voordeel op. En bovendien heb je de gebruikelijke afschrijving voor jouw investering en een lagere energierekening. Voor 2024 is er een budget van € 259 miljoen.

  2. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

  Wil je jouw bedrijf duurzamer maken door te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Je kunt gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en van de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

  Door gebruik te maken van de MIA, kun je de fiscale winst verlagen. Je mag namelijk tot 45% van het geïnvesteerde bedrag van de winst aftrekken.

  Om in aanmerking te komen voor de MIA en de Vamil moet de investering op de Milieulijst staan. Daar staan bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen bedoeld voor recycling, duurzame mobiliteit, duurzame voedselvoorziening, het verlagen van broeikasgassen of duurzame bouw. 

  Lees meer over de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

  3. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

  Ook met hulp van de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je de fiscale winst verminderen. En daardoor betaal je minder belasting. Je mag tot 75% van het investeringsbedrag afschrijven en je bepaalt zelf wanneer je dat doet. De subsidies kun je ook combineren: maak gebruik van de MIA en de Vamil om nóg meer te besparen. 

  Door sneller afschrijven verminder je de fiscale winst en betaal je minder belasting. Lees meer over de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

  whitepaper administratie cover

  Administratie opzetten?

  Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

  Download gratis PDF

  Subsidies voor duurzame investeringen

  Naast deze aftrekposten zijn er ook subsidies voor duurzame investeringen of projecten. Wat is het verschil tussen een aftrekpost en een subsidie? Met aftrekposten verlaag je de winst waarover je belasting betaalt, met subsidies krijg je een deel van de gemaakte kosten vergoed.

  Vaak moet je de subsidie aanvragen voordat je de investering doet. Zo heb jij vooraf het kostenplaatje ook rond en kom je niet tot verrassingen te staan. We bespreken hier de meest gebruikte subsidies. 

  4. Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

  Je kunt als ondernemer gebruik maken van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) als je wilt besparen op energie en je bedrijfspand of bedrijfsvoering duurzamer wilt maken. Met deze subsidie kun je een adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Bovendien krijg je ook nog ondersteuning bij het uitvoeren van geadviseerde maatregelen.

  Lees meer over de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) op de site van de RVO.

  Je kunt bijvoorbeeld advies vragen over hoe jij het beste je pand verduurzaamt. Als je vervolgens voor isolatie of zonnepanelen kiest, worden de kosten hiervoor ook vergoedt. Of je ontvangt advies over hoe je duurzamere apparaten aanschaft. 

  Het subsidiebedrag voor het verduurzamingsadvies is minimaal € 400 en maximaal € 750. Het maximale subsidiebedrag is € 2.500 voor advies én ondersteuning samen.

  5. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

  Deze subsidie helpt je als je een investering in duurzame energie doet, oftewel een zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen of kleinschalige windturbine aanschaft. Je krijgt bij de ISDE een deel van je kosten terug van de overheid. Let op: je moet wel eerst de aanvraag doen, voor je de koopovereenkomst afsluit. 

  De subsidiebedragen en de voorwaarden van de ISDE zijn in 2024 aangepast. Zo is er vanaf 2024 geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen. 

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening nodig?

  Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

  1e halfjaar € 0,00


  Meest gestelde vragen over subsidies duurzaam ondernemen

  • Hoe kun je duurzaam ondernemen?
   Je kunt duurzaam ondernemen door stil te staan bij hoe je wilt ondernemen. Welke impact heb je met je bedrijf op het milieu en je omgeving? Houd bijvoorbeeld rekening met energieverbruik, gebruik van papier, vervoer, webhosting en afval sorteren.
  • Van welke subsidies duurzaam ondernemen kun je gebruik maken in 2024?
   Er zijn verschillende subsidies en regelingen op het gebied van duurzaamheid waar je als ondernemer gebruik van mag maken. Zo heb je bijvoorbeeld de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Energie-investeringsaftrek (EIA).
  • Is er een verschil tussen MVO en duurzaam ondernemen?
   MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat betekent dat je als ondernemer rekening houdt met je omgeving. Je wilt een positieve invloed hebben met je bedrijf op mens, milieu en maatschappij. Met duurzaam ondernemen wil je dat in principe ook, alleen ligt de nadruk iets meer op de ecologische achtergrond van ondernemen. Je richt je meer op de vraag welke impact je bedrijf heeft op het milieu.

  Meer over subsidies

  Meer over subsidies
  Ondernemingsplan

  Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

  Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

  Sluiten