STAP-budget zzp: wat kun je ermee als ondernemer?

Bijgewerkt op 28 februari 2023
5 min  leestijd
1.539
Auteur: Evelien Mulder
stap-budget

Een van de nieuwe regelingen in 2022 is het STAP-budget. Via deze regeling kun je voor werknemers of jezelf een subsidie van maximaal € 1.000 krijgen voor ontwikkeling en scholing. Dit moet je weten over de STAP-subsidie.

Wil je als zzp'er of ondernemer gebruik maken van het STAP-budget? In dit artikel bespreken we 5 vragen over het STAP-budget. Klik op een vraag om direct naar het antwoord te gaan, of scroll door om het hele artikel te lezen.

 1. Wat is het STAP-budget?
 2. Voor wie is het STAP-budget?
 3. Hoe vraag ik het STAP-budget aan?
 4. Wat gebeurt er met de aftrek voor scholing?
 5. Welke andere subsidies voor scholing zijn er?

1. Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en het doel is dan ook om de positie van werkenden en werkzoekenden op de arbeidsmarkt te versterken. De subsidie kan worden gebruikt voor scholing in je huidige branche, maar ook voor omscholing. Je mag als zzp'er of ondernemer dus ook gebruik maken van deze subsidie.

Het STAP-budget is een subsidie van de overheid van maximaal € 1.000 per persoon. Deze regeling vervangt de belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting

2. Voor wie is het STAP-budget?

Zowel werknemers als werkzoekenden en ook ondernemers kunnen gebruik maken van de subsidie voor scholing. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo is er een lijst met specifieke opleidingen waarvoor je de subsidie kunt aanvragen. Deze lijst kun je hier vinden, je kunt ook bij de opleider opvragen of hun opleiding (in de toekomst) in aanmerking komt voor de subsidie.

STAP-budget voorwaarden

Behalve voor welk type opleidingen het geldt, zijn er ook andere voorwaarden aan het STAP-budget aanvragen. Zo geldt het budget voor mensen tussen 18 jaar en de AOW-leeftijd. De opleiding moet nog niet gestart op het moment van aanvraag. Ook moet de aanvraag minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aangevraagd zijn.

Tenslotte kun je maximaal één keer per jaar subsidie krijgen. Als de aanvraag is goedgekeurd door het UWV, wordt het bedrag uitbetaald aan de opleider. 

STAP-budget zzp

Het STAP-budget is vooral bedoeld om werknemers op de arbeidsmarkt te stimuleren, maar ook als zzp’er kun je er zelf gebruik van maken. Als je werknemers in dienst hebt, kun je hen wijzen op het budget en ze helpen een passende opleiding te zoeken. Bij een opleiding die meer dan € 1.000 kost kun je als werkgever ook een bijdrage leveren aan de kosten.

Overzicht whitepapers IkGaStarten

Starten? Wij helpen je graag

Hulp nodig bij je businessplan, het bedenken van een bedrijfsnaam, je uurtarief of het opzetten van een administratie? Lees dan onze whitepapers.

Download gratis PDF's

3. STAP-budget aanvragen

Voor de subsidie voor een opleiding gelden specifieke aanvraagperiodes per kalenderjaar. Goed om te weten: in 2023 is er € 200 miljoen beschikbaar, oftewel er kunnen 200.000 aanvragen uitbetaald worden. 

Je moet je eerst aanmelden bij de opleider, daarna vraag je de subsidie aan bij het UWV. De opleider stuurt vervolgens een factuur naar het UWV en stuurt jouw bewijs van deelname naar het UWV. Dat bewijs krijg je als je de opleiding afrondt met een diploma, of als je minstens 80% aanwezig bent.

Aanvragen STAP-budget zzp 2023

Wanneer kun je als ondernemer het STAP-budget aanvragen in 2023? Er zijn dit jaar 5 aanvraagperiodes:

 • 28 februari - 30 april
 • 1 mei - 2 juli
 • 3 juli - 3 september
 • 4 september - 31 oktober
 • 1 november - 31 december

4. Aftrek scholingskosten 2023

Door de komst van het STAP-budget vervalt de aftrek voor scholingskosten. Als ondernemer kun je deze kosten wel nog steeds als bedrijfskosten aftrekken, maar dan alleen als de scholing in je eigen branche is. Dan draagt het namelijk direct bij aan je bedrijf.

5. Overige subsidies en regelingen voor scholing

Naast deze STAP-regeling zijn er een aantal andere regelingen vanuit de overheid om scholing te stimuleren. De belangrijkste daarvan is het levenlanglerenkrediet. Dat is een lening van DUO, voor een erkende opleiding aan hbo of universiteit, tegen gunstige voorwaarden. De overheid wil daarmee leven lang leren stimuleren, niet alleen voor jongvolwassenen.

Vanwege de coronacrisis zijn veel zzp’ers genoodzaakt zich om te scholen of andere werkzaamheden te doen. In 2020 en 2021 bood de overheid daarom gratis ontwikkeladvies en gratis scholing in het programma NL Leert Door. De ontwikkeladviezen zijn in 2023 niet meer beschikbaar, maar er is wel een nieuw scholingsaanbod.

De overheid biedt af en toe tijdelijke subsidies voor scholing in specifieke branches, daarvoor kun je de website van RVO.nl checken. Ook zijn er vaak regionaal of in je provincie andere subsidies beschikbaar. Zo heeft de gemeente Utrecht een subsidie voor omscholing naar 4 sectoren waar in de toekomst veel banen beschikbaar zijn, zoals de zorg en ICT.

Meest gestelde vragen STAP-budget zzp

 • Is het STAP-budget ook voor zzp'ers?
  Jazeker! Niet alleen werkenden, maar ook zzp'ers, ondernemers en freelancers mogen gebruik maken van het STAP-budget van maximaal € 1000 per jaar.
 • Hoe vaak kun je als zzp'er een STAP-budget aanvragen?
  Je mag per kalenderjaar voor maximaal 1 opleiding het STAP-budget aanvragen. Je ontvangt als zzp'er of ondernemer € 1000 subsidie om een opleiding te volgen.
 • Hoe vraag je een STAP-budget aan als zzp'er of ondernemer?
  Je kunt als zzp'er het STAP-budget aanvragen door je eerst te melden bij de opleider, daarna kun je de subsidie aanvragen bij het UWV. De opleider stuurt vervolgens een factuur naar het UWV en stuurt jouw bewijs van deelname naar het UWV.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten