Schildersbedrijf starten schilder voor jezelf beginnen

Start een schildersbedrijf in 8 stappen

Werk jij in de bouw en droom je van een eigen bedrijf? Start in 8 stappen met je eigen schildersbedrijf.

1. Bereid je voor op de start

Het starten van een onderneming vergt de nodige voorbereidingen. Naast het schrijven van een ondernemingsplan (zie hieronder), is het handig om een lijst op te stellen met zaken die je voorafgaand aan de start allemaal moet regelen.  Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over een goede bedrijfsnaam? Over wanneer en hoe je een zakelijke administratie gaat opzetten? Over de hoogte van jouw kostprijs of uurtarief? Of je een busje moet regelen voor het vervoeren van bouwmaterialen of gereedschap? En of het openen van een zakelijke rekening noodzakelijk is?

2. Schrijf een ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je als starter om jouw plannen concreet te maken. In dit plan licht je onder meer de kansen en risico's van jouw toekomstige onderneming toe, waarmee je de kans op succes aanzienlijk kunt vergroten. Wat is de toegevoegde waarde waarmee je het onderscheid maakt ten opzichte van jouw concurrenten?

Tip! Gratis PDF: ondernemingsplan in 10 stappen
In deze gratis whitepaper (PDF) lees je hoe je in 10 stappen een bedrijfsplan maakt. Zo ga je goed voorbereid van start met je bedrijf. 

Mocht je er alsnog niet uitkomen, is het verstandig om een voorbeeld van een bestaand ondernemingsplan naast je eigen plan te leggen. Online zijn er talloze voorbeeldplannen te vinden. Klik bijvoorbeeld hier om een gratis voorbeeldplan voor ZZP'ers te downloaden.

3. Schrijf je in bij de KvK en Belastingdienst

Het is in Nederland wettelijk verplicht om jouw bedrijf in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst. Ongeacht in welke branche je een onderneming start. Het goede nieuws is dat de KvK jouw gegevens na de inschrijving automatisch zal doorgeven aan de fiscus. Je hoeft jouw onderneming naderhand dus niet nog eens actief aan te melden bij de Belastingdienst.

4. Houd rekening met omzetbelasting

Als zelfstandige schilder moet je straks ook btw gaan rekenen en afdragen. Deze aangifte doe je doorgaans maandelijks, per kwartaal of één keer per jaar. De meeste startende ondernemers krijgen bij hun inschrijving bij de KvK direct een btw-nummer, dat zij altijd moeten vermelden op facturen, offertes en de zakelijke website.

Mocht je bij de KvK-inschrijving nog niet alle gegevens paraat hebben, zal de fiscus voor jou bepalen of je wel of geen ondernemer bent voor de btw. In principe stuurt de Belastingdienst je vervolgens al binnen vijf werkdagen een btw-nummer toe. Mochten er nog onduidelijkheden bestaan, zal de fiscus al eerder zelf telefonisch contact met je opnemen.

5. Sluit een modelovereenkomst af

Werk je op freelance basis in de bouw? Er heerst - zowel bij opdrachtgevers als -nemers - onzekerheid vanwege het uitstel van de nieuwe wet DBA, die moet voorkomen dat je als schijnzelfstandige werkt. Het is wel verstandig alvast met uit te zoeken hoe jouw potentiele klanten omgaan met zzp'ers en 'modelcontracten':

6. Zet een bedrijfsadministratie op

Als ondernemer krijg je straks niet langer maandelijks een vast bedrag uitbetaald, maar zul je voor uitgevoerde klussen zelf offertes en facturen moeten sturen naar jouw klanten en/of opdrachtgevers.

Om het overzicht te houden in alle inkomsten en uitgaven en te weten of je in aanmerking komt voor fiscale voordelen, is het zaak om een goede bedrijfsadministratie op te zetten. Wij raden aan om deze gegevens vanaf het allereerste begin goed bij te houden in een Excelsheet of hiervoor speciale boekhoudsoftware te gebruiken.

Geen held met cijfers? Overweeg dan om jouw administratie uit te besteden aan een professionele boekhouder. Dit vinden sommige starters een (te) kostbare investering, maar het is er wel een die zich op de lange termijn kan uitbetalen. Een accountant is immers op de hoogte van de laatste fiscale regels en kan zo maximaal voordeel halen uit jouw aangiftes.

7. Sluit de juiste verzekeringen af

Als jij straks tijdens het schilderen van raamwerk onverhoopt van een ladder valt en een been breekt, zul je de financiële gevolgen zelf moeten dragen. Als ondernemer heb je immers geen werkgever meer die dit soort risico's voor jou draagt. Dit kan trouwens ook gelden voor persoonlijke en zakelijke aansprakelijkheid of het opbouwen van pensioen.

Het is dus belangrijk dat je dergelijke risico's tijdig afdekt door hiervoor een goede regeling af te sluiten, zoals een verzekering voor (beroeps)aansprakelijkheid en transportzaken. De meeste verzekeraars bieden hiervoor een aantrekkelijk starterspakket aan. Kijk bijvoorbeeld eens bij Interpolis ZekerVanJeZaak®. Hier kies je zelf wat je verzekert en kun je jouw belangrijkste risico's in één keer afdekken.

8. Overweeg lid te worden van belangenverenigingen

Sommige ondernemers in de bouw hebben zich bewust aangesloten bij nationale belangenverenigingen, zoals Zelfstandigen Bouw of ZZP Nederland

Op die manier worden ze op de hoogte gehouden van ontwikkelingen in hun branche. Ook kunnen zij - indien nodig - advies inwinnen op het gebied van rechtsbijstand.

Lid worden is niet verplicht, maar leer jezelf dan in ieder geval wel aan om regelmatig de nieuwsberichten op deze websites en hun social media-accounts te checken.

Zo blijf je op de hoogte en kun je tijdig anticiperen op belangrijke veranderingen.

Lees ook

9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf
7 tips voor als je noodgedwongen voor jezelf begint
Klanten en opdrachtgevers werven doe je zo
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers
De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?

Bijgewerkt op: 28-07-2017

Wat vind je van dit artikel?

x16
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.