Stappenplan: een eigen bouwbedrijf starten

Bijgewerkt op 20 mei 2024
10 min  leestijd
16.270
Auteur: Redactie
Stappenplan: eigen bouwbedrijf starten

Wil jij een eigen bouwbedrijf starten? Voor de bouwsector wordt een kleine krimp verwacht in de komende jaren. Toch is het een sector die nog steeds voor veel zzp'ers aantrekkelijk is. Hoe start je een eigen bouwbedrijf? We nemen je mee in een stappenplan.

We zetten hieronder de vijf belangrijkste tips op een rij, zodat ook jij klaar bent voor de start. Direct naar één van de tips? Klik op de link hieronder.

 1. Maak een ondernemingsplan
 2. Zorg voor materiaal en gereedschap
 3. Sluit de juiste verzekeringen af
 4. Zet je administratie op
 5. Zoek goede partners

Eigen bouwbedrijf starten

De afgelopen jaren was de bouwsector de snelstgroeiende branche voor zelfstandige ondernemers. Er is veel werk, onder andere doordat er flink geïnvesteerd wordt in verduurzaming. Tegelijkertijd zorgden de coronacrisis en met name de stikstofproblematiek voor problemen bij de bouwbedrijven, waardoor grote bouwprojecten werden stopgezet of vertraagd.

Zo nam het aantal bouwvergunningen af van 80.000 woningen in 2021 naar 70.000 woningen in 2022, zo blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Ook is de doorlooptijd van de verstrekte vergunningen toegenomen; dit heeft in 2022 naar schatting 3.000 minder woningen opgeleverd dan verwacht.

Groei verwacht in 2024

Op middellange termijn kan de productie weer aantrekken, ziet het EIB. In 2024 zou de bouw weer met gemiddeld met 1,5% per jaar kunnen groeien. Voor de herstel en verbouw-sectoren verwacht het EIB zelfs een groei van 4% per jaar. Hierbij speelt verduurzaming opnieuw een belangrijke rol, waarbij de verplichte hybride ketel in 2026 voor een sprong zorgt.

257.605 bouwbedrijven in Nederland

In totaal telde Nederland in 2023 zo'n 257.605 bouwbedrijven, volgens statistieken van het CBS. Daarvan is de overgrote meerderheid (86%) een eenmanszaak: 222.445. Concurrentie genoeg, dus. Om je te onderscheiden is het van belang dat je een aantal elementen goed op papier zet. We nemen je hieronder door de stappen heen. 

1. Ondernemingsplan schrijven voor eigen bouwbedrijf

Een ondernemingsplan is een sterke basis voor je onderneming. Hier zet je op papier waarom je het bouwbedrijf opricht en wat je wilt bereiken. Het is een leidraad waaraan je je kunt vasthouden. Je kunt een ondernemingsplan zo groot of klein maken als je zelf wilt, maar een sterk businessplan is de basis voor iedere ondernemer.

Een ondernemingsplan helpt je om goed na te denken over alle mogelijkheden, kansen en bedreigingen. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen: 

 • Wat ga ik precies doen?
 • Is er een markt voor mijn product?
 • Hoe kom ik aan klanten?
 • Wie zijn mijn concurrenten?
 • Hoeveel geld heb ik nodig om dit bouwbedrijf te kunnen oprichten?
 • Welke risico’s loop ik op het gebied van aansprakelijkheid?

Externe financiering

Als je externe financiering nodig hebt om bijvoorbeeld machines of een bedrijfsbus aan te schaffen, is een bedrijfsplan noodzakelijk om de bank of investeerders te overtuigen. Een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan is je financiële plan.

In je financiële plan leg je uit hoeveel geld je precies nodig hebt en waarvoor. Ook zet je jouw verdienmodel uiteen en maak je een inschatting van je omzet en kosten. Een sterk financieel plan helpt je om van jouw onderneming in de bouw een succes te maken.

Voorbeeld bouwbedrijf nodig?

Grote kans dat je nog nooit een ondernemingsplan voor een bouwbedrijf gezien hebt. Het kan dan ook fijn zijn om een voorbeeldplan bij de hand te hebben. Zo zie je welke onderdelen er allemaal bijhoren, en hoe je deze het beste kunt invullen.

Voorbeeldplan bouwbedrijf nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor je bouwbedrijf eruit.

