Franchisen voor- en nadelen

Dit zijn de voor- en nadelen van franchising

Als startende ondernemer kun je kiezen voor een bestaande franchiseformule. Wat zijn de voor- en nadelen van starten onder de vleugels van een groter bedrijf? 

Voordeel: weinig risico

Als franchisenemer maakt jouw bedrijf deel uit van een overkoepelende organisatie. In de meeste gevallen ga je in eerste instantie een contract voor vijf jaar aan. Als je met hulp van de franchisegever de financiering rondkrijgt, maak je al snel een goede start. 

De overlevingskans van een startende franchisenemer is dan ook vaak groter dan die van een reguliere starter. Je kunt als starter in een franchise gebruikmaken van:

  • Schaalvoordelen
  • Naamsbekendheid
  • Deskundigheid en ervaring
  • Marketingacties
  • Lagere kosten voor het opzetten van de onderneming

Nadeel: minder vrijheid

Als franchisenemer krijg je te maken met de franchiseformule: de visie, missie en regels van de franchise. Hoe strikt de regels zijn en hoe ver ze gaan, verschilt per bedrijf. Bij de ene formule krijg je als franchisenemer meer ruimte om je stempel op je zaak te drukken. Bij andere ligt alles - van prijzen tot de indeling van de winkel vast. 

Er zijn franchisenemers die het heel prettig vinden om in een geoliede machine te stappen. Overweeg jij je baan in loondienst op te zeggen omdat je meer vrijheid wilt: denk dan goed na voor je deze stap neemt. Kies niet puur op het merk of de keten die je aanspreekt.

Doe goed onderzoek naar hoe deze franchisegever te werk gaat, praat met een aantal franchisenemers en maak duidelijke afspraken voordat je een overeenkomst aangaan. In de nationale franchisegids kun je van bijna alle franchisegevers de voorwaarden bekijken.

Startersvoordeel ZZP

Winkel beginnen?

Als kersverse detaillist moet je veel zaken regelen. Ga je gebruikmaken van cash, pin of contactloos betalen? Bij de Rabobank mag je deze producten gratis uitproberen.

Meer weten

Voordeel: volledige aandacht op ondernemen

Een ander bekend voordeel van franchising is dat je je als franchisenemer minder hoeft bezig te houden met bijvoorbeeld marktonderzoek en het vinden van de juiste marketingstrategie. Dat doet de franchisegever namelijk voor je.

Ook zaken als de winkelinrichting en het organiseren van speciale klantenacties liggen in bepaalde gevallen al vast. Dat betekent dat jij je volledig kunt richten op de algemene bedrijfsvoering, klantcontact en het maken van winst.

Nadeel: afhankelijk van franchisegever

Als franchisenemer sta je een deel van je inkomsten af aan de franchisegever. Je profiteert van de vele voordelen, daar moet natuurlijk ook wat tegenover staan. 

De kosten zijn per franchiseformule verschillend, maar er is een aantal vergoedingen dat je bijna altijd moet betalen: de entreefee, de franchisefee (percentage van de omzet) en een reclamebijdrage. Deze bedragen en percentages verschillen overigens behoorlijk. Hier kun je de voorwaarden van verschillende franchisegevers bekijken.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat een franchisecontract vaak voor een langere periode wordt afgesloten. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) is de gebruikelijke duur van een franchiseovereenkomst vijf jaar. Het gaat dus veelal om een langdurige investering. 

Voordeel: meer naamsbekendheid

Etos, HEMA, AKO, Subway, The Body Shop en Zara: zomaar wat franchiseketens die je door heel Nederland tegenkomt. Als franchisenemer van een bekende keten met een nieuwe vestiging in de stad hoef je dus minder hard te werken aan jouw naamsbekendheid dan een startende ondernemer met een individuele onderneming.

Klanten zijn in dat geval al bekend met wat het bedrijf te bieden heeft en zullen dus ook makkelijker de weg naar jouw zaak vinden.

Nadeel: bedrijfsoverdracht is lastiger

Als franchisenemer kun je jouw vestiging minder makkelijk overdragen aan een derde partij dan wanneer jij een eigen onderneming bent gestart. Als je bijvoorbeeld met pensioen wil, dan moet je hiervoor in de meeste gevallen expliciete toestemming krijgen van de franchisegever.

Vervolgens ga jij met het moederbedrijf in gesprek en kijken hoe de vestiging kan worden overgedragen en op welke termijn dit mogelijk is. Dit proces kan veel tijd in beslag nemen.

Meer weten over franchising?

5 vragen en antwoorden over franchising
Checklist: franchisenemer worden
Franchising voor beginners
Is franchising iets voor mij?
Checklist: een winkel beginnen in 11 stappen

Bijgewerkt op: 18-10-2019

Wat vind je van dit artikel?

x18
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als starter kun je een nieuw bedrijf opzetten of kiezen voor een franchiseformule. Als franchisenemer ben je iets minder onafhankelijk, maar nog altijd zelfstandig én je kunt profiteren van de (schaal)voordelen van een grote organisatie.

Dit moet je weten over franchising
Dit moet je weten over franchising

Franchise

Als starter kun je natuurlijk ervoor kiezen om een bedrijf helemaal vanaf de grond op te bouwen, maar heb je al wel eens gedacht aan de mogelijke voordelen van een franchise?

Zeker in bepaalde branches kan het starten als franchisenemer aanzienlijk minder risicovol zijn dan wanneer je alles zelf moet doen. Maar ondernemen in een franchiseformule moet je natuurlijk wel liggen.

Hieronder vind je belangrijke informatie en tips voor mensen die een toekomst als franchiseondernemer overwegen, zoals:

  1. Checklist: dit moet je weten over franchising
  2. Vraag-antwoord: de voor- en nadelen van franchising

 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.515 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.