Zzp'er naast loondienst: dit zijn de mogelijkheden

Bijgewerkt op 12 februari 2024
5 min  leestijd
37.003
Auteur: Redactie

Werk jij in loondienst, maar droom je van een carrière als zzp'er? Je kunt náást je werk óók zelfstandig ondernemer worden. In dit artikel: alles wat je moet weten over bijverdienen naast je baan en de gevolgen voor de Belastingdienst. 

Wil jij zelfstandig ondernemen náást je vaste dienstverband? Dan ben je op de juiste plek. Wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de onderstaande links.

 1. Inkomsten naast werk
 2. Belasting voor zzp'ers naast loondienst
 3. Urencriterium voor zzp'ers
 4. Fiscale aftrekposten
 5. Meest gestelde vragen

Zzp naast loondienst

Het is natuurlijk een aantrekkelijk idee: van je hobby je werk maken. Nog niet volledig in het diepe springen en je bedrijf langzaam opbouwen, naast je parttime baan. Het zorgt voor meer zekerheid, je ontvangt nog steeds elke maand netjes je salaris. Alleen maar voordelen, toch?

De combinatie van loondienst en zzp’er vraagt echter om een andere aanpak dan fulltime ondernemerschap. Je kunt bijvoorbeeld minder tijd vrijmaken voor je bedrijf. En je hebt nog te maken met een werkgever waar je wellicht afspraken mee moet maken. Bovendien maakt het voor de Belastingdienst niet uit of je wilt bijverdienen naast je baan, je krijgt met exact dezelfde regels te maken als een fulltime ondernemer.

1. Inkomsten naast werk

Hoe zit het bijvoorbeeld met inkomsten naast werk, hoeveel mag je bijverdienen? In principe zit er geen limiet aan hoeveel je mag bijverdienen als zzp’er. Houd er alleen rekening mee dat hoe meer je bijverdient naast je baan in loondienst, hoe hoger je belast wordt.

Je extra inkomen wordt namelijk opgeteld bij je inkomen uit je parttime baan. En over dat totaalbedrag betaal je inkomstenbelasting.

Maximale omzet zónder inschrijving

En hoe zit het precies met belastingvrij verdienen? Hoeveel mag je als zzp’er naast je loondienstbaan verdienen zonder dat je over je extra inkomsten belasting hoeft te betalen? Is jouw omzet per kalenderjaar maximaal € 1.800, dan ben je niet verplicht om jouw onderneming aan te melden bij de Kamer van Koophandel.

Als je dat dus niet doet én je hebt geen btw betaald die je in aftrek wilt brengen, dan ben je ook niet verplicht om je als btw-ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst.

2. Belasting voor zzp'ers naast loondienst

Als werknemer met een vaste baan hoef je je niet bezig te houden met de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. Als ondernemer of zzp’er wél. Je kunt pas officieel aan de slag als ondernemer nadat je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK).

Dat betekent dat je per kwartaal, per maand óf per jaar btw-aangifte moet doen. En daarnaast moet je ervoor zorgen dat je ook elk jaar op tijd je aangifte inkomstenbelasting doet. Het is dus aan te raden om je administratie goed bij te houden om vervelende verrassingen te voorkomen.

Vind je het te ingewikkeld om je belastingaangifte helemaal zelf te regelen? Vraag hulp aan een boekhouder, dat scheelt je tijd en kopzorgen.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

3. Urencriterium voor zzp'ers

Om in aanmerking te komen voor aantrekkelijke fiscale voordelen moet je als parttime ondernemer ten minste 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteden. In de praktijk komt dat neer op ongeveer 24 uur per week, als je vakantiedagen niet meerekent. Dat is best een opgave als je ook nog parttime in loondienst bent.

Gelukkig mag je zowel directe als indirecte uren meetellen voor het urencriterium. Directe uren zijn declarabele uren, gewerkte uren voor klanten en opdrachtgevers. Indirecte uren zijn uren die je wel in je bedrijf investeert, maar waarvoor je niet direct geld ontvangt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Administratie bijhouden
 • Reistijd
 • Het volgen van een workshop om je kennis up-to-date te houden
 • Het creëren en bijhouden van je bedrijfswebsite
 • Lezen van vakliteratuur
 • Marketingactiviteiten

Meer weten? In dit artikel lees je meer over het urencriterium.

4. Fiscale aftrekposten

Wanneer je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar, kun je als ondernemer gebruik maken van bepaalde fiscale voordelen zoals de zelfstandigen- en de startersaftrek. 

Bovendien moet je als parttime ondernemer meer uren aan je eigen bedrijf besteden dan aan je vaste baan. Lukt dat niet en voldoe je niet aan het urencriterium? Dan ziet de Belastingdienst je waarschijnlijk niet als ondernemer en mag je geen gebruik maken van deze zakelijke aftrekposten. Je hebt dan als ondernemer met een parttime baan  ‘inkomen uit overig werk’.

Startersaftrek

Deze fiscale aftrekpost is speciaal voor startende ondernemers in het leven geroepen. De startersaftrek is een extra belastingvoordeel waar je als zzp’er maximaal 3 keer gebruik van mag maken.

De startersaftrek bedraagt € 2.123 in 2024.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Dit is een vast bedrag  dat je van de winst mag aftrekken. Zo betaal je dus ook minder belasting. De hoogte van de zelfstandigenaftrek is in 2024 € 3.750.

Goed om te weten, de zelfstandigenaftrek wordt in stappen verlaagd. In deze tabel zie je welk bedrag je in welk jaar mag aftrekken.

2022 2023 2024 2025 2026 2027
€ 6.310 € 5.030 € 3.750 € 2.470 € 1.200 € 900

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

Meest gestelde vragen over zzp naast loondienst

 • Hoeveel tijd moet ik minimaal aan mijn bedrijf spenderen om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen?
  Om in aanmerking te komen voor aantrekkelijke fiscale voordelen moet je als parttime ondernemer ten minste 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteden. In de praktijk komt dat neer op ongeveer 24 uur per week, als je vakantiedagen niet meerekent. Dat is best een opgave als je ook nog parttime in loondienst bent.
 • Zijn er andere regels voor parttime ondernemers dan voor fulltime ondernemers? Het maakt voor de Belastingdienst niet uit of je wilt bijverdienen naast je baan, je krijgt met exact dezelfde regels te maken als een fulltime ondernemer.
 • Zit er een limiet aan het bedrag dat ik mag bijverdienen? In principe zit er geen limiet aan hoeveel je mag bijverdienen als zzp’er. Houd er alleen rekening mee dat hoe meer je bijverdient naast je baan in loondienst, hoe hoger je belast wordt.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten