Belangrijke verzekeringen ondernemers

8 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers

Ben je van plan een eigen bedrijf te starten? Check dan vooraf de eventuele bedrijfsrisico's die je loopt als startende ondernemer. Om je op weg te helpen zetten we de acht belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij. 

Als startende ondernemer is het belangrijk om goed in te schatten of je de bedrijfsrisico's zelf kunt dragen, of dat je er beter een verzekering voor kunt afsluiten.

We zetten de acht belangrijkste bedrijfsverzekeringen voor je op een rij. Klik op de onderstaande links om direct naar een specifieke verzekering te gaan.

 1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
 2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 3. Rechtsbijstandsverzekering
 4. Inventarisverzekering en voorraadverzekering
 5. Verzuimverzekering
 6. Bedrijfsstagnatieverzekering
 7. Opstalverzekering
 8. Zakelijke autoverzekering

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Natuurlijk ben je voorzichtig. Maar wist je dat jij als ondernemer aansprakelijk bent voor schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken? Dit geldt voor schade aan mensen, spullen en het milieu.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering helpt je zakelijk niet

Waarschijnlijk heb je wel een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, bijvoorbeeld voor als je iets omstoot of kapotmaakt bij anderen. Helaas keert deze verzekering niet uit als je zakelijk aansprakelijk wordt gesteld. Hier heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig.

Dus als jij - of een van je medewerkers - tijdens een meeting per ongeluk de beamer van je klant kapot laat vallen, vergoedt je particuliere aansprakelijkheidsverzekering deze kosten niet.

Zelf betalen of verzekeren?

Een schadeclaim komt altijd op het verkeerde moment. Daarbij komt dat de hoogte van het bedrag van tevoren vaak moeilijk in te schatten is.

Natuurlijk kun je zelf een spaarpot maken, maar soms lopen schadeclaims erg hoog op. Je kunt er daarom voor kiezen om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Jouw vakkennis is up-to-date, uiteraard! Toch kan iedereen een keer een foutje maken of iets over het hoofd zien. Bijvoorbeeld als je architect bent en een rekenfoutje maakt in een tekening.

Je opdrachtgever vertrouwt er op dat je dat soort beroepsfouten niet maakt. En kan je, als je dat toch doet, voor de vermogens- of adviesschade aansprakelijk stellen.

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je je tegen schade door beroepsfouten.

3. Rechtsbijstandverzekering

Hoeveel service je ook biedt, het kan altijd gebeuren dat een klant niet tevreden is over je dienst of product. Of dat er een conflict ontstaat met een leverancier of met een van je medewerkers.

Een simpel meningsverschil is meestal onderling nog wel op te lossen, maar bij ingewikkelde conflicten kan juridische hulp noodzakelijk zijn. De kosten daarvan kunnen flink oplopen.

Juridische hulp bij geschillen

Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp van juristen of deskundigen van de verzekeraar. Zo kun je conflicten met opdrachtgevers, leveranciers, medewerkers of de gemeente snel oplossen.

4. Inventarisverzekering en voorraadverzekering

Je bedrijfspand is natuurlijk zo goed mogelijk beveiligd. Maar toch kan het misgaan. Jaarlijks krijgt een op de tien ondernemers te maken met diefstal of inbraak.

Een ander vaak onderschat risico is de kans op brand- of waterschade. Hoe groot is jouw probleem als je laptop waterschade oploopt of wordt gestolen? Wat doe je als je gereedschap in vlammen opgaat? Of als je voorraad bederft door kortsluiting in je koeling?

Verschil inventarisverzekering en voorraadverzekering

De inventarisverzekering en voorraadverzekering zijn twee verschillende verzekeringen. Met de inventarisverzekering verzeker je bijvoorbeeld je laptop,  machines en kasgeld. Met de voorraadverzekering verzeker je schade die ontstaat aan je voorraad, grond- en hulpstoffen, halffabricaten en emballage.

Bedrijfsmiddelen verzekeren

Als je voorraad en je spullen verloren gaan of beschadigd raken door brand, storm, inbraak of water, krijg je ze met een inventarisverzekering en voorraadverzekering vergoed. Deze verzekering wordt ook wel de bedrijfsmiddelenverzekering genoemd.

5. Verzuimverzekering

Misschien denk je erover om een of meerdere medewerkers in dienst te nemen. Houd er dan wel rekening mee dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor het welzijn van je personeel.

Als een medewerker bijvoorbeeld langdurig ziek wordt, kan dat erg vervelend zijn voor je medewerker, de rest van de collega's én voor jou.

Betaling zieke medewerker

Je bent verplicht het loon door te betalen en je bent verantwoordelijk voor eventuele re-integratie en moet voldoen aan alle verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter.

Een verzuimverzekering neemt je de loondoorbetaling, de verzuimbegeleiding en re-integratie uit handen.

6. Bedrijfsstagnatieverzekering

Jouw klant is koning. Maar als je bedrijf stil komt te liggen door bijvoorbeeld brand of wateroverlast, kun je de klanten niet van dienst zijn. Je inkomsten vallen dan geheel of gedeeltelijk weg. En dat terwijl je vaste lasten gewoon doorlopen.

Inkomsten verzekeren

Met een bedrijfsstagnatieverzekeringverzekering ontvang je een vergoeding als je brutowinst door een schade (tijdelijk) daalt.

Je krijgt deze vergoeding tijdens de herstelfase. Dit is de tijd die nodig is om de schade te herstellen, op te ruimen of te saneren. Ook voor eventuele extra kosten, zoals het huren van vervangende bedrijfsruimte, krijg je een vergoeding.

7. Opstalverzekering

Heb je een eigen bedrijfspand? Dan moet je de kosten door schade aan je pand door brand, inbraak, storm, waterschade en blikseminslag zelf betalen. Om dan niet kopje onder te gaan, moet je wel een goed gevulde zakelijke spaarrekening hebben. 

Met een gebouwenverzekering, of opstalverzekering voor bedrijven, verzeker je de herbouwwaarde van jouw bedrijfspand. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om alles in dezelfde staat terug te brengen als vóór de schade.

8. Zakelijke autoverzekering

Je bent een ervaren automobilist en houd je keurig aan alle verkeersregels. Maar toch kun je met je bedrijfsauto betrokken raken bij een aanrijding en schade hebben aan je auto of die van de ander.

Daarnaast loop je met je bedrijfsauto, bestelbus of werkmaterieel het risico op inbraak, diefstal, brand, ruitbreuk, storm- en hagelschade.

Verplicht verzekeren auto van de zaak

Als je een auto van de zaak hebt, verzeker je je auto met een zakelijke autoverzekering. Je moet hierbij in elk geval de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekeren.  Hiermee verzeker je de schade die je met je voertuig veroorzaakt bij anderen.

In sommige gevallen ben je volgens de Belastingdienst verplicht de auto op naam van de zaak te zetten

Met een WA Beperkt Cascoverzekering verzeker je ook schade aan je eigen voertuig door brand, diefstal, inbraak, ruitbreuk, storm en hagel. Voor een vergoeding van schade aan je eigen voertuig bij een aanrijding door eigen schuld heb je een WA Cascoverzekering of All-Risk-verzekering nodig.

Meer weten over risico's en een eigen bedrijf starten?

Wil jij je kunnen focussen op wat écht belangrijk is en de risico’s die je loopt als ondernemer zo goed mogelijk aanpakken? Bekijk dan het dossier Eigen bedrijf starten van Interpolis.

Bijgewerkt op: 11-05-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt.

Wil je snel weten hoe duur het is om jou bedrijf goed te verzekeren? Gebruik dan de online tool van de Rabobank.

Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait.

Met deze rekentool kun je als ondernemer snel uit rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.