Download gratis voorbeeld 

2. Materiaal en gereedschap

Als zelfstandige ondernemer in de bouw ben je zelf verantwoordelijk voor je materiaal. Je hebt gereedschap nodig, machines, werkkleding en een bedrijfsbus. Daarnaast moet je bouwonderdelen bestellen en de voorraad beheren.

Waarschijnlijk heb je al veel gereedschap in de schuur liggen, maar bezuinig niet op materiaal en machines. Je wilt niet alleen vakwerk afleveren, maar ook zo lang mogelijk met je gereedschap doen.

Leasen

Sommige machines of gereedschap zijn flink aan de prijs. Is de aanschaf van sommige machines niet direct financieel haalbaar? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheid van leasen van bedrijfsmiddelen. Leasen ken je waarschijnlijk van het leasen van auto’s. Je betaalt hierbij een maandelijks bedrag voor het gebruik van het bedrijfsmiddel.

Is de aanschaf van sommige machines niet direct financieel haalbaar? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheid van leasen van bedrijfsmiddelen. 

Zorg voor zichtbaarheid

Tip: laat je werkkleding en je bedrijfsbus bekleden met je bedrijfsnaam of logo. Het oogt niet alleen professioneel, maar het vergroot ook je naamsbekendheid. Zorg dat je telefoonnummer of website ook zichtbaar is op de auto. 

3. Bedrijfsverzekeringen voor je eigen bouwbedrijf

Wanneer je als zelfstandig ondernemer gaat werken, ben je zelf verantwoordelijk voor het in kaart brengen en afdekken van risico’s.

Daarom is het als startende bouwondernemer belangrijk om een goede inschatting te maken van de risico’s die je als zzp’er gaat lopen. Dan is het de vraag welke verzekeringen daarbij passen. Dat bepaal je zelf en hangt af van je situatie en branche. 

Tip: lees meer over risico’s en verzekeringen in de bouw

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

In de bouw is bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering sterk aan te raden. Een foutje is zo gemaakt, dan kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dit kan oplopen tot een flink bedrag, en de verplichte particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet geldig wanneer je schade tijdens je werk veroorzaakt. 

CAR-verzekering

Ken je de Construction All Risk-verzekering (CAR) al? Dit is aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, speciaal voor ondernemers in de bouw. Hiermee dek je de risico’s af die in jouw sector veel voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: 

 • De schade die jouw onderaannemers toebrengen aan anderen
 • Schade die jij veroorzaakt aan de eigendommen van je opdrachtgever
 • Diefstal of schade aan jouw materiaal en gereedschap

Zakelijke autoverzekering

Verder kun je een autoverzekering afsluiten voor je bedrijfsbus en een schade- of diefstalverzekering voor je materiaal en machines. De meeste verzekeraars bieden hiervoor een starterspakket aan.

Kijk bijvoorbeeld eens bij de bedrijfsverzekeringen van de Rabobank. Hier kies je zelf wat je verzekert en kun je jouw belangrijkste risico's in één keer afdekken.

Arbeidsongeschikt in de bouw

Een verzekering die we apart nog even toelichten is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Als ondernemer in de bouw loop je andere risico’s dan iemand die kantoorwerk doet. Je werk is vaak fysiek zwaar, en je krijgt te maken met gereedschap en machines. De kans dat je door ziekte of een ongeval uitvalt, is daardoor groter.

Het hangt deels af van je verdienmodel, maar in de meeste gevallen – zeker in de bouw – is het zo dat wanneer je niet werkt, je geen inkomen hebt. Een korte periode kun je altijd wel opvangen, maar voor een langere periode heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. 

Deze AOV zijn er in alle soorten en maten. De hoogte van de premie die je betaalt, is vooral afhankelijk van jouw beroep en van je leeftijd. 

Een bouwvakker zal meer premie betalen dan een financieel specialist vanwege de hogere risico’s op ongevallen.

Maar de hoogte hangt ook af van de keuzes die je maakt: het bedrag dat je maandelijks uitgekeerd wilt krijgen, het eigen risico en de contractduur. Je hebt dus gelukkig zelf invloed op de hoogte van de premie.

In 2027 (waarschijnlijk) verplicht

Na jarenlang overleg tussen de Nederlandse politiek, werkgevers- én werknemersorganisaties is er 2020 een pensioenakkoord bereikt. Een onderdeel van dat pensioenakkoord is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandig ondernemers. 

De invoering is inmiddels al een aantal keer uitgesteld, maar staat voor nu op de agenda om (waarschijnlijk) in 2027 in werking te treden. Heb je nog geen AOV? Dan is het verstandig om al voor 2027 te kijken naar een geschikte oplossing voor jouw onderneming. Dan kom je niet in de financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid.

Fiscaal aftrekbaar

Let op: de AOV is fiscaal aftrekbaar, niet als zakelijke kosten, maar in box 1 bij inkomen uit werk en woning.

4. Administratie opzetten

Voor veel zzp’ers is de administratie een onderdeel van het ondernemerschap waar ze niet direct op zitten te wachten. Helaas hoort het er wel bij. Je hebt tegenwoordig veel boekhoudtools waarmee je jouw zakelijke administratie makkelijk online kunt doen.

Zo’n applicatie neemt veel werk uit handen. Daar komt bij dat het goed is om grip op je financiële situatie te hebben. Zorg dat je weet hoeveel omzet je draait en welke kosten je hebt, zodat je een goede financiële inschatting van je bedrijf kunt maken. 

Zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening maak je je boekhouding nog makkelijker. Daarmee houd je je privé en zakelijke administratie gescheiden, dat scheelt een hoop uitzoekwerk. Je kunt je rekening vaak ook direct koppelen aan je boekhoudpakket. 

Een zakelijke rekening is niet verplicht, al mag je bij de meeste particuliere banken geen zakelijke transacties doen met je privérekening. En de meeste boekhouders eisen dat je een zakelijke rekening opent, zo zien ze in één oogopslag al jouw inkomsten en uitgaven. 

Bij Rabobank is de zakelijke rekening het eerste half jaar gratis voor starters.

Boekhouder inschakelen

Als je er niet goed uitkomt, schakel dan een boekhouder in, bijvoorbeeld voor hulp bij de btw-aangifte en de belastingaangifte. Dan weet je in ieder geval dat je administratie in orde is en je geen naheffingen van de Belastingdienst krijgt.

 • Download de whitepaper Administratie opzetten en lees je hoe je jouw boekhoudproces goed organiseert. Met als bonus: 10 praktische administratietips voor starters.

5. Partners in de bouw

Je bent dan wel zelfstandig ondernemer, maar in de bouw wordt ook veel samengewerkt. In de praktijk blijkt dat bij veel klussen extra handjes of andere expertises nodig zijn. Zo krijgen zelfstandige schilders regelmatig van klanten de vraag of ze ook een stukadoor kennen. Een timmerman zal gevraagd worden of hij een goede elektricien kent.

Het kan slim zijn om met een aantal andere ondernemers in de bouw samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan het doorspelen van klanten, of het bundelen van jullie diensten in een pakket. Zo zijn er tal van samenwerkingen te bedenken.

Werk aan je netwerk

Het is handig als je een netwerk opbouwt met andere zelfstandige klussers, die je kunt inschakelen als een klant daar om vraagt. Dit levert je grotere klussen op, én meer klussen, want dit werkt uiteraard twee kanten op: de elektricien zal jou ook voordragen bij zijn klanten.

Als het je ambitie is, kun je op deze manier zelfs in de rol van aannemer belanden en grote opdrachten gaan coördineren

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veel gestelde vragen over een eigen bouwbedrijf starten

 • Hoe kan ik een eigen bouwbedrijf starten? Wil je graag een eigen eigen bouwbedrijf starten? Dan moet je met veel verschillende zaken rekening houden. Volg het stappenplan op deze pagina om er zeker van te zijn dat je niets mist.
 • Ik wil een eigen bouwbedrijf starten, moet ik een ondernemingsplan maken? Een ondernemingsplan schrijven is een belangrijk onderdeel van je start als ondernemer. Het helpt je om je plannen voor een eigen bouwbedrijf concreet te maken en is zelfs onmisbaar bij het aanvragen van financiering.
 • Waar vind ik een voorbeeld van een bedrijfsplan in de bouw?  Veel ondernemers vinden het schrijven van een ondernemingsplan best lastig. Gelukkig hebben we op Ikgastarten een gratis voorbeeld van een ondernemingsplan voor de bouw.

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten