4 belangrijke verzekeringen voor zzp'ers in de zorg

Bijgewerkt op 29 december 2023
5 min  leestijd
2.326
Auteur: Redactie
verzekeringen zzp zorg

Het is vervelend als er iets gebeurt waardoor je plotseling hoge kosten moet betalen. Gelukkig kun je veel risico’s verzekeren, ook als zzp'er in de zorg. In dit artikel lees je over de vier belangrijkste verzekeringen voor zelfstandig ondernemers in de medische sector.

In dit artikel belichten we vier belangrijke verzekeringen die je als zzp'er in de zorg kunt afsluiten. Direct meer lezen over een specifieke verzekering? Klik dan op één van onderstaande links:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering
  2. Rechtsbijstandsverzekering
  3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  4. Inventarisverzekering
  5. Veelgestelde vragen

1. Aansprakelijkheidsverzekering

Fouten maken is menselijk, dus ook tijdens je werk in de zorg kan het gebeuren dat jij een fout maakt waardoor een patiënt of organisatie schade lijdt. Dat kan schade aan spullen zijn, of schade aan een persoon.

Je kunt bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld worden in de volgende situaties:

  • Je werkt in de thuiszorg. Tijdens werktijd struikel je en je laat koffie over de tas van een patiënt vallen;
  • Je geeft als huisarts een medisch advies en maakt hierbij een inschattingsfout, waardoor de patiënt zieker wordt;
  • Je werkt als verpleegkundige en geeft een patiënt een verkeerde dosis medicatie.

De schade als gevolg van deze incidenten kan behoorlijk oplopen. Een aansprakelijkheidsverzekering kan je hiertegen beschermen omdat je niet alle kosten zelf hoeft te dragen in dit soort situaties.

Aansprakelijkheid: AVB en BAV

Schade door aansprakelijkheid dek je met twee verschillende verzekeringen: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Met de AVB dek je schade aan spullen of mensen, dus materiële schade of letselschade.

Je privé aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die je tijdens je werkzaamheden als zorgprofessional maakt. Daarom kan het verstandig zijn om een zakelijke verzekering af te sluiten als je als zzp'er in de zorg werkt..

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die wordt veroorzaakt door het geven van een verkeerd advies. De schade die door deze verzekering dus wordt gedekt, heeft met de uitoefening van jouw beroep te maken. Deze schade wordt ook wel 'vermogensschade' genoemd.

De AVB is relevant voor zorgverleners die zorg aan huis bieden, zoals sommige zzp’er in de thuiszorg, verpleegkundigen en verloskundigen. De BAV kan een slim vangnet vormen als je medisch advies geeft of diagnoses stelt, zoals bijvoorbeeld huisartsen doen.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, maar kan door opdrachtgevers of bemiddelaars worden vereist.

Bij Interpolis is de BAV een aanvulling op de AVB. Daardoor ben je volledig verzekerd wanneer je aansprakelijk wordt gesteld door een patiënt óf organisatie voor fouten tijdens je werk.

Verzekeringen, kapotte deur

Goed verzekerd

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd voor de risico's die jouw bedrijf kan lopen. Meer weten?

Bereken je premie

2. Rechtsbijstandsverzekering voor zzp'ers

Als zzp’er in de zorg heb je veel met andere instanties en mensen te maken. Een conflict is daarom niet uit te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een klant die je aansprakelijk stelt, of van een zorgverzekeraar of zorginstelling die je factuur niet wil betalen.

Een schadevergoeding die je moet betalen als je aansprakelijk wordt gesteld, valt niet onder de rechtsbijstandsverzekering maar onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Bij een lastig conflict kun je juridische hulp inschakelen. Met een rechtsbijstandsverzekering schakel je makkelijk een deskundige in voor elk soort situatie, en worden de kosten voor deze hulp gedekt. Ook als het tot een proces of rechtszaak komt, dekt de verzekeraar de kosten voor juridische bijstand.

3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ook als zorgprofessional kun je ziek worden of (deels) arbeidsongeschikt raken. Als medewerk(st)er in loondienst krijg je dan doorbetaald, maar als zzp’er moet je de gemiste inkomsten zelf opvangen. Het ziekteverzuim in de zorg is relatief hoog, dus het kan slim zijn om je tegen dit risico te verzekeren.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvang je een uitkering voor het gedeelte dat je arbeidsongeschikt bent. Als je bijvoorbeeld de helft van de tijd nog kunt werken, dan ontvang je voor de overige helft een uitkering.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is op dit moment niet verplicht voor ondernemers, maar de plannen voor een verplichte AOV lijken de komende maanden gerealiseerd te worden.

Bij sommige verzekeraars, zoals Interpolis, krijg je ook preventietips en begeleiding bij je re-integratie. Je wil arbeidsongeschiktheid immers voorkomen waar dat kan en zo snel mogelijk weer aan het werk als je onverhoopt toch arbeidsongeschikt raakt.

4. Inventarisverzekering eigen zorgpraktijk

Heb je een eigen praktijk, of werk je vanuit huis? Dan heb je spullen die je zakelijk gebruikt, zoals je laptop, kantoorinrichting of medische apparatuur. Dat wordt ook wel 'inventaris' genoemd. Ook hier kan schade aan ontstaan, bijvoorbeeld door inbraak of brand.

Tegen dit risico kun je een inventarisverzekering afsluiten. Je privé-inboedelverzekering dekt namelijk geen schade aan spullen die je voor je werkzaamheden gebruikt.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Veelgestelde vragen over verzekeringen voor zzp'ers in de zorg

  • Welke verzekeringen heb je nodig als zzp'er in de zorg? Als zzp'er in de zorg is vooral de aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Ook een AOV is aan te raden, aangezien de kosten hoog kunnen oplopen als je langdurig ziek bent. Als je een eigen praktijk hebt, is de inventarisverzekering een optie.
  • Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor zzp'ers in de zorg? Een aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, al kunnen opdrachtgevers of bemiddelingsbueraus dit wel vereisen voor ze met je in zee gaan. Er is een verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid
  • Is een AOV verplicht voor zzp'ers in de zorg? Ook als zorgprofessional kun je ziek worden, dan kun je tijdelijk niet meer werken. De arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht voor zzp'ers, al is dat wellicht in de toekomst wel het geval. Het ziekteverzuim in de zorg is hoog, dus een AOV kan wel lonen. 

Meer over verzekeringen

Meer over verzekeringen

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten