Stappenplan: een eigen bouwbedrijf starten

Bijgewerkt op 25 juni 2021
8 min  leestijd
16.066
Auteur: Roy Timmerman
Stappenplan: eigen bouwbedrijf starten

De bouwsector blijft waarschijnlijk ook in 2021 groeien voor zzp'ers en daar liggen veel kansen voor startende ondernemers. In dit stappenplan helpen we je op weg om een eigen bouwbedrijf te starten.

Eigen bouwbedrijf starten

De afgelopen jaren was de bouwsector de snelst groeiende branche voor zelfstandige ondernemers. Tegelijkertijd zorgden de coronacrisis en met name de stikstofproblematiek in 2020 voor problemen bij de grote bouwbedrijven.

Grote bouwprojecten werden stopgezet of vertraagd. In de sectorprognoses van de Rabobank is te zien dat er in 2020 een lichte krimp plaatsvond (-0,4%) en dat deze krimp in 2021 zelfs 4% bedraagt. Voor 2022 wordt dan juist weer een groei van 4% verwacht.  

Wél groei voor kleine zelfstandigen in de bouw

Toch zijn er grote verschillen binnen de bouwsector. De kleine zelfstandigen werken veel bij particulieren, waar momenteel juist wél veel werk is. Vakanties waren soberder vanwege corona, veel mensen besloten deze periode te gebruiken om hun huis te (laten) opknappen.

In de meest recente berichten over de bouwsector staat dat kleine aannemers en afwerkingsbedrijven, zoals timmermannen en stukadoors, die met name actief zijn in de woningverbouw een bijzonder goed jaar achter de rug hebben.

De omzet van kleine aannemers groeide in 2020 met 6,6% sneller dan in 2019.

"Zij profiteren ervan dat we meer (laten) verbouwen in onze woning, bijvoorbeeld bij een verhuizing of omdat we ruimte tekort komen bij het thuiswerken. Voorlopig hebben zij ook nog voldoende werk. Velen hebben na de zomervakantie pas weer ruimte voor nieuwe opdrachten. Daarmee lijkt 2021 voor deze groep wederom een goed jaar te worden."

Startende bouwondernemer Stefan Westerweel

Een van die zelfstandige bouwondernemers is Stefan Westerweel, die in 2018 voor zichzelf begon. De Zeeuwse timmerman moet al regelmatig nee verkopen.

“De start gaat zo goed, dat had ik niet durven dromen”, zegt hij over zijn timmerbedrijf in dit startersverhaal waarin hij diverse tips deelt.

We zetten hieronder de vijf belangrijkste tips op een rij, zodat ook jij klaar bent voor de start van je bouwbedrijf. Direct naar één van de tips? Klik op de link hieronder!

  • Maak een ondernemingsplan
  • Zorg voor materiaal en gereedschap
  • Sluit de juiste verzekeringen af
  • Zet je administratie op
  • Zoek goede partners

Ondernemingsplan schrijven voor eigen bouwbedrijf

Je kunt een ondernemingsplan zo groot of klein maken als je zelf wilt, maar een sterk businessplan is de basis voor iedere ondernemer. Hierin zet je op papier waarom je het bouwbedrijf opricht en wat je wilt bereiken. Het is een leidraad waaraan je je kunt vasthouden.

Voorbeeldplan bouwbedrijf nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor je bouwbedrijf eruit.

Download gratis voorbeeld 

Daarnaast dwingt het je om goed na te denken over alle mogelijkheden, kansen en bedreigingen. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen: 

  • Wat ga ik precies doen?
  • Is er een markt voor mijn product?
  • Hoe kom ik aan klanten?
  • Wie zijn mijn concurrenten?
  • Hoeveel geld heb ik nodig om dit bouwbedrijf te kunnen oprichten?

Externe financiering

Als je externe financiering nodig hebt om bijvoorbeeld machines of een bedrijfsbus aan te schaffen, is een bedrijfsplan noodzakelijk om de bank of investeerders te overtuigen. 

Voorbeeld ondernemingsplan bouwbedrijf

Heb je moeite met het schrijven van een bedrijfsplan? Leg eens een voorbeeld naast je eigen plan. Bij de Rabobank kun je een gratis voorbeeldplan voor een eigen bouwbedrijf downloaden.

Materiaal en gereedschap

Als zelfstandige ondernemer in de bouw ben je zelf verantwoordelijk voor je materiaal. Je hebt gereedschap nodig, machines, werkkleding en een bedrijfsbus. Daarnaast moet je bouwonderdelen bestellen en de voorraad beheren.

Leasen

Waarschijnlijk heb je al veel gereedschap in de schuur liggen, maar bezuinig niet op materiaal en machines. Je wilt niet alleen vakwerk afleveren, maar ook zo lang mogelijk met je gereedschap doen.

Is de aanschaf van sommige machines niet direct financieel haalbaar, kijk dan ook eens naar de mogelijkheid van leasen van bedrijfsmiddelen. 

Ga verder slim met voorraden om. Stefan Westerweel bestelt zijn materiaal bij de groothandel en probeert het altijd zo uit kienen dat het op locatie bezorgd wordt. Zo hoeft hij ’s ochtends niet eerst zelf overal de spullen te halen.


Tip: Laat je werkkleding en je bedrijfsbus bekleden met je bedrijfsnaam of logo. Het oogt niet alleen professioneel, maar het vergroot ook je naamsbekendheid. Zorg dat je telefoonnummer of website ook zichtbaar is op de auto. 


Bedrijfsverzekeringen voor je eigen bouwbedrijf

Als startende bouwondernemer heb je als het goed is (zie het ondernemingsplan hierboven) een inschatting gemaakt van de risico’s die je als zzp’er gaat lopen. Dan is het de vraag welke verzekeringen daarbij passen. Dat bepaal je zelf en hangt af van je situatie en branche. 

In de bouw is bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering sterk aan te raden. Een foutje is zo gemaakt, dan kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dit kan oplopen tot een flink bedrag, en de verplichte particuliere wa-verzekering is niet geldig wanneer je schade tijdens je werk veroorzaakt. 

Zakelijke autoverzekering

Verder kun je een autoverzekering afsluiten voor je bedrijfsbus en een schade- of diefstalverzekering voor je materiaal en machines.

De meeste verzekeraars bieden hiervoor een starterspakket aan. Kijk bijvoorbeeld eens bij de bedrijfsverzekeringen van de Rabobank. Hier kies je zelf wat je verzekert en kun je jouw belangrijkste risico's in één keer afdekken.

Arbeidsongeschikt in de bouw

Een verzekering die we apart nog even toelichten is de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Het hangt deels af van je verdienmodel, maar in de meeste gevallen – zeker in de bouw – is het zo dat wanneer je niet werkt, je geen inkomen hebt.

Een korte periode kun je altijd wel opvangen, maar voor een langere periode heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Deze AOV zijn er in alle soorten en maten. De hoogte van de premie die je betaalt, is vooral afhankelijk van jouw beroep en van je leeftijd. Een bouwvakker zal meer premie betalen dan een financieel specialist vanwege de hogere risico’s op ongevallen.

Maar de hoogte hangt ook af van de keuzes die je maakt: het bedrag dat je maandelijks uitgekeerd wilt krijgen, het eigen risico en de contractduur. Je hebt dus gelukkig zelf invloed op de hoogte van de premie.

Fiscaal aftrekbaar

Let op: de AOV is fiscaal aftrekbaar, niet als zakelijke kosten, maar in box 1 bij inkomen uit werk en woning.

Administratie opzetten

Voor veel zzp’ers is de administratie een onderdeel van het ondernemerschap waar ze niet direct op zitten te wachten, maar het hoort er wel bij. Je hebt tegenwoordig veel boekhoudtools waarmee je je zakelijke administratie makkelijk online kunt doen.

Zo’n applicatie neemt veel werk uit handen. Daar komt bij dat het goed is om grip op je financiële situatie te hebben. Zorg dat je weet hoeveel omzet je draait en welke kosten je hebt, zodat je een goede financiële inschatting van je bedrijf kunt maken. 

Zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening maak je je boekhouding nog makkelijker. Daarmee houd je je privé en zakelijke administratie gescheiden, dat scheelt een hoop uitzoekwerk. Je kunt je rekening vaak ook direct koppelen aan je boekhoudpakket. 

Een zakelijke rekening is niet verplicht, al mag je bij de meeste particuliere banken geen zakelijke transacties doen met je privérekening. En de meeste boekhouders eisen dat je een zakelijke rekening opent, zo zien ze in één oogopslag al jouw inkomsten en uitgaven. 

Bij Rabobank is de zakelijke rekening het eerste half jaar gratis voor starters.

Boekhouder inschakelen

Als je er niet goed uitkomt, schakel dan een boekhouder in, bijvoorbeeld voor hulp bij de btw-aangifte en de belastingaangifte. Dan weet je in ieder geval dat je administratie in orde is en je geen naheffingen van de Belastingdienst krijgt.

  • Download de whitepaper Administratie opzetten en lees je hoe je jouw boekhoudproces goed organiseert. Met als bonus: 10 praktische administratietips voor starters.

Partners in de bouw

Je bent dan wel zelfstandig ondernemer, maar in de bouw wordt ook veel samengewerkt. In de praktijk blijkt dat bij veel klussen extra handjes of andere expertises nodig zijn.  

Zelfstandige schilders krijgen regelmatig van klanten de vraag of ze ook een stukadoor kennen. Een timmerman zal gevraagd worden of hij een goede elektricien kent. En zo zijn er tal van samenwerkingen te bedenken. 

Werk aan je netwerk

Het is handig als je een netwerk opbouwt met andere zelfstandige klussers, die je kunt inschakelen als een klant daar om vraagt. Dit levert je grotere klussen op, én meer klussen, want dit werkt uiteraard twee kanten op: de elektricien zal jou ook voordragen bij zijn klanten.

Als het je ambitie is, kun je op deze manier zelfs in de rol van aannemer belanden en grote opdrachten gaan coördineren. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

  • Hoe kan ik een eigen bouwbedrijf starten? Wil je graag een eigen eigen bouwbedrijf starten? Dan moet je met veel verschillende zaken rekening houden. Volg het stappenplan op deze pagina om er zeker van te zijn dat je niets mist.
  • Ik wil een eigen bouwbedrijf starten, moet ik een ondernemingsplan maken? Een ondernemingsplan schrijven is een belangrijk onderdeel van je start als ondernemer. Het helpt je om je plannen voor een eigen bouwbedrijf concreet te maken en is zelfs onmisbaar bij het aanvragen van financiering.
  • Waar vind ik een voorbeeld van een bedrijfsplan in de bouw?  Veel ondernemers vinden het schrijven van een ondernemingsplan best lastig. Gelukkig hebben we op Ikgastarten een gratis voorbeeld van een ondernemingsplan voor de bouw.

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten