Belangrijke verzekeringen

8 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers

Ben je van plan een eigen bedrijf te starten? Als startende ondernemer ga je een groot avontuur tegemoet! Toch is het handig om van tevoren even stil te staan bij eventuele risico’s die je loopt. Om je op weg te helpen, zetten wij de 8 belangrijkste bedrijfsverzekeringen voor je op een rij.

Als je nu je risico’s helder in kaart brengt en er passende oplossingen bij bedenkt, kun jij je verder focussen op wat echt belangrijk is. Ondernemen! Belangrijk is om goed in te schatten of je een risico zelf kunt dragen of dat je er misschien beter een verzekering voor kunt afsluiten. Dit zijn de 8 belangrijkste bedrijfsverzekeringen.

1. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Natuurlijk ben jij hartstikke voorzichtig. Want je weet dat je als ondernemer aansprakelijk bent voor schade die jij, jouw medewerkers of jouw producten toebrengen aan anderen, aan andermans spullen of aan het milieu. Waarschijnlijk heb je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Maar verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen zakelijk en privé.

Letop: Dus als jij - of een van je medewerkers - tijdens een meeting per ongeluk de beamer van je klant kapot laat vallen, vergoedt je particuliere aansprakelijkheidsverzekering deze kosten niet.

De hoogte van een schadeclaim kan in sommige gevallen flink oplopen en is van tevoren moeilijk in te schatten. Je kunt hiervoor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

2. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Jouw vakkennis is up-to-date, uiteraard! Want je weet dat fouten − hoe klein ook − soms grote schade kunnen veroorzaken, ook als je werkt in een adviserend beroep zoals architect, ingenieur of accountant. Toch kan ook jij, met al jouw kennis en vaardigheden, een keer nalatig zijn, een vergissing maken of iets over het hoofd zien.

Je opdrachtgever vertrouwt er echter op dat je dat soort beroepsfouten niet zult maken. En kan je, als je dat toch doet, voor zijn vermogens- of adviesschade aansprakelijk stellen.

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je je tegen schade door beroepsfouten.

3. De rechtsbijstandverzekering

Hoeveel service je ook biedt, het kan altijd gebeuren dat een klant niet tevreden is over je dienst of product. Of dat er een conflict ontstaat met een leverancier of met een van je medewerkers. Een eenvoudig meningsverschil is meestal onderling nog wel op te lossen, maar bij ingewikkelde conflicten kan juridische hulp noodzakelijk zijn. En de kosten daarvan kunnen flink oplopen.

Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp van juristen of deskundigen van de verzekeraar bij het oplossen van conflicten met opdrachtgevers, leveranciers, medewerkers of de gemeente.

4. De inventaris- en voorraadverzekering

Je bedrijfspand is zo goed mogelijk beveiligd. Maar toch kan het misgaan. Jaarlijks krijgt namelijk een op de tien ondernemers te maken met diefstal of inbraak. En wat te denken van brand- of waterschade? Hoe groot is jouw probleem als je laptop waterschade oploopt of wordt gestolen? Wat doe je als je gereedschap in vlammen opgaat? Of als je voorraad bederft door kortsluiting in je koeling?

Als je voorraad en je spullen verloren gaan of beschadigd raken door brand, storm, inbraak en waterschade, krijg je ze met een inventaris- en voorraadverzekering vergoed. Deze verzekering heet ook wel bedrijfsmiddelenverzekering.

5. De verzuimverzekering

Je bedrijf draait ontzettend goed. Dus misschien denk je erover om een of meerdere medewerkers in dienst te nemen. Houd er dan wel rekening mee dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor het welzijn van je personeel.

Wordt een medewerker bijvoorbeeld langdurig ziek, dan kan dat erg vervelend zijn. Voor je medewerker, zijn collega's én voor jou. Je bent namelijk verplicht het loon door te betalen en je bent verantwoordelijk voor eventuele re-integratie en moet voldoen aan alle verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter.

Een verzuimverzekering neemt jou de loondoorbetaling, de verzuimbegeleiding en re-integratie uit handen.

6. De bedrijfsschadeverzekering

Jouw klant is koning. Maar als jouw bedrijf stil komt te liggen door bijvoorbeeld brand of wateroverlast, kun je jouw klanten niet van dienst zijn en vallen je inkomsten geheel of gedeeltelijk weg. En dat terwijl je vaste lasten gewoon doorlopen.

Met een bedrijfsschadeverzekering ontvang je een vergoeding als jouw brutowinst door een schade (tijdelijk) daalt. Je krijgt deze vergoeding tijdens de herstelfase: de tijd die nodig is om de schade te herstellen, op te ruimen of te saneren. Ook voor eventuele extra kosten, zoals het huren van vervangende bedrijfsruimte, krijg je een vergoeding.

7. De opstalverzekering

Je hebt misschien al een stuk eigen reserve opgebouwd. Maar wil je de kosten schade aan je bedrijfspand door brand, inbraak, storm, waterschade en blikseminslag zonder problemen kunnen betalen, dan moet je spaarvarken wel flink vetgemest zijn.  

Met een gebouwenverzekering, of opstalverzekering voor bedrijven, verzeker je de herbouwwaarde van jouw bedrijfspand. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om alles in dezelfde staat terug te brengen als vóór de schade.

8. De zakelijke autoverzekering

Je bent een ervaren automobilist en houd je keurig aan alle verkeersregels. Maar toch kun je met je bedrijfsauto betrokken raken bij een aanrijding en schade hebben aan jouw auto of die van de ander. Daarnaast loop je met je bedrijfsauto, bestelbus of werkmaterieel het risico op inbraak, diefstal, brand, ruitbreuk, storm- en hagelschade.

Als je volgens de Belastingdienst verplicht bent de auto op naam van de zaak te zetten, verzeker je je auto met een zakelijke autoverzekering. Je bent in ieder geval wettelijk verplicht om de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Hiermee verzeker je de schade die je met je voertuig veroorzaakt bij anderen.

Met een WA Beperkt Cascoverzekering verzeker je ook schade aan je eigen voertuig door brand, diefstal, inbraak, ruitbreuk, storm en hagel. Voor een vergoeding van schade aan je eigen voertuig bij een aanrijding door eigen schuld heb je een WA Cascoverzekering of All-Risk-verzekering nodig.

Meer weten over risico's en een eigen bedrijf starten?

Wil jij je kunnen focussen op wat écht belangrijk is en de risico’s die je loopt als ondernemer zo goed mogelijk tackelen? Bekijk dan het dossier Eigen bedrijf starten op de website van Interpolis.

Bijgewerkt op: 25-09-2018

Wat vind je van dit artikel?

x20
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.