Arbeidsongeschiktheid zzp’ers: is een verzekering nodig?

Bijgewerkt op 22 mei 2019
3 min  leestijd
1.161
Image
aov arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als je ziek wordt of een ongeluk krijgt, staat misschien niet bovenaan je prioriteitenlijstje. Toch is het slim om, juist nu het goed gaat, na te denken over de mogelijke oplossingen voor een inkomen bij arbeidsongeschiktheid.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering de enige oplossing?

Er zijn meerdere oplossingen om een periode van arbeidsongeschiktheid te overbruggen. Zoals een flinke financiële buffer. Of deelname aan een Broodfonds, waarin je samen met andere zelfstandigen een vangnet creëert.

Ook kun je kiezen voor een combinatie van een aantal oplossingen. Wat bij jou past, hangt af van jouw situatie.

Hoe groot is het risico op arbeidsongeschiktheid?

Interpolis berekende dat een op de vier ondernemers met een licht beroep ooit een keer arbeidsongeschikt raakt. Werk je in de bouw, dan is dit risico twee keer zo hoog.

Het is praktisch om in te schatten hoe hoog jouw risico op arbeidsongeschiktheid is. Want alleen dan kun je maatregelen nemen om dat risico te verkleinen.

Gelukkig is arbeidsongeschiktheid vaak tijdelijk. In de meeste gevallen ben je als ondernemer binnen een jaar weer op de been. En kun je verder met je bedrijf. 

arbeidsongeschiktheid situatie

Doe de gratis AO-test

Hoelang kun jij zonder inkomen? Voordat je aan de slag gaat met oplossingen, zie je wat je zelf kunt doen om de kans op arbeidsongeschiktheid te verkleinen.

Start gratis test 

Heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

De Arbeidsongeschiktheidstool van Interpolis geeft je inzicht in jouw situatie bij arbeidsongeschiktheid. Zo kun je de juiste keuzes maken om het voortbestaan van je bedrijf veilig te stellen.

Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Eén ding hebben ze gemeen: ze keren uit als je arbeidsongeschikt bent verklaard. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een uitkering.

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het percentage dat je nog kan werken

De meeste verzekeraars helpen je daarnaast met re-integratie, zodat je zo snel mogelijk weer aan de slag kunt. Sommige verzekeraars, zoals Interpolis, helpen je met preventieprogramma’s te voorkomen dat je langdurig ziek wordt. 

Wat kost een AOV?

Wat je betaalt voor een AOV is afhankelijk van je beroep, leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en van de keuzes die je maakt als je een AOV afsluit.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een langere eigenrisicoperiode. Dan vang je de eerste maanden van ziekte zelf op. Of je gaat voor een lager verzekerd bedrag. Dan verzeker je niet je hele inkomen, maar een deel daarvan. Bijvoorbeeld alleen je vaste lasten. Wat je kiest, heeft invloed op de hoogte van je premie.

Hoogte premie

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is overigens goedkoper dan je misschien verwacht. Bekijk een aantal premievoorbeelden

De Rabobank biedt de Arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Speciaal voor zzp’ers heeft Interpolis de Groeioptie. Hiermee laat je de hoogte van je uitkering bij arbeidsongeschiktheid gemakkelijk meegroeien met de groei van je bedrijf.

Meer over persoonlijke verzekeringen

Meer over persoonlijke verzekeringen
Whitepaper aansprakelijkheid

Ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten