Van een hobby je werk maken: hoe werkt parttime ondernemen?

Van een hobby je werk maken: hoe werkt parttime ondernemen?

Van hobby naar bedrijf. Volg je passie en start een eigen onderneming in iets wat je écht leuk vindt. Denk hierbij wel aan de gevolgen voor de (inkomsten)belasting.

Van hobby naar bedrijf

Een hobby begint met een passie. Je doet namelijk iets wat je ontzettend leuk vindt. Sieraden maken, koken, taarten bakken, vissen, modeltreintjes verzamelen, programmeren van websites, meubelen maken of wielrennen bijvoorbeeld. De lijst aan mogelijkheden is eindeloos. 

Er is uiteindelijk niets leukers dan van je hobby je werk maken. Want wie wil er nu niet de hele week bezig zijn met datgene waar je plezier aan beleeft? Wie zijn passie volgt, haalt daar veel voldoening uit.

Start een bedrijf

Een hobby is in eerste instantie geen werk, maar voor sommige ondernemers is hun bedrijf wel hun hobby. Een vrijetijdsbesteding kan uiteindelijk uitgroeien tot een onderneming, maar tegelijkertijd geldt dat niet voor elke liefhebberij. 

Je kunt bijvoorbeeld graag boeken lezen of Netflix kijken, maar daar is geen fatsoenlijk verdienmodel in te vinden. Je kunt wel een onderneming starten die gerelateerd is aan jouw hobby. 

Wie zijn passie volgt, haalt daar veel voldoening uit en vooral: haalt het beste uit zichzelf.

Hobby naar werk, praktijkvoorbeelden

Iemand die bijvoorbeeld vissen als hobby heeft, gooit de gevangen vis terug in het water. Als hij de vis gaat verkopen, wordt hij een ondernemer. 

Maar je moet als zzp'er wel heel veel vis vangen én verkopen, wil dit lucratief worden. Dan is het handiger om een vishandel te beginnen. Lees bijvoorbeeld het inspirerende startersverhaal van de Visbroeders Aard en Peter.

visbroeders

Vind het gat in de markt

Of neem Jack O'Neill, de oprichter van surfmerk O'Neill. Hij was een fanatieke surfer en verkocht surfplanken en overige accessoires. Hij vond uiteindelijk het gat in de markt met de ontwikkeling van surfpakken die de surfers tegen het koude water en onderkoeling beschermden. Hierdoor groeide O’Neill uit tot een toonaangevend, internationaal bedrijf met een miljardenomzet. 

Een hobby waar veel kansen liggen om dit om te zetten in een goedlopend eigen bedrijf is programmeren. Veel tieners bouwen in hun vrije tijd op hun zolderkamertje allerlei websites.

Deze whizzkids hebben op hun 18e vaak al meer ervaring dan een net afgestudeerde programmeur. En waarom er dan niet je vak van maken door jezelf als IT-specialist te positioneren?

Van hobby naar bedrijf, meer succesverhalen

De lijst van jonge techneuten die doorgroeiden is eindeloos: van Steve Jobs (Apple), Bill Gates (Microsoft) tot Mark Zuckerberg (Facebook), allemaal multimiljardairs die ooit vanuit hun hobby en passie een bedrijf begonnen. Dit zijn natuurlijk de grotere succesverhalen, maar het kan dus ook op kleinere schaal.

Denk aan iemand die thuis telefoons repareert en steeds meer klanten aan huis krijgt. Die groeit al snel uit zijn zolderkamer en zal uiteindelijk professioneel gaan ondernemen in een extern pand. 

Start op parttime basis

Voor veel ondernemers die van hun hobby hun werk willen maken, begint dit in eerste instantie op parttime-basis. Dit kun je naast je vaste baan doen, zodat je nog een vast inkomen hebt.

Neem bijvoorbeeld een vrouw die parttime als manager bij een IT-bedrijf werkt en als hobby sieraden maakt. Ze verkoopt deze vervolgens aan familie, vrienden en kennissen. Het is niet haar doel hier veel geld mee te verdienen.

De meeste starters die van hun hobby hun bedrijf maken doen dit in het begin naast hun vaste baan.

Intussen wordt ze steeds professioneler waardoor de kwaliteit stijgt, ze krijgt via via steeds meer verzoeken en heeft er op een gegeven moment een dagtaak aan. 

Bedrijfje verder professionaliseren

Ze bezoekt workshops, besluit een website te maken zodat ze ook online vindbaar wordt, maakt visitekaartjes die ze op kinderfeestjes en seminars uitdeelt en intussen doet de mond-tot-mondreclame de rest: de onderneming is een feit. 

Bij een webshopeigenaar verloopt dit vaak volgens hetzelfde stramien.

 • Je koopt op kleine schaal bepaalde producten in om te verkopen via jouw webwinkel.
 • Als kleinschalige webwinkel sla je deze producten op zolder op of in de werkkamer. Tot je vanwege de toename aan vraag blijft groeien en je uiteindelijk je spullen in de schuur moet opslaan.
 • Nu kom je zelfs voor de keuze te staan om een extern ruimte te huren. Je bent plots een fulltime zzp'er of neemt zelfs personeel in dienst.

De overgang van hobby naar onderneming

De belangrijkste maatregel voor een soepele overgang van hobby naar onderneming is om structuur in je werkzaamheden aan te brengen. Je bent immers al een tijdje een aantal uur per week met je hobby bezig en je breidt deze activiteiten wegens succes steeds meer uit.

Om hier structuur in aan te brengen is het verstandig om een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je nog 'slechts' parttime aan de slag gaat als ondernemer.

Een ondernemingsplan schrijven

In het businessplan beschrijf je kort wat jouw overwegingen zijn om van je hobby jouw bedrijf te maken. Ga in het bedrijfsplan verder in op de kansen en risico's en wat de ontwikkelingen in jouw branche en regio zijn.

Beschrijf welke producten en of diensten je gaat aanbieden. En waar ga je je vestigen, hoe staat het met de concurrentie en hoe kom je aan klanten?

Met een bedrijfsplan zet je de hoofdlijnen op papier zodat je de rode draad niet kwijtraakt. En breng je tegelijkertijd alle kansen en beperkingen in kaart, zodat je gericht de mogelijkheden kunt benutten en geen tijd verspilt of verzandt in allerlei bijzaken. 

Ondernemingsplan bij hybride ondernemerschap

Het is juist voor hybride ondernemers van belang om structuur aan te brengen. Omdat je gefragmenteerd werkt voor jouw eigen bedrijf en waarschijnlijk nog een andere (vaste) baan hebt, kan het moeilijk zijn om de focus te houden. Of om prioriteiten te stellen.

 • Lees om de valkuilen te vermijden dit artikel over de belangrijkste aandachtspunten voor parttime ondernemen.

Wat zijn de fiscale gevolgen?

De inkomsten van een hobby vallen bij de belastingaangifte normaal gesproken onder inkomsten uit overige werkzaamheden. Als je officieel als (parttime) ondernemer aan de slag gaat, heeft dit ook fiscale gevolgen.

Ondernemers moeten een minimale hoeveelheid uren werken aan hun bedrijf om aan te tonen dat zij ondernemer voor de Belastingdienst zijn. Zo moet je aan het urencriterium van 1225 uur (per kalenderjaar) voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen.

Haal je het urencriterium niet?

Maar let op: ook als je minder dan 1225 uur werkt, krijg je te maken met de regels voor ondernemers, je loopt alleen de fiscale voordelen mis. De fiscus kijkt voor deze uren niet alleen naar de daadwerkelijke arbeid. Ook tellen bijvoorbeeld mee: 

 • Reistijd
 • Studietijd
 • Acquisitie 
 • Administratie

Als parttimer is het daarom aan te raden om een goede urenregistratie bij te houden. Zeker ook omdat je waarschijnlijk een deel van de week in loondienst werkt en daarnaast waarschijnlijk iedere dag wel een paar uur aan je bedrijf besteedt.

Bijgewerkt op: 12-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

 1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
 2. Checklist: het opstellen van een businessplan
 3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
 4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.