Dit moet je weten over franchising

Dit moet je weten over franchising

Wil jij franchisenemer worden? Je bent dan wel iets minder onafhankelijk, maar nog altijd zelfstandig én je kunt profiteren van de (schaal)voordelen van een grote organisatie. Dit moet je weten over franchising.

Wat is franchising?

Franchising is een samenwerking tussen een zelfstandige ondernemer (de franchisenemer) en een grote organisatie (de franchisegever). De franchisenemer maakt tegen betaling gebruik van de (succesvolle) formule van de franchisegever en kan daardoor direct een bedrijf starten.

In een franchiseformule worden bijna alle benodigdheden door de franchisegever gefaciliteerd:

Samen sta je sterk

Het idee achter franchising is dat beide partijen elkaar versterken. De grote, landelijke organisatie breidt zonder veel risico uit, de zelfstandig ondernemer maakt gebruik van een bestaande formule en voegt daar zijn kennis van de lokale markt aan toe.

De invloed van de franchisenemer hangt af van de franchisegever. Bij de ene formule mag je relatief veel zelf bepalen (de indeling van jouw winkel, extra producten om te verkopen), terwijl de andere keten alles tot in detail heeft vastgelegd.

Hoe word je een franchisenemer? 

Als je bijvoorbeeld in een bakkerij werkt en graag een eigen bakkerij of broodjeszaak wil beginnen, maar de stap niet durft te zetten, is het een mogelijkheid om voor de veiligheid van franchise te kiezen.

Als je voor jezelf zou beginnen, moet je een uniek concept bedenken, een pand zoeken, inventaris kopen, reclame maken en dan hebben we het nog niet eens over het rondkrijgen van de financiering.

Het kan, in het geval van een broodjeszaak, dan slim zijn om je aan te sluiten bij een keten, zoals Bakker Bart. Maar dat geldt net zo goed voor een dierenwinkel. Als jij zo’n winkel wil beginnen en er zit al een grote dierenzaak bij je in het dorp, is het wellicht verstandiger om een franchisefiliaal van Pet’s Place te openen. 

Lastige markten

In een aantal sectoren en branches is het moeilijk voor zelfstandigen om het hoofd boven water te houden. Dat geldt zeker ook voor starters, die bijvoorbeeld moeite hebben om de financiering rond te krijgen.

Dan kan het handig zijn om de eerste stappen als ondernemer te zetten als franchisenemer. Zeker in de startfase kan je veel profijt hebben van de (financiële) ondersteuning van een franchisegever. Daarnaast is het startrisico minder groot als je je aansluit bij een formule die zichzelf al bewezen heeft. 

  • Lees hier hoe je op verschillende manieren aan startkapitaal kunt komen

Wat kost franchising?

De kosten zijn per franchiseformule verschillend, maar er is een aantal vergoedingen dat je bijna altijd moet betalen: de entreefee, de franchisefee (percentage van de omzet) en een reclamebijdrage. Deze bedragen en percentages verschillen overigens enorm. In de nationale franchisegids kun je van bijna alle franchisegevers de voorwaarden bekijken. 

De kosten zijn per franchiseformule verschillend, maar er is een aantal vergoedingen dat je bijna altijd moet betalen: de entreefee, de franchisefee en een reclamebijdrage.

Zo betaal je bij De Hypotheker geen entreegeld, maar bedraagt de franchisefee 30% van de omzet plus een bijdrage in marketing. Bij Subway betaal je € 10.000 entreegeld en 8% franchisefee plus 4,5% reclamefee.

Daarentegen moet je wel zelf zo’n twee ton investeren in het filiaal: het (verplichte) behang, de kassa en allerlei andere zaken moet je bijvoorbeeld zelf aanschaffen, zo zocht NRCQ uit.

Startersvoordeel ZZP

Winkel beginnen?

Dan profiteer je bij Rabobank van Startersvoordeel en is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. Zo start je nóg sterker.

Meer weten

Wat zijn de voordelen van een franchiseformule?

In de meeste gevallen ga je in eerste instantie een contract voor vijf jaar aan. Als je met hulp van de franchisegever de financiering rondkrijgt, maak je al snel een vliegende start.

Vanwege de naamsbekendheid (Hema, Albert Heijn, Handyman, De Hypotheker) zijn klanten al vertrouwd met de winkel of dienst en weten ze de weg naar jouw zaak wel te vinden.

Je hoeft ze niet eerst met allerlei marketingacties naar je toe te lokken. Een speciale opening genereert veel aandacht, het merk van de franchisegever doet vervolgens de rest. 

Schaalvoordelen

Daarnaast profiteer je van de schaalvoordelen, waaronder een goedkopere inkoop waardoor je een grotere marge hebt op je producten. Je krijgt cursussen en begeleiding van de franchisegever want het is - los van jouw financiële bijdrage - ook in zijn belang dat jouw filiaal een succes wordt.

