De start van Danique Wiltink | Nimbles - Home

De start van Danique Wiltink | Nimbles

Danique Wiltink gooide met Nimbles niet alleen de markt voor studiebegeleiding overhoop, maar ze kannibaliseerde ook direct haar eigen bijlesinstituut. Op dit platform kunnen ouders een gescreende private tutor voor hun kind vinden. 'Binnen vijf jaar willen we een miljoen leerlingen meer zelfvertrouwen geven met behulp van een private tutor.'

Naam: Danique Wiltink
Bedrijf: Nimbles
Actief in: Studiebegeleiding
Gestart in: 2015
Website: Nimbles.com
  
Danique Wiltink vond met Nimbles het gat in de markt voor studiebegeleiding: private tutoring. Het lastige van een nieuw concept is alleen dat je het overal moet uitleggen. "Als een kind bijles nodig heeft, is het eigenlijk al te laat," zegt Danique. "Een private tutor geeft preventieve begeleiding, met niet alleen individuele aandacht voor de lesstof, maar ook voor het kind." 

Binnen een half jaar veroverde Nimbles de markt in Amsterdam en Rotterdam. Vanaf januari schaalt Nimbles op, te beginnen in Den Haag.

Hoe is Nimbles ontstaan?
"Ik ben in 2010 gestart met mijn bedrijf Didactique waar ik bijles, huiswerkbegeleiding en citotraining gaf. Dat liep elk jaar beter, met wachtlijsten tot gevolg. Ik zat in een spagaat: ik wilde de beste kwaliteit bieden en tegelijkertijd groeien, maar dan had ik ook de beste mensen nodig."

"Toen zag ik in het buitenland het concept private tutoring. Daar koppelen ze tutoren preventief een-op-een aan een kind. Dat ben ik gaan inpassen bij Didactique. Dat sloeg enorm aan en toen kon ik de wachtlijst helemaal niet meer bolwerken."

De start van Danique Wiltink | Nimbles - sfeerbeeld 1

Waarom huurde je niet gewoon extra medewerkers in? 
"Het aanbod van bijlesdocenten is extreem groot, maar je weet niet wat de kwaliteit is. De markt is totaal niet transparant. Ik weet vooraf niet hoe goed een docent is en of hij of zij wel kwaliteit levert."

"Ik vroeg me af: waarom is er geen plek online waar mijn klanten zelf toegang hebben tot de allerbeste tutoren? Zo kwam ik op het idee van Nimbles. De tutoren worden beoordeeld door de ouders, zodat de besten vanzelf komen bovendrijven. Een beetje zoals bij Airbnb, alleen doen wij ook de screening en begeleiding."

Het concept is nieuw in Nederland. Hoe kom je aan klanten?
"Dat is inderdaad het lastige van een nieuw concept, je moet het overal goed uitleggen. Ouders horen over ons in de media en via mond-tot-mondreclame. Maar ze vinden ons ook via Google, Facebook en ons promotieteam dat de stad ingaat. Langzaam verspreidt Nimbles zich door de stad. Inmiddels is er veel vraag naar onze diensten, maar we wilden natuurlijk ook het goede aanbod hebben, dus we moesten zorgen dat dit in balans kwam."

Hoe vind je geschikte tutoren? 
"Via onze advertenties, maar ze melden zich ook massaal aan. Het lastige is om de goede te selecteren. Zo'n vijftien procent van alle aanmeldingen verschijnt uiteindelijk op ons platform. We bewaken de kwaliteit door een streng deurbeleid te hanteren, met name op betrouwbaarheid. Daarna doen de reviews hun werk: de power of the crowd bepaalt de kwaliteit."

'Ik zag dat mijn markt ooit verscheurd zou gaan worden en dacht: dat kan ik dan beter zelf doen.'

Hoe verloopt het selectieproces?
"Nieuwe tutoren maken online een profiel aan, waarna wij een eerste selectie maken. Vervolgens vindt er een Skype-interview plaats. We laten een moeder het interview afnemen waarbij zij zichzelf steeds de vraag stelt of ze deze potentiële tutor met haar kind zou vertrouwen. Daarna leren ze op onze Academy hoe het platform werkt, wat private tutoring inhoudt en wat onze missie is. Nadat ze ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben aangeleverd, verschijnen ze op het platform en kunnen ze door ouders worden gekozen."

Wat is jullie verdienmodel?
"Wij krijgen een percentage van het uurtarief van de tutor en de ouder betaalt per factuur 2,45 euro transactiekosten. Iedere tutor mag zelf bepalen wat hij wil verdienen. Daarom is dit voor hen ook een aantrekkelijk concept: ze werken normaal bij een bijlesinstituut voor zo'n 10 euro per uur, terwijl ouders vaak 40 euro per uur betalen. Wij halen die tussenpersoon eruit. Onze marges zijn erg klein, maar de schaalbaarheid is significant toegenomen."

De start van Danique Wiltink | Nimbles - Thumbnail

Daarmee heb je dus ook je eigen bedrijf Didactique weggeconcurreerd?  
"Klopt. Eigenlijk heb ik met Nimbles de bijlesmarkt ontwricht en daarmee Didactique gekannibaliseerd. Ouders betaalden bij Didactique zo'n 40 euro per uur voor een tutor, terwijl sommige tutoren nu ook voor 20 euro per uur online staan. Ik zag dat mijn markt ooit verscheurd zou gaan worden en dacht: dat kan ik dan beter zelf doen."

Hoe ga je om met de concurrentie? 
"We hebben drie soorten concurrenten en in die driehoek bevinden we ons precies in het midden. Bij de eerste, de huiswerkinstituten en bijlespraktijken, denk je kwaliteit te vinden, maar kun je geen tutor kiezen en dit is vaak ook erg prijzig. De tweede is Marktplaats, waar je wel zelf kunt kiezen, maar niet weet of die persoon ook kwaliteit biedt en betrouwbaar is."

"De derde is het via-viacircuit, waar je ervan kunt uitgaan dat de betrouwbaarheid goed is, maar de tutor hoeft niet geschikt voor de hulpvraag van jouw kind te zijn. Bij ons kun je zelf je budget bepalen én je hebt een gescreende tutor én je kijkt welk type tutor het best bij jouw kind past. Transparant, toegankelijk en voor elke portemonnee: for every child a private tutor.”

'Je hebt een idee in je hoofd, en nu bestaat en werkt het! Zo gaaf.'

Je bent nu ruim een jaar bezig en sinds maart is de site live. Hoe kijk je terug?
"Het was een rollercoaster! Ik ben extreem trots op wat er nu staat. Je hebt een idee in je hoofd, en nu bestaat en werkt het! Zo gaaf. Natuurlijk gaat het met ups en downs, je moet met zoveel dingen rekening houden. Eerst had ik een klein bedrijf, nu ben ik met visie bezig, welke richting we opgaan en hoe we dit tot een succes gaan maken. Een organisatie op deze schaal vormgeven is ontzettend leerzaam."

Zou je iets anders doen?
"Ik zou eerder een businesspartner zoeken om mee samen te werken. Het eerste half jaar was echt heftig, ik moest alle beslissingen alleen nemen. Ik had behoefte aan strategisch overleg, om met iemand te sparren. Na enkele maanden kwam Adine Tjeenk Willink erbij als co-founder. Zij is verantwoordelijk voor de interne kant van het bedrijf, ik doe de externe dingen. Adine kanaliseert mijn creatieve ideeën en zet deze om in werkbare structuren en processen."

Welke valkuilen moeten starters vermijden?
"Als je iets niet zelf kan, moet je er goede mensen voor zoeken. En daar dan ook niet te zuinig in zijn. Niet penny wise, pound foolish. Je bedrijf levert alleen iets op als je de goede mensen om je heen verzamelt."

De start van Danique Wiltink | Nimbles - sfeerbeeld 2

Heb je nog een andere waardevolle tip?
"Zorg dat je je pr op orde hebt. Dat kan vaak gratis en als je dat op een slimme manier inzet, kan dat veel opleveren. Zorg ook ervoor dat klanten je pr doen. Als je een goed product aflevert of een goede dienst neerzet, komen de nieuwe opdrachten vanzelf. Zorg dat je eerste klanten zo tevreden zijn, dat zij jouw ambassadeurs worden."

Tot slot, wat zijn je ambities?
"Over vijf jaar willen we een miljoen leerlingen meer zelfvertrouwen geven met behulp van een private tutor. Want daar draait het uiteindelijk om. Het gaat niet alleen maar om de lesstof en het bijspijkeren van de kennis, maar het gaat er ook om dat de kinderen zelfvertrouwen krijgen en beter in hun vel zitten. Dat is onze missie."


Danique Wiltink | NimblesMeer weten over Danique en Nimbles? Volg haar bedrijf dan ook op: 

Gepubliceerd op:
30-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.