aov arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten

Arbeidsongeschiktheid zzp’ers: is een verzekering nodig?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als je ziek wordt of een ongeluk krijgt, staat misschien niet bovenaan je prioriteitenlijstje. Toch is het slim om, juist nu het goed gaat, na te denken over de mogelijke oplossingen voor een inkomen bij arbeidsongeschiktheid.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering de enige oplossing?

Er zijn meerdere oplossingen om een periode van arbeidsongeschiktheid te overbruggen. Zoals een flinke financiële buffer. Of deelname aan een Broodfonds, waarin je samen met andere zelfstandigen een vangnet creëert.

Ook kun je kiezen voor een combinatie van een aantal oplossingen. Wat bij jou past, hangt af van jouw situatie.

Hoe groot is het risico op arbeidsongeschiktheid?

Interpolis berekende dat een op de vier ondernemers met een licht beroep ooit een keer arbeidsongeschikt raakt. Werk je in de bouw, dan is dit risico twee keer zo hoog.

Het is praktisch om in te schatten hoe hoog jouw risico op arbeidsongeschiktheid is. Want alleen dan kun je maatregelen nemen om dat risico te verkleinen.

Gelukkig is arbeidsongeschiktheid vaak tijdelijk. In de meeste gevallen ben je als ondernemer binnen een jaar weer op de been. En kun je verder met je bedrijf. 

Heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

De Arbeidsongeschiktheidstool van Interpolis geeft je inzicht in jouw situatie bij arbeidsongeschiktheid. Zo kun je de juiste keuzes maken om het voortbestaan van je bedrijf veilig te stellen.

Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Eén ding hebben ze gemeen: ze keren uit als je arbeidsongeschikt bent verklaard. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een uitkering.

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het percentage dat je nog kan werken

De meeste verzekeraars helpen je daarnaast met re-integratie, zodat je zo snel mogelijk weer aan de slag kunt. Sommige verzekeraars, zoals Interpolis, helpen je met preventieprogramma’s te voorkomen dat je langdurig ziek wordt. 

Wat kost een AOV?

Wat je betaalt voor een AOV is afhankelijk van je beroep, leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en van de keuzes die je maakt als je een AOV afsluit.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een langere eigenrisicoperiode. Dan vang je de eerste maanden van ziekte zelf op. Of je gaat voor een lager verzekerd bedrag. Dan verzeker je niet je hele inkomen, maar een deel daarvan. Bijvoorbeeld alleen je vaste lasten. Wat je kiest, heeft invloed op de hoogte van je premie.

Hoogte premie

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is overigens goedkoper dan je misschien verwacht. Bekijk een aantal premievoorbeelden

De Rabobank biedt de Arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Speciaal voor zzp’ers heeft Interpolis de Groeioptie. Hiermee laat je de hoogte van je uitkering bij arbeidsongeschiktheid gemakkelijk meegroeien met de groei van je bedrijf.

Bijgewerkt op: 22-05-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.