Aangezien de marketing landelijk geregeld wordt, houd je tijd over voor de kerntaken: het daadwerkelijke ondernemen en zorgen dat jouw franchisefiliaal een succes wordt. 

Wat zijn de nadelen?

Franchising biedt een hoop voordelen, maar houdt ook in dat je in de bedrijfsvoering minder onafhankelijk kunt opereren dan je zou doen als je een eigen bedrijf zou oprichten. In sommige gevallen zit je vast aan bepaalde (landelijk georganiseerde) prijsvragen of andere acties.

Een franchisenemer van de Etos moet bijvoorbeeld de wekelijkse kortingsacties van het hoofdkantoor volgen. Ook de winkelinrichting heb je niet altijd zelf in de hand.

Er is vaak wel een beetje speling om bepaalde schappen te veranderen, maar een franchiseformule staat voor herkenbaarheid

Houd je aan de franchiseformule

De eigenaar van een filiaal van McDonalds dient bijvoorbeeld volledig de formule van de fastfoodketen te volgen. Alle producten liggen vast, een manager die slim denkt te zijn door een McFrikandel te gaan verkopen, krijgt dit er nooit doorheen bij het hoofdkantoor.

Een franchiseformule - zeker in de foodbranche - betekent dat in alle filialen dezelfde setting wordt gecreëerd en dat er herkenbare producten worden aangeboden. De klant heeft bepaalde verwachtingen en om teleurstellingen te voorkomen moeten de producten in ieder filiaal verkrijgbaar zijn, de porties van het eten overal hetzelfde zijn én hetzelfde smaken.

Een internationale keten zoals McDonalds kan per land dan weer wel verschillende producten aanbieden. Nederland is bijvoorbeeld het enige land waar een McKroket verkrijgbaar is. Daarnaast is hier mayonaise de populairste saus - terwijl ze in Amerika ketchup eten. 

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Franchising zorgt voor minder bewegingsvrijheid dan dat je zou hebben als je een eigen zaak zou beginnen. Aan de andere kant: de meeste franchisenemers hoeven zich alleen maar op de bedrijfsvoering te concentreren. Marketing wordt landelijk en wereldwijd gedaan, de franchisenemer profiteert van het imago.

Doorgaans ligt zo’n 90% van het assortiment vast en mag de franchisenemer 10% naar eigen inzicht samenstellen. Hij kan die ruimte gebruiken om in te spelen op de behoeften van de lokale bevolking.

Bij een Handyman draait de verkoop voornamelijk om inktcartridges en andere nuttige producten of apparaten. Je kunt dan bijvoorbeeld voorin de winkel een display neerzetten met afgeprijsde dvd’s of games. 

Hoe maak je een franchise tot een succes? 

Een valkuil is door het franchisen te makkelijk op te nemen en alleen maar mee te liften op het  merk van de franchisegever. Er is wel degelijk een sterk staaltje ondernemerschap voor nodig om jouw zaak tot een succes te maken.

Doordat de franchisegever je veel uit handen neemt (inkoop, reclame, administratie), heb je de tijd om je volledig op het ondernemerschap te concentreren.

Vergis je ook niet: je dient dan wel een percentage van de winst af te dragen, het eventuele verlies komt volledig voor je eigen rekening. Vergeet ook niet dat je de investering moet terugverdienen. 

Lokaal adverteren

Als de franchisegever landelijk reclame maakt, is het slim om zelf ook nog te adverteren. Sponsor bijvoorbeeld lokale sportclubs of evenementen. Zet ook eens een springkussen voor je winkel om klanten te lokken  - zorg wel voor de juiste vergunningen.

De omgang met klanten blijft het belangrijkste van allemaal. De Hema-worst wordt graag gekocht, maar als jij een onbeschofte verkoper in dienst hebt, krijg je vanzelf een slechte naam.

Ga voor kwaliteit

Uiteindelijk valt of staat jouw franchise met kwaliteit - op alle mogelijke fronten. Het voordeel van franchise is: doordat de franchisegever je veel uit handen neemt (inkoop, reclame, administratie), heb je ook de tijd om je volledig op het ondernemerschap te concentreren.

De formule heeft zich al bewezen, het is nu aan jou om dit waar te maken.

Bijgewerkt op: 17-10-2019

Wat vind je van dit artikel?

x42
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Franchise

Als starter kun je natuurlijk ervoor kiezen om een bedrijf helemaal vanaf de grond op te bouwen, maar heb je al wel eens gedacht aan de mogelijke voordelen van een franchise?

Zeker in bepaalde branches kan het starten als franchisenemer aanzienlijk minder risicovol zijn dan wanneer je alles zelf moet doen. Maar ondernemen in een franchiseformule moet je natuurlijk wel liggen.

Hieronder vind je belangrijke informatie en tips voor mensen die een toekomst als franchiseondernemer overwegen, zoals:

  1. Checklist: dit moet je weten over franchising
  2. Vraag-antwoord: de voor- en nadelen van franchising

 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.