Branche-informatie: waar vind ik dat?

Bijgewerkt op 10 oktober 2021
6 min  leestijd
2.825
Image
Branche informatie brancheonderzoek

Als je start met ondernemen kun je door middel van brancheonderzoek veel informatie over je markt en branche vinden. Zo ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kun je een succesvolle start maken. Hoe vind je deze branche-informatie?

Wat is een branche?

Een branche is de verzamelnaam van bedrijven die actief zijn in een bepaalde categorie producten of diensten. Voorbeelden van een branche zijn horeca, retail, zorg, bouw en zakelijke dienstverlening. Een andere term voor branche is ook wel sector of bedrijfstak. 

Veel branches hebben een vereniging waarbij bedrijven in die branche zich kunnen aansluiten. Die brancheverenigingen bieden advies en netwerkbijeenkomsten, maar soms zaken als ook voorbeeld documenten of inkoopvoordelen. Meer daarover lees je verderop in dit artikel.

Waar vind ik branche-informatie?

Je kunt per branche de laatste regelgeving en brancheorganisaties opzoeken. 

Cijfers en trends per branche

Rabobank doet regelmatig onderzoek naar ontwikkelingen in diverse branches. Bekijk de cijfers en trends van jouw branche. Er worden bijvoorbeeld sectorprognoses gedaan, waarbij wordt gekeken naar de verwachtingen. Ook wordt er gekeken naar ontwikkelingen als duurzaamheid en de arbeidsmarkt. 

Je kunt ook de branchewijzer van Ondernemersplein raadplegen. Daar vind je branche-informatie en de omzetcijfers per branche.

Je krijgt dan onder meer cijfers te zien van het aantal starters en stoppers, de gemiddelde omzet in jouw branche en je ontvangt informatie over relevante brancheorganisaties.

Jaarrekeningen Kamer van Koophandel

Hoe gaat het met je concurrentie? Vraag jaarrekeningen en uittreksels op van vergelijkbare bedrijven uit jouw branche. Dit kun je bijvoorbeeld doen via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. 

Ontdek of jouw concurrenten winst maken: neemt hun gemiddelde omzet af of juist toe? Je kunt zo een betere inschatting maken van de slagingskans van jouw bedrijf.

Onderzoeksresultaten CBS

Bij het Centraal bureau voor Statistiek (CBS) vind je allerlei onderzoeksresultaten per branche gespecificeerd. 

Daarnaast kun je online zoeken naar de laatste ontwikkelingen in je branche. Je kunt ook contact opnemen met de branchevereniging voor informatie en speur vooral ook de websites van je concurrenten af. 

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Welke branches zijn er? 

In onze poll van september werd gevraagd in welke branche de lezers van IkGaStarten actief zijn. Dit waren de sectoren die het meest genoemd werden: 

 1. Zakelijke dienstverlening (26%)
 2. Persoonlijke dienstverlening (16%)
 3. Horeca (12%)
 4. Detailhandel 12%
 5. Zorg 12%
 6. Bouw 11%

Voor een overzicht van alle branches kun je kijken bij het overzicht van Rabobank of check de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) van het CBS. 

Hoe doe ik brancheonderzoek?

Dat doe je naast het inwinnen van branche-informatie (zie hierboven) met een marktonderzoek. Dit is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan.

Je brengt ermee in kaart wat je doelgroep is, wie jouw klanten zijn, waar je ze kunt vinden en hoe je ervoor zorgt dat ze jouw bedrijf goed kunnen vinden.

Concurrentieanalyse

Met een concurrentieanalyse kun je een goed beeld krijgen van opkomende trends in jouw branche en stel je vast hoe jouw concurrenten opereren.

Een goede concurrentieanalyse bevat in ieder geval een overzicht van jouw producten of diensten en die van je afnemers. Bekijk daarna per productgroep wie jouw voornaamste concurrenten op de markt zijn.

Ondernemingsplan voorbeelden

  Je maakt een sterke start met een ondernemingsplan. Om je te helpen heeft Rabobank een aantal voorbeeld ondernemingsplannen voor verschillende branches gemaakt, die je gratis kunt downloaden.

  Als je moeite hebt met het schrijven van een ondernemingsplan, of inspiratie en tips voor een sterk businessplan nodig hebt, klik dan op de link om op een voorbeeld ondernemingsplan van deze branche uit te komen. 

  1. Zakelijke dienstverlening
  2. Persoonlijke dienstverlening
  3. Horeca
  4. Detailhandel
  5. Zorg
  6. Bouw

  Staat je branche er niet tussen of twijfel je nog? Bekijk dan het voorbeeld van een ondernemingsplan voor zzp’ers.

  Cijfers en Trends Rabobank

  Marktcijfers nodig?

  Per branche hebben wij de laatste cijfers en trends voor je verzameld. Ideaal voor het opstellen van jouw marktonderzoek of jaarplan!
   
  Bekijk cijfers & trends

  Wat doen brancheverenigingen voor mij?

  Er zijn verschillende brancheverenigingen, sommige zijn er nu ook specifiek voor zzp’ers. Voorbeelden hiervan zijn Solo Partners voor zelfstandigen in de zorg en Zelfstandigen Bouw voor zzp’ers in de bouwsector. 

  De meeste brancheorganisaties zijn overkoepelend voor alle ondernemers in een branche, dus ook voor zzp’ers. Voorbeelden hiervan zijn de NVJ voor journalisten en fotografen, INretail voor winkeliers in de non-foodsector, KHN voor de horeca en NBA voor accountants. 

  Waarom zou ik me aansluiten bij een brancheorganisatie?

  Het kan nuttig zijn om een brancheorganisatie te raadplegen. Als startende ondernemer loop je tegen problemen aan die ervaren collega’s herkennen of snel kunnen oplossen. Aansluiten bij een branchevereniging is een handige manier om je netwerk uit te breiden en je deelt onderling vakkennis en branche-informatie, waar je als ondernemer van groeit. 

  Verder zijn er soms collectieve onderhandelingen namens de gehele sector: een machtige stem namens één organisatie – bijvoorbeeld in onderhandeling met de overheid - kan sterker zijn dan alleen jouw mening. Hier profiteer je dan weer collectief van. 

  Wat heb ik aan een branchekeurmerk?

  Een branchekeurmerk geeft klanten het vertrouwen dat ze veilig zaken bij je kunnen doen. Daarnaast is het ook voor jezelf een prettig idee dat je aan de voorwaarden voldoet om het keurmerk te mogen dragen. 

  Een branchekeurmerk wordt afgegeven door een brancheorganisatie. Die stelt ook de eisen voor het keurmerk op en bepaalt welke ondernemers dit keurmerk krijgen. 

  Een keurmerk maakt duidelijk dat je producten of diensten aan bepaalde eisen voldoen, waardoor je als betrouwbare partner of ondernemer overkomt. 

  Keurmerk webshop

  Een keurmerk is bijvoorbeeld voor een webshop onmisbaar. Je bent voor een groot deel afhankelijk van het vertrouwen van je klanten. Die moet zijn bankgegevens bij je achterlaten als hij iets koopt. 

  Met een keurmerk straal je uit dat je correct met de klanten omgaat, betrouwbaar bent én je toont met dit keurmerk aan dat jouw webshop getoetst is door een onafhankelijke instantie, je aan de regels voldoet en een bestelling naar behoren afhandelt.

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening nodig?

  Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

  1e halfjaar € 0,00

  Meer over zzp

  Meer over zzp
  ZZP rekening

  Breng je financiële administratie op orde voor 2023

  Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

  Sluiten