Franchisen voor- en nadelen

Dit zijn de voor- en nadelen van franchising

Als startende ondernemer kun je kiezen voor een bestaande franchiseformule. Wat zijn de voor- en nadelen van starten onder de vleugels van een groter bedrijf? 

1. Voordeel: minder risico

Als franchisenemer maakt jouw bedrijf deel uit van de overkoepelende organisatie. De overlevingskans van een startende franchisenemer is vaak dan ook groter dan die van een reguliere starter. Je kunt als starter in een franchise gebruikmaken van:

  • deskundigheid en ervaring van de franchisegever.
  • lagere kosten voor het opzetten van de onderneming. Je hoeft je bedrijf en merk niet vanaf de grond op te bouwen.

2. Nadeel: minder vrijheid

Als franchisenemer krijg je te maken met de franchiseformule: de visie, missie en regels van de franchise. Hoe strikt de regels zijn en hoe ver ze gaan, verschilt per bedrijf. Bij de ene formule krijg je als franchisenemer veel ruimte om je stempel op je zaak te drukken. Bij andere ligt alles van prijzen tot en met de haardracht van je personeel vast. 

Er zijn franchisenemers die het heel prettig vinden om in een geoliede machine te stappen. Overweeg jij je baan in loondienst op te zeggen omdat je meer vrijheid wilt: denk dan drie keer na voor je deze stap neemt. Kies niet puur op het merk of de keten die je aanspreekt.

Doe goed onderzoek naar hoe deze franchisegever te werk gaat, praat met een aantal franchisenemers en maak onderling duidelijke afspraken voordat jullie een franchiseovereenkomst aangaan. 

3. Voordeel: volledige aandacht voor het bedrijf

Startersvoordeel ZZP

Winkel beginnen?

Als kersverse detaillist moet je veel zaken regelen. Ga je gebruikmaken van cash, pin of contactloos betalen? Bij de Rabobank mag je deze producten gratis uitproberen.

Meer weten

Een ander bekend voordeel van franchising is dat jij je als franchisenemer minder hoeft bezig te houden met bijvoorbeeld marktonderzoek en het vinden van de juiste marketingstrategie. Dat heeft het moederbedrijf van de keten namelijk vaak al voor je uitgezocht.

Ook zaken als de winkelinrichting en het organiseren van speciale klantenacties liggen in bepaalde gevallen al vast. Dat betekent dat jij je volledig kunt richten op de algemene bedrijfsvoering, klantcontact en het maken van winst.

4. Nadeel: afhankelijker van de franchisegever

Afhankelijk zijn van het moederbedrijf heeft, behalve de eerder genoemde voordelen, soms ook nadelen. Zo moet je als franchisenemer in meer of mindere mate een deel van de inkomsten afstaan aan de franchisegever.

Dit percentage is in veel gevallen wel te overzien, maar jij bent wat betreft je reputatie ook deels afhankelijk van de acties van de overkoepelende organisatie én eventuele mede-franchisenemers. Slechte publiciteit over het overkoepelende merk - denk aan een conflict tussen de franchisegever en het personeel - kan slecht zijn voor jouw omzet.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat een franchisecontract vaak voor een langere periode wordt afgesloten. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) is de gebruikelijke duur van een franchiseovereenkomst in principe vijf jaar. Het gaat dus veelal om een langdurige investering. Houd daar rekening mee voordat je jouw handtekening onder het contract zet.

5. Voordeel: meer naamsbekendheid

Etos, HEMA, AKO, Subway, The Body Shop en Zara: zomaar wat franchiseketens die je door heel Nederland tegenkomt. Als franchisenemer van een bekende keten met een nieuwe vestiging in de stad hoef je dus minder hard te werken aan jouw naamsbekendheid dan een startende ondernemer met een individuele onderneming. Klanten zijn in dat geval al bekend met wat het bedrijf te bieden heeft en zullen dus ook makkelijker de weg naar jouw zaak vinden.

6. Nadeel: bedrijfsoverdracht is lastiger

Minder bekend is dat je als franchisenemer bij veel ketens jouw winkel minder makkelijk kunt overdragen aan een derde partij dan wanneer jij een individuele onderneming bent gestart. Stel dat jij het straks tijd vindt worden om met pensioen te gaan, dan moet je hiervoor in de meeste gevallen expliciete toestemming krijgen van de franchisegever.

Zelfs wanneer de franchiseovereenkomst tussen jou en de franchisegever inmiddels is afgelopen, zul je hiervoor nog officieel toestemming moeten vragen. Vervolgens ga jij samen met het moederbedrijf in gesprek en kijken hoe de vestiging kan worden overgedragen, op wie en op welke termijn dit mogelijk is. Dit proces kan veel tijd in beslag nemen, dus in dit geval kan het wel even duren voordat je echt van jouw verdiende oude dag kunt genieten.

Meer weten over franchising?

5 vragen en antwoorden over franchising
Checklist: franchisenemer worden
Franchising voor beginners
Is franchising iets voor mij?
Checklist: een winkel beginnen in 11 stappen

Bijgewerkt op: 04-08-2017

Wat vind je van dit artikel?

x17
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als starter kun je een nieuw bedrijf opzetten of kiezen voor een franchiseformule. Als franchisenemer ben je iets minder onafhankelijk, maar nog altijd zelfstandig én je kunt profiteren van de (schaal)voordelen van een grote organisatie.

Dit moet je weten over franchising
Dit moet je weten over franchising

Franchise

Als starter kun je natuurlijk ervoor kiezen om een bedrijf helemaal vanaf de grond op te bouwen, maar heb je al wel eens gedacht aan de mogelijke voordelen van een franchise? Zeker in bepaalde branches kan het starten als franchisenemer aanzienlijk minder risicovol zijn dan wanneer je alles zelf moet doen. Maar ondernemen in een franchiseformule moet je natuurlijk wel liggen. Hieronder vind je belangrijke informatie en tips voor mensen die een toekomst als franchiseondernemer overwegen, zoals:

  1. Checklist: dit moet je weten over franchising
  2. Vraag-antwoord: de voor- en nadelen van franchising

Lees ook de uitgebreide introductie in het artikel Franchising voor beginners.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.