Freelance fotograaf worden in 10 stappen

Bijgewerkt op 31 januari 2023
6 min  leestijd
1.729
Auteur: Suzanna Timmer
Jonge freelance fotografe zit ontspannen lachend achter een bureau met een fotocamera in haar hand

Is het je droom om freelance fotograaf te worden? Zet de 10 stappen in dit artikel om succesvol te starten als freelance fotograaf.

Op deze pagina ontdek je hoe je in 10 stappen een flitsende start maakt als freelance fotograaf. Direct meer lezen over een specifieke stap? Klik dan op één van de links: 

  1. Kies je richting als fotograaf

  2. Koop goede fotoapparatuur

  3. Schrijf een ondernemingsplan

  4. Maak een financieel plan

  5. Bedenk een goede merknaam als freelance fotograaf

  6. Inschrijving als freelance fotograaf bij KvK en Belastingdienst

  7. Zet een administratie op

  8. Zorg voor een goede bedrijfsverzekering

  9. Maak een website met je portfolio als freelance fotograaf

  10. Maak een marketingplan

1. Kies je richting als freelance fotograaf

Alles begint met talent als je freelance fotograaf wilt worden. Wanneer fotografie je grote passie is, dan heb je er wellicht ook al over nagedacht hoe je daar je boterham mee kunt verdienen. Fotografie is een breed begrip en er zijn allerlei genres.

Focus is belangrijk, letterlijk en figuurlijk. Kies als beginnend freelance fotograaf duidelijk een richting. Kies ervoor om specialist te worden in bijvoorbeeld de onderwerpen 'mode', 'nieuws', 'culinair' of 'natuur'.  

Tip: Heb je nog weinig ervaring als freelance fotograaf? Dan is packshot-fotografie een goede start. Daarbij maak je foto’s waarbij een product centraal staat, tegen een witte achtergrond.

2. Koop goede apparatuur

Een freelance fotograaf is natuurlijk niets zonder goede apparatuur. Dat is een forse investering, maar die betaalt zich terug. Een sterke camera, lenzen en flitsers zijn essentieel.

Hoe kies je het juiste merk? Verdiep je op websites voor fotoapparatuur in de beste toestellen voor professioneel gebruik. Kijk op fora en vergelijkingssites. Informeer ook bij collega’s in de fotografie of word lid van een fotovakvereniging.

3. Schrijf een ondernemingsplan

Als je voor jezelf wilt beginnen als freelance fotograaf, dan moet je veel regelen. Je hebt je specialisatie inmiddels gekozen en je hebt goede apparatuur aangeschaft. De volgende stap is het schrijven van een ondernemingsplan.

Daarin onderzoek je de haalbaarheid van jouw plannen en de markt van freelance fotografen. Bepaal voor jezelf wie je bent als ondernemer, en breng de markt en je concurrenten in kaart.

Bekijk welke diensten veel gevraagd worden binnen het vak, en wat de bijbehorende tarieven zijn. Beschrijf in je ondernemingsplan je mogelijkheden en de mogelijke risico’s als freelance fotograaf.

Op deze pagina vind je verschillende voorbeelden van ondernemingsplannen.

4. Maak een financieel plan

Bij een ondernemingsplan hoort ook een financieel plan. Aan welk uur- of dagtarief denk je? Wat is in het begin de te verwachten omzet, en welke kosten moet je voor de aanschaf van apparatuur maken? Een gedegen financieel plan kan je helpen bij het onderzoeken van dit soort vragen.

Op deze pagina vind je een voorbeeld van een financieel plan.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

5. Bedenk een goede merknaam als freelance fotograaf

Heb je de kansen, risico’s en potentiële klanten in kaart gebracht? Dan is het tijd voor misschien wel het leukste onderdeel van ondernemen: het bedenken van een pakkende merknaam. Leg deze naam vast, want registratie is belangrijk. Zo voorkom je dat anderen inbreuk op je merkrechten kunnen maken.

Deze zes stappen helpen je om tot een goede bedrijfs- of merknaam te komen.

6. Inschrijving als freelance fotograaf bij KvK en Belastingdienst

Door je in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), zorg je ervoor dat je je eigen bedrijf begint. Daardoor wordt je bedrijf ook belastingplichtig. Je inschrijving wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Daarna ontvang je een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer.

7. Zet een administratie op

Iedere onderneming is verplicht om een boekhouding bij te houden voor belasting– en btw-aangifte. Een goede administratie geeft je bovendien inzicht in de financiële situatie van je eigen onderneming. Welke facturen moeten er nog betaald worden, en welke andere kosten maak je?

Download hier onze gratis whitepaper: Zo zet je een administratie op. 

8. Zorg voor een goede bedrijfsverzekering

Bij een zelfstandig beroep als freelance fotograaf, horen verzekeringen waarmee je eventuele risico's afdekt. Want wat als je apparatuur kapot gaat, of als je arbeidsongeschikt raakt? Kijk welke bedrijfsverzekering je als freelance fotograaf nodig hebt, want voorkomen is beter dan genezen.

9. Maak een website met je portfolio als freelance fotograaf

Nu je al het administratieve werk hebt gedaan, kun je eindelijk écht aan de slag. Een belangrijke mogelijkheid om je werk als freelance fotograaf te laten zien, is het bouwen van een professionele website. Je werk is immers je visitekaartje.

Daarnaast kun je op de website laten weten wat de ontwikkelingen van je bedrijf zijn, welke tarieven je hanteert, en je kunt er met klanten communiceren.

Weten hoe je dat doet? Lees dan 'Zo pak je een eigen website bouwen aan'.

10. Maak een marketingplan

Je hebt tijdens het proces om freelance fotograaf te worden, al nagedacht over hoe je klanten en opdrachten aan gaat trekken. Maak voor jezelf vooraf een marketingplan waarin je dit beschrijft. Hoe ga je jezelf presenteren? Welke contacten die je al hebt in je netwerk, kun je benaderen?

Daarnaast kun je een marketingbudget reserveren om jezelf online te tonen. Hierbij kun je gebruikmaken van platforms als Google Ads, Instagram, TikTok, Facebook of Twitter. Bezoek ook fotografie-evenementen zoals beurzen, en sluit je aan bij een branchevereniging. Zo laat je aan de buitenwereld weten wat je doet.

Aan de slag!

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over freelance fotograaf worden:

  • Hoe start je als freelance fotograaf?
    Kies de richting die je als freelance fotograaf op wilt gaan en onderzoek welke apparatuur je nodig hebt voor fotografie. Maak een ondernemingsplan waarin je de markt in kaart brengt, je concurrentie en tarieven. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Denk aan belastingen en verzekeringen. Bedenk een merk- of bedrijfsnaam en open een website met je portfolio en gegevens. Zet een marketingplan op hoe je jezelf presenteert.
  • Welke stappen zet je om te starten als freelance fotograaf?Kies de richting die je als freelance fotograaf op wilt gaan en onderzoek welke apparatuur je nodig hebt voor fotografie. Maak een ondernemingsplan waarin je de markt in kaart brengt, je concurrentie en tarieven. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Denk aan belastingen en verzekeringen. Bedenk een merk- of bedrijfsnaam en open een website met je portfolio en gegevens. Zet een marketingplan op hoe je jezelf presenteert.
  • Hoe ziet de administratie van een freelance fotograaf eruit?
    Iedere onderneming is verplicht om een boekhouding bij te houden voor belasting– en btw-aangifte. Een goede administratie geeft jou daarnaast inzicht in de financiële situatie van je eigen webdesign bedrijf. Welke facturen staan er uit en welke kosten maak je? In de gratis whitepaper 'zo zet je een administratie op' lees je hier meer over.

     

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten