Stappenplan: een eigen bouwbedrijf starten

Stappenplan: een eigen bouwbedrijf starten

De bouwsector blijft ook in 2020 groeien voor zzp'ers en daar liggen veel kansen voor startende ondernemers. In dit stappenplan helpen we je op weg om een eigen bouwbedrijf te starten.

Bouwbedrijf starten

De afgelopen jaren was de bouwsector de snelst groeiende branche voor zelfstandige ondernemers. Vorig jaar een groei van ruim 5%, zo bleek uit de sectorprognoses 2019 van de Rabobank. 

De stikstofproblematiek en de coronacrisis zorgden dit jaar echter voor flinke klappen bij de grote bouwbedrijven. Grote bouwprojecten werden stopgezet of vertraagd. De prognose is dat er het laatste kwartaal van 2020 een daling van 5% in de sector plaatsvindt. 

Toch zijn er grote verschillen binnen de bouwsector. De kleine zelfstandigen werken veel bij particulieren, waar momenteel juist wel veel werk is. Vakanties zijn soberder vanwege corona, veel mensen besloten deze zomer om hun huis op te (laten) knappen. De werkbusjes rijden af en aan in de (nieuwbouw)wijken. 

Startende bouwondernemer Stefan Westerweel

Een van die zzp'ers is Stefan Westerweel, die in 2018 voor zichzelf begon. De Zeeuwse timmerman is nu twee jaar zelfstandig bouwondernemer en moet al regelmatig nee verkopen.

“De start gaat zo goed, dat had ik niet durven dromen”, zegt hij in dit startersverhaal waarin hij diverse tips deelt.

We zetten hieronder de vijf belangrijkste tips op een rij, zodat ook jij klaar bent voor de start van je bouwbedrijf.  

Ondernemingsplan schrijven

Je kunt een ondernemingsplan zo groot of klein maken als je zelf wilt, maar een businessplan is de basis voor iedere ondernemer. Hierin schrijf je op waarom je het bouwbedrijf opricht en wat je wilt bereiken. Het is een leidraad waaraan je je kunt vasthouden.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Daarnaast dwingt het je om goed na te denken over alle mogelijkheden, kansen en bedreigingen. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen: 

 • Wat ga ik precies doen?
 • Is er een markt voor mijn product?
 • Hoe kom ik aan klanten?
 • Wie zijn mijn concurrenten?
 • Hoeveel geld heb ik nodig om dit bouwbedrijf te kunnen oprichten?

Externe financiering

Als je externe financiering nodig hebt om bijvoorbeeld machines of een bedrijfsbus aan te schaffen, is een bedrijfsplan noodzakelijk om de bank of investeerders te overtuigen. 

 • Heb je moeite met het schrijven van een bedrijfsplan? Leg eens een voorbeeld naast je eigen plan. Hier kun je een aantal gratis voorbeeldplannen downloaden.

Materiaal en gereedschap

Als zelfstandige ondernemer in de bouw ben je zelf verantwoordelijk voor je materiaal. Je hebt gereedschap nodig, machines, werkkleding en een bedrijfsbus. Daarnaast moet je bouwonderdelen bestellen en de voorraad beheren.

Leasen

Waarschijnlijk heb je al veel gereedschap in de schuur liggen, maar bezuinig niet op materiaal en machines. Je wilt niet alleen vakwerk afleveren, maar ook zo lang mogelijk met je gereedschap doen.

Is de aanschaf van sommige machines niet direct financieel haalbaar, kijk dan ook eens naar de mogelijkheid van leasen van bedrijfsmiddelen. 

Ga verder slim met voorraden om. Stefan Westerweel bestelt zijn materiaal bij de groothandel en probeert het altijd zo uit kienen dat het op locatie bezorgd wordt. Zodat hij ’s ochtends niet eerst zelf overal de spullen moet gaan halen.


Tip: Laat je werkkleding en je bedrijfsbus bekleden met je bedrijfsnaam of logo. Het oogt niet alleen professioneel, maar het vergroot ook je naamsbekendheid. Zorg dat je telefoonnummer of website ook zichtbaar is op de auto. 


Bedrijfsverzekeringen

Als startende bouwondernemer heb je als het goed is (zie het ondernemingsplan hierboven) een inschatting gemaakt van de risico’s die je als zzp’er gaat lopen. En is het de vraag welke verzekeringen daarbij passen. Dat bepaal je zelf en hangt af van je situatie en branche. 

In de bouw heb je bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig (de verplichte particuliere wa-verzekering is niet geldig wanneer je schade tijdens je werk veroorzaakt).

Zakelijke autoverzekering

Verder heb je waarschijnlijk een autoverzekering nodig voor je bedrijfsbus en een schade- of diefstalverzekering voor je materiaal en machines.

De meeste verzekeraars bieden hiervoor een starterspakket aan. Kijk bijvoorbeeld eens bij de bedrijfsverzekeringen van de Rabobank. Hier kies je zelf wat je verzekert en kun je jouw belangrijkste risico's in één keer afdekken.

Arbeidsongeschikt in de bouw

Een verzekering die we apart nog even toelichten is de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Het hangt deels af van het verdienmodel, maar in de meeste gevallen – zeker in de bouw – betekent dat wanneer je niet werkt, je geen inkomen hebt.

Een korte periode kun je altijd wel opvangen, voor een langere periode heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Deze aov-verzekeringen zijn er in alle soorten en maten. De hoogte van de premie die je betaalt, is vooral afhankelijk van jouw beroep en van je leeftijd.

Maar ook van de keuzes die je maakt: het bedrag dat je maandelijks uitgekeerd wilt krijgen, het eigen risico en de contractduur. Een bouwvakker zal meer premie betalen dan een journalist vanwege de hogere risico’s op ongevallen.

Fiscaal aftrekbaar

Let op: de AOV is fiscaal aftrekbaar, niet als zakelijke kosten, maar in box 1 bij inkomen uit werk en woning.

Administratie opzetten

Voor veel zzp’ers is de administratie een onderdeel van het ondernemerschap waar ze niet direct op zitten te wachten, maar het hoort er wel bij. Je hebt tegenwoordig veel boekhoudtools waardoor je boekhouding aan je zakelijke rekening gekoppeld wordt.

Zo’n applicatie neemt veel werk uit handen. Daar komt bij dat het goed is om grip op je financiële situatie te hebben. Weet hoeveel omzet je draait, welke kosten je hebt, zodat je een goede financiële inschatting van je bedrijf kunt maken. 

Als je er niet goed uitkomt, schakel dan een boekhouder in, bijvoorbeeld voor hulp bij de btw-aangifte en de belastingaangifte. Dan weet je in ieder geval dat je administratie in orde is en je geen naheffingen van de Belastingdienst krijgt.

 • Download de whitepaper Administratie opzetten en lees je hoe je jouw boekhoudproces goed organiseert. Met als bonus: 10 praktische administratietips voor starters.

Partners en samenwerken

Je bent dan wel zelfstandig ondernemer, maar in de bouw wordt ook veel samengewerkt. In de praktijk blijkt dat bij veel klussen extra handjes nodig zijn.  

Zelfstandige schilders krijgen regelmatig van klanten de vraag of ze ook een stukadoor kennen. Een timmerman zal gevraagd worden of hij een goede elektricien kent. En zo zijn er tal van samenwerkingen te bedenken. 

Werk aan je netwerk

Het is handig als je een netwerk opbouwt met andere zelfstandige klussers, die je kunt inschakelen als een klant daar om vraagt. Dit levert je grotere klussen op, én meer klussen, want dit werkt uiteraard twee kanten op: de elektricien zal ook jou voordragen bij zijn klanten.

Als het je ambitie is, kun je op deze manier zelfs in de rol van aannemer belanden en grote opdrachten gaan coördineren. 

Bijgewerkt op: 03-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

x19
x16

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

 1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
 2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
 3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.