pauline

Arbeidsongeschiktheid zzp’ers: is een verzekering nodig?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als je ziek wordt of een ongeluk krijgt, is niet iets waar je als startende zzp'er aan wilt denken. Je timmert lekker aan de weg als zelfstandig ondernemer. Je verdient een goed belegde boterham en er is geen vuiltje aan de lucht. Toch is het slim om juist nu het goed gaat na te denken over wat je kunt regelen voor als je langdurig niet kunt werken door ziekte of een ongeval.

Een buffer in plaats van een arbeidsongeschiktheids-verzekering is niet genoeg

Veel zzp’ers hebben een financieel vangnet om een korte periode van ziekte door te komen. Maar als de periode van ziek zijn langer duurt, wordt die buffer steeds kleiner. Terwijl je nog steeds gewoon je huur of hypotheek, levensonderhoud en andere kosten moet betalen. Hierdoor kan het voortbestaan van je bedrijf in gevaar komen.

Hoe groot is het risico op arbeidsongeschiktheid?

Een op de vier ondernemers wordt een keer arbeidsongeschikt. Gelukkig is arbeidsongeschiktheid vaak tijdelijk. In de meeste gevallen ben je als ondernemer binnen een jaar weer op de been en kan je weer verder met je bedrijf. 

Het is praktisch om zicht te hebben op de risico’s van arbeidsongeschiktheid die jij loopt. Want alleen dan weet je wat je kunt doen om die risico’s te verkleinen.

Tip! Interpolis ontwikkelde een handige tool waarmee je snel kunt bepalen wat je wel en niet wilt regelen.

Hoe werkt een arbeidsongeschiktheids-verzekering (AOV)?

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Een ding hebben ze gemeen: ze keren een van tevoren afgesproken bedrag uit als je arbeidsongeschikt bent verklaard. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een uitkering. De hoogte daarvan is afhankelijk van het percentage dat je nog kan werken.

De meeste verzekeraars helpen je daarnaast met re-integratie, zodat je weer zo snel mogelijk aan de slag kunt. Sommige verzekeraars, zoals Interpolis, helpen je met preventieprogramma’s te voorkomen dat je langdurig ziek wordt. 

Welke AOV past bij mij?

Welke AOV-verzekering voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. Veel zzp'ers en ondernemers kijken vooral naar de hoogte van de premie, maar het is slim om ook goed naar de dekking te kijken.

Je kunt je verzekeren voor beroepsarbeidsongeschiktheid of voor passende arbeid:

 • Beroepsarbeidsongeschiktheid
  Als je arbeidsongeschikt bent, bekijkt de verzekeraar of jij jouw huidige beroep nog kunt uitoefenen. Is dat niet het geval, dan krijg je een uitkering vanuit jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering.

 • Passende arbeid
  Als je arbeidsongeschikt bent, bekijkt de verzekeraar welk ander werk je kunt doen dat past bij jouw opleiding en ervaring. Dat weegt ook mee voor de berekening van je arbeidsongeschiktheidspercentage.

  De premie voor passende arbeid is lager dan die van beroepsarbeidsongeschiktheid, maar je moet wel andere werkzaamheden accepteren als je arbeidsongeschikt bent. Bedenk dus goed wat jij belangrijk vindt.

De Rabobank biedt het Interpolis InkomensZekerPlan. Speciaal voor starters heeft Interpolis de Groeioptie. Hiermee laat je gemakkelijk de hoogte van de uitkering bij arbeidsongeschiktheid meegroeien met de groei van je bedrijf.

Bijgewerkt op: 25-06-2018

Wat vind je van dit artikel?

x5
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

 1. Arbeidsongeschiktheid
 2. Beroepsaansprakelijkheid
 3. Pensioen
 4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.