marieke

De start van Linda de Mol

Ze wordt wel eens vergeleken met Oprah Winfrey en dat is niet eens zo'n gekke vergelijking: net als Oprah is Linda de Mol immers al jaren een bekend gezicht op tv, is ze net als de Amerikaanse talkshowdiva geliefd bij de kijker en hebben beide dames een uiterst succesvol tijdschrift opgezet. Hoe werd deze sympathieke presentatrice de kijkcijferkoningin van Nederland?

Om wie gaat het?

Televisiepersoonlijkheid Linda de Mol.

Waar en wanneer werd zij geboren?

8 juli 1964 in Hilversum.

Bekend van?

Talloze televisieprogramma's, waaronder recente successen zoals Ik hou van Holland, Gooische Vrouwen, Miljoenenjacht, Gek op Jack en haar eigen tijdschrift LINDA.

Hoe is De Mol gekomen waar ze nu is?

Linda de Mol werd geboren in Hilversum, het epicentrum van de Nederlandse mediawereld. Het gezegde 'vroeg geleerd is oud gedaan' is zeker van toepassing op deze presentatrice. Als jong meisje doet ze al mee aan AVRO's Kinderkoor en haar eerste programma, Wat je zegt ben je zelf bij de AVRO, presenteert ze op slechts twaalfjarige leeftijd. Toch heeft ze naar eigen zeggen tijdens haar jeugd ook genoeg dingen gedaan die niets met tv te maken hadden. Zo heeft ze tijdens haar opleiding aan het gymnasium onder andere bijbaantjes gehad als krantenbezorger, serveerster en promotieteamlid.

Na de middelbare school gaat De Mol rechten studeren in Amsterdam. Na drie jaar te aan de universiteit hebben gestudeerd mag ze bij toeval auditie doen voor het Engelse Sky Channel. Tot haar verbazing gaat een paar weken later de telefoon: of ze interesse heeft om naar Londen toe te komen? Na lang wikken en wegen besluit De Mol te stoppen met haar studie en zich fulltime te richten op haar televisiecarrière in Engeland, waar ze vanaf 1985 een paar jaar lang The DJ Kat Show presenteert. Ondertussen werkt ze er hard aan om ook in de Nederlandse media voet aan de grond te krijgen.

Dat lukt. De Mol is een tijdje de assistente van Ron Brandsteder in de Showbizzquiz van de TROS, voordat ze met diezelfde omroep een langdurige samenwerking aan gaat. Voor de 'grootste familie van Nederland' presenteert De Mol jarenlang het ene na de andere goed bekeken programma, waaronder De Leukste Thuis en natuurlijk Love Letters. Met dat laatste amusementsprogramma gaat de presentatrice zelfs over de grens: met het Duitse Traumhochzeit (droombruiloft) weett De Mol ook snel het hart van onze oosterburen te veroveren.

Naast presenteren heeft De Mol nog een tweede grote liefde: acteren. Vóór Gooische Vrouwen, de serie die losjes gebaseerd is op het Amerikaanse Desperate Housewives en mede door De Mol is bedacht, speelde de presentatrice al eens samen met Monique van de Ven in een goedlopende serie: Spangen. Op het witte doek heeft ze succes met hoofdrollen in Ellis in Glamourland (2004) en Terug naar de Kust (2009).

Advertorial Financieren

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Bekijk de mogelijkheden

Toch is de eerder genoemde dramaserie Gooische Vrouwen, over het wel en wee van vier vriendinnen in 't Gooi, misschien wel haar allergrootste succes. Met deze serie wint ze, na vier keer te zijn genomineerd, in 2009 – het jaar dat ze precies 25 jaar voor de televisie werkt - de belangrijkste publieksprijs: de Gouden Televizier-Ring. "Zit je 25 jaar in het vak, klotsende oksels, een hartslag van boven de tweehonderd, een heel droge keel, volkomen volgeschoten… Want hoe maak je een Gooische vrouw nou echt héél erg gelukkig? Met een enorme gouden ring!" aldus De Mol in haar dankwoord.

Tot slot is er nog het tijdschrift LINDA. De Mol is namelijk ook buiten de televisiewereld succesvol. In 2003 zet ze haar eigen magazine op; het eerste Nederlandse tijdschrift dat, net als Oprah's O Magazine, gevormd is om de televisiepersoonlijkheid waarnaar het blad vernoemd is. LINDA. is een maandelijks magazine voor vrouwen rond de dertig met sexy en slimme verhalen en gedurfde artikelen en acties. Inmiddels is het een van de best verkochte bladen van Nederland. Sterker nog, in een markt met vooral alsmaar dalende oplages is LINDA. een fijne uitzondering op de regel waar de oplage eind 2011 met juist veertien procent toenam.

Gaat er ook wel eens iets mis?

Dat De Mol een spontane presentatrice is die nerveuze kandidaten goed op hun gemak weet te stellen is algemeen bekend. Maar soms kan een goed bedoeld grapje bij anderen in het verkeerde keelgat schieten. Dit overkwam de presentatrice in 2001, toen zij een Nederlandse quizkandidaat, die niet op de naam van de componist van het Duitse volkslied kon komen, troostte met de opmerking: "Ach, het is toch een rotlied." De Duitse pers – doorgaans sowieso al feller dan de Nederlandse bladen – reageerde furieus, waarna De Mol niet snel genoeg officieel haar verontschuldiging aanbood, waarbij de presentatrice benadrukte dat de opmerking niet kwetsend was bedoeld.

Of je De Mols overstap naar Talpa in 2005 nou een vergissing kunt noemen of niet, daarover valt over te twisten. Toen John de Mol zijn eigen (en later genadeloos geflopte) televisiezender oprichtte en hiervoor verschillende tv-sterren wegkocht bij de andere zenders en omroepen, besloot De Mol vanwege de grotere artistieke vrijheden haar grote broer te volgen. Zo kreeg ze van hem groen licht om de serie Gooische Vrouwen op de buis te brengen. Daarnaast maakt ze programma’s met Beau van Erven Dorens en presenteert ze de quiz De Slimste.

De programma's van De Mol trekken het kijkcijfergemiddelde van Talpa (later omgedoopt tot Tien) wel wat omhoog, maar niet voldoende. In juni 2007 werd bekend dat de zender zou worden overgenomen door RTL Nederland; Tien veranderde in RTL 8, en een groot deel van Talpa’s presentatoren, onder wie Linda, verhuisden in augustus van dat jaar mee naar RTL. Zowel Gooische Vrouwen als Miljoenenjacht waren vanaf dat moment te zien op RTL 4.

RTL en de Mol bljken een gouden duo te zijn. De presentatrice hoeft haar naam maar aan een programma te binden, en het verandert in goud. Gooische Vrouwen, Miljoenenjacht, Ik Hou Van Holland en Iedereen is Gek op Jack: Nederland lijkt geen genoeg te krijgen van de tv-ster. Het topjaar 2011 wordt eind oktober bovendien bekroond met het winnen van de Zilveren Televizier-Ster Vrouw (zie de tweede video), een prijs die ze sinds 2001 niet meer had gekregen.

Ook privé gaat het De Mol voor de wind. Na een huwelijk en eerdere langdurige relatie waaruit twee kinderen voortkwamen, is ze nu al paar jaar gelukkig met toetsenist en componist Jeroen Rietbergen. En financieel gezien doet de presentatrice naar het schijnt al even goede zaken. Quote schat dat haar privévermogen tussen de 21 en 25 miljoen euro ligt. Per jaar zou volgens dit blad een miljoen euro op haar bankrekening worden bijgeschreven. Aan stoppen denkt De Mol voorlopig in ieder geval niet. Dit seizoen is de presentatrice weer met de nodige programma’s op buis te zien; daarnaast zit een terugkeer bij onze oosterburen in de planning, waarvoor ze - vanuit een Nederlandse studio, dat wel - de Duitse versie van The Winner Is mag gaan presenteren.

Inspirerende quote

Linda de Mol: "Voor mijn eigen houdbaarheid is het goed om steeds nieuwe dingen te proberen waarmee ik mijn eigen hoofd op het blok leg. Vroeger gooide ik mezelf ergens in en zag ik wel wat er gebeurde. Inmiddels heb ik dat niet meer, ik ben doodzenuwachtig bij de lancering van nieuwe projecten en dat wordt steeds erger." (Bron: Libelle).

Videos

Een van de voor kijkers sympathieke kanten is Linda's aanstekelijke lach. Vooral tijdens Ik hou van Holland krijgt de ze nog wel eens de slappe lach:
 

Het jaar 2011 was uiterst succesvol. De Mol won meerdere prijzen, waaronder de Zilveren Televizier-Ster Vrouw:

Gepubliceerd op:
19-01-2012

Wat vind je van dit artikel?

x4
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Overige onderwerpen

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.