Arbeidsongeschiktheid als zzp’er: is een verzekering nodig?

Bijgewerkt op 28 april 2023
5 min  leestijd
1.416
aov arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering staat misschien niet bovenaan je prioriteitenlijstje. Toch is het slim om als zzp'er na te denken over de mogelijke oplossingen voor een inkomen bij arbeidsongeschiktheid, juist nu het goed gaat.

We helpen je als zzp'er graag bij het maken van jouw keuze voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. We doen dit aan de hand van de volgende vragen en thema's. Wil je direct meer lezen over één van de onderwerpen? klik dan op één van onderstaande links:

  1. Is een AOV de enige oplossing?
  2. Arbeidsongeschiktheid en zzp'ers
  3. Hoe werkt een AOV?
  4. Wat kost een AOV voor zzp'ers?
  5. AOV verplicht voor zzp'ers?

1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) de enige oplossing?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is de meest bekende en gebruikelijke manier om het risico op arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Met een AOV weet je zeker dat je een uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt raakt door bijvoorbeeld ziekte, een ongeval, een burn-out of zwangerschap. In de toekomst komt er ook een verplichte AOV voor zelfstandigen. Het kan dus slim zijn om je hier nu vast op voor te bereiden. 

Naast een AOV zijn er ook andere oplossingen om een periode van arbeidsongeschiktheid te overbruggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een flinke financiële buffer opbouwen of aan deelname aan een broodfonds, waarin je samen met andere zelfstandigen een vangnet creëert. Ook kun je via het UWV een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid afsluiten. 

Je kunt ook kiezen voor een combinatie van een aantal oplossingen. Wat bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

2. Hoe groot is het risico op arbeidsongeschiktheid als zzp'er?

Uit een recente poll onder 1.748 bezoekers van IkGaStarten blijkt dat 68% van de ondervraagden nog geen jaar rond kan komen als de inkomsten uit hun onderneming wegvallen. De helft van hen houdt het zelfs nog geen twee maanden vol met eigen reserves.

Image
uitslag van de poll inkomsten bezoekers

Interpolis berekende dat een op de vier ondernemers met een licht beroep ooit een keer arbeidsongeschikt raakt. Werk je in de bouw, dan is dit risico twee keer zo hoog. Dit is dus sterk afhankelijk van de branche waar jij in werkzaam bent als zzp'er.

Het is praktisch om in te schatten hoe hoog jouw risico op arbeidsongeschiktheid is. Want alleen dan kun je maatregelen nemen om dat risico te verkleinen.

Gelukkig is arbeidsongeschiktheid vaak tijdelijk. In de meeste gevallen ben je als ondernemer binnen een jaar weer op de been en kun je verder met je bedrijf. 

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

3. Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Eén ding hebben ze gemeen: ze keren uit als je arbeidsongeschikt bent verklaard. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een uitkering.

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het percentage dat je nog kan werken en van het verzekerde inkomen dat je hebt vastgelegd bij afsluiting van de AOV.

De meeste verzekeraars helpen je daarnaast met re-integratie, zodat je zo snel mogelijk weer aan de slag kunt. Sommige verzekeraars, zoals Interpolis, helpen je met preventieprogramma’s te voorkomen dat je langdurig ziek wordt. 

4. Wat kost een AOV als zzp'er?

Wat je betaalt voor een AOV is afhankelijk van je beroep, leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en van de keuzes die je maakt als je een AOV afsluit.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een langere eigen risicoperiode (ook wel wachttijd genoemd). Dan vang je de eerste maanden van ziekte zelf op. Ook kun je kiezen voor een lager verzekerd bedrag. Dan verzeker je niet je hele inkomen, maar een deel daarvan. Bijvoorbeeld alleen je vaste lasten. Wat je kiest, heeft invloed op de hoogte van je premie.

Hoogte premie

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is overigens goedkoper dan je misschien verwacht. Bekijk een aantal premievoorbeelden

De Rabobank biedt de Arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Speciaal voor zzp’ers heeft Interpolis de Groeioptie. Hiermee laat je de hoogte van je uitkering bij arbeidsongeschiktheid gemakkelijk meegroeien met de groei van je bedrijf.

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht voor zzp'ers?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt volgens Interpolis op zijn vroegst in 2027 verplicht voor zzp'ers. Het kabinet werkt momenteel aan de uitwerking van de plannen die op 3 april 2023 in een kamerbrief door minister Van Gennip (SZW) werden voorgesteld.

Lees alles over de verplichte AOV op onze site en op deze speciale pagina over de verplichte AOV op Interpolis.nl.

Calculator verzekeringen berekenen

AOV: bereken je premie nu

Bescherm je inkomen met een verzekering voor als je arbeidsongeschikt raakt.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over arbeidsongeschiktheid zzp'er

  • Hoe kun je je als zzp'er tegen arbeidsongeschiktheid verzekeren?
    Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is de meest bekende en gebruikelijke manier om het risico op arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Andere opties zijn bijvoorbeeld een broodfonds, een UWV verzekering of zelf een financiële buffer opbouwen.
  • Hoe groot is het risico op arbeidsongeschiktheid als zzp'er? Interpolis berekende dat een op de vier ondernemers met een licht beroep ooit een keer arbeidsongeschikt raakt. Werk je in de bouw, dan is dit risico twee keer zo hoog. Dit is dus sterk afhankelijk van de branche waar jij in werkzaam bent als zzp'er.
  • Wat kost een AOV als zzp'er? Wat je betaalt voor een AOV als zzp'er is afhankelijk van je beroep, leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en van de keuzes die je maakt als je een AOV afsluit. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is overigens goedkoper dan je misschien verwacht. Bekijk een aantal premievoorbeelden

Meer over persoonlijke verzekeringen

Meer over persoonlijke verzekeringen
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten