Zo haal je meer uit jouw netwerk

Bijgewerkt op 07 november 2019
4 min  leestijd
2.511
Auteur: Marieke Leijnen
Netwerktest: hoe sterk sta je

'Het gaat er vaak niet om wat je kunt, maar om wie je kent', luidt een oud Nederlands gezegde. Netwerken is voor ondernemers een goede manier om in contact te komen met nieuwe klanten. Je netwerk uitbreiden is een belangrijke vorm van acquisitie, maar vergeet jouw bestaande relaties niet.

1. Actief en passief

Bij netwerken wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen een actief en passief netwerk. Actief staat voor het leggen van contact met nieuwe potentiële zakenrelaties, terwijl passief netwerken in het teken staat van het warmhouden van bestaande contacten.

Opnieuw contact met opdrachtgever

Stel: je bent sinds twee jaar eigenaar van een tekstbureau en je hebt een half jaar geleden SEO-teksten geschreven voor de website van een zelfstandige fysiotherapeut.

De opdrachtgever was tevreden over jouw werk en heeft je inmiddels toegevoegd aan zijn LinkedIn, maar op dit moment is er geen sprake meer van actief contact. Het is in dit geval aan jou om ervoor te zorgen dat de herinnering aan de geleverde prestaties niet voorgoed naar de achtergrond verdwijnt.

Relaties van jouw opdrachtgever

Neem dus zelf opnieuw contact op met deze voormalige opdrachtgever door een informele lunchafspraak te maken, iemand uit te nodigen voor een relevant businessevent of door hem een bericht te sturen via social media of e-mail. Wie weet kent deze fysiotherapeut nog wel iemand die voor zijn nieuwe website op zoek is naar een goede tekstschrijver.

2. Dienstbare instelling

Ondernemers - en starters in het bijzonder - werken graag aan het opbouwen van een vruchtbare relatie met contacten die hen verder kunnen helpen met hun bedrijf of algemene werkzaamheden.

Gebruik maken van elkaars diensten

Of het nou gaat om het geven van advies op een bepaald gebied of een vriendendienst (zoals korting bieden op het leveren van een product of dienst): als contacten iets voor elkaar kunnen betekenen, is de kans groot dat zij in de toekomst sneller geneigd zijn om - al dan niet betaald - later nog eens van elkaars diensten of expertise gebruik te maken.

Opbouwen van relatie

Dat betekent dat een dienstbare instelling in veel gevallen zal bijdragen aan het opbouwen van een relatie met mensen in jouw netwerk. Met een behulpzame houding maak je je snel geliefd bij (ex)-collega's, voormalige en potentiële opdrachtgevers en andere contacten.

Hierbij hoef je overigens niet alleen te denken aan het verstrekken van vriendendiensten. Ook het delen van relevante artikelen en interessante ontwikkelingen in jouw vakgebied kan de band met een zakelijk contact verder versterken.

Test type ondernemer

Test: welk type ondernemer ben jij?

Doe de test en je weet het binnen 1 minuut!

Start de test

3. (Relevante) updates

Het is niet de bedoeling dat ieder mailtje of bericht op social media over jezelf gaat, maar het kan geen kwaad om jouw netwerk op de hoogte te brengen (en houden) van recente activiteiten of behaalde resultaten.

Heb je onlangs een klus bij een grote klant afgerond en ben je in de gelegenheid om nieuwe opdrachten aan te nemen? Deel dit dan binnen jouw netwerk.

Update opleiding op social media

En volg je momenteel een relevante opleiding of interessante cursus? Plaats hierover dan met enige regelmaat een update op social media. Op deze manier weet jouw netwerk dat je je blijft ontwikkelen in jouw vakgebied en extra tijd investeert in het verbeteren van je vaardigheden.

4. Online zichtbaarheid

In het echte leven komt het meer dan eens neer op het gegeven: 'uit het oog, uit het hart'. Dit is online al niet anders. Ga dus op zoek naar mogelijkheden om op een relevante manier 'in beeld' te blijven bij huidige en potentiële opdrachtgevers/klanten.

Social media platform

Dit kun je op social media doen door op ieder platform gebruik te maken van relevante functies. Zo is het gangbaar om op LinkedIn actief deel te nemen aan discussiegroepen binnen jouw vakgebied en op Twitter jouw kennis te delen door het promoten van relevante artikelen.

Blog starten

Verder is het in bepaalde branches het overwegen waard om een blog te starten. Dit is een goede manier om jouw expertise onder de aandacht te brengen binnen jouw doelgroep.

Houd er wel rekening mee dat bloggen niet gelijkstaat aan het maken van reclame voor je producten en diensten. Het gaat er voornamelijk om dat je relevante onderwerpen en ontwikkelingen binnen je vakgebied belicht en hierover jouw mening geeft.

Delen van jouw blog

Als zakelijke contacten jouw blog relevant vinden, zullen zij het artikel eerder willen delen binnen hun eigen netwerk en die promotie kan jou weer in contact brengen met nieuwe prospects.

Dan is een blog van een fiscalist over de relevantie van de kleindeondernemersregeling voor startende ondernemers interessanter dan een tekst over jouw aantrekkelijke tarieven voor starters. Neem bij het bloggen dan ook altijd het belang van de lezer als uitgangspunt.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Ook interessant voor jou

Starten met netwerken doe je zo
11 visitekaartjes waarmee je echt opvalt
7 netwerkvalkuilen voor starters
Zo maak je een goede eerste indruk
Wat je moet weten over lichaamstaal

Meer over netwerken

Meer over netwerken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten