Beveiliging van je bedrijf, hoe regel je dat?

Bijgewerkt op 21 juli 2021
4 min  leestijd
553
Auteur: Evelien Mulder
bedrijf beveiligen

Ondernemers zijn een populair doelwit van inbraak en diefstal. Daarom is het belangrijk om je kantoor of bedrijfspand goed te beveiligen. Met deze tips beveilig je je bedrijf.

Bijna 40% van de ondernemers krijgt ooit met inbraak te maken. Als zzp’er heb je wellicht niet zoveel inventaris op je werkplek of kantoor. Als je een winkel, horecazaak of bouwbedrijf hebt is dat wel even anders. Maar in beide gevallen heb je wellicht ook waardevolle digitale informatie. 

Wat voor bedrijf je ook hebt of wil starten, het loont om te investeren in de beveiliging van je bedrijf. Met deze tips beveilig je je bedrijf: 

Toegangscontrole

Met toegangscontrole bepaal je wie er toegang heeft tot jouw bedrijf. Bij een groot bedrijfspand is dat vaak een bemande receptie en een geavanceerd systeem, met pasjes of tags. Maar ook als kleine startende ondernemer kun je nadenken over je toegangscontrole.

Inbrekers zijn in 2 groepen in te delen: beroepsinbrekers en gelegenheidsinbrekers

Zet de antwoorden van de volgende vragen eens op papier. Welke werknemers of collega-zzp’ers hebben toegang tot jouw pand of kantoor? Wie heb je de sleutel (of tag) gegeven en wie heeft extra kopieën? Heb je goede afspraken gemaakt over die sleutels, bijvoorbeeld als er een kwijtraakt?

Alarmsysteem bedrijf

Als er toch iemand onbevoegd binnenkomt, is het fijn als je wordt gewaarschuwd. Installeer daarom een alarmsysteem zodat je weet wanneer het misgaat en meteen actie kunt (laten) ondernemen. Zorg dat je ook hierover goede regels maakt met collega’s, die moeten immers de code weten en hier netjes mee omgaan.

Je kunt ook een mistgenerator aan je alarmsysteem koppelen. Je pand wordt dan meteen nadat het alarm afgaat gevuld met mist. De inbreker ziet vervolgens niets meer, ook zijn potentiële buit niet.  

Verzekeringen, kapotte deur

Goed verzekerd

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd voor de risico's die jouw bedrijf kan lopen. Meer weten?

Bereken je premie

Videobewaking

Als ondernemer mag je alleen camera’s in je pand ophangen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Een camera mag je alleen ophangen als het echt noodzakelijk is en als andere beveiligingsmaatregelen niet voldoende zijn.

Je moet een gerechtvaardigd belang hebben voor de videobewaking, bijvoorbeeld het voorkomen van diefstal of bescherming van je klanten en medewerkers. En je moet de inbreuk op hun privacy zo klein mogelijk maken.

Beveiligingsbedrijf inhuren

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een beveiligingsbedrijf in te huren, als je een groot pand hebt om te beveiligen of veel waardevolle inventaris of voorraad bezit. Een professionele beveiliger kan bijvoorbeeld controlerondes doen buiten openingstijden of de receptie ondersteunen.

Ook kun je beveiligers inzetten op afstand: bijvoorbeeld voor de registratie van je camera’s of voor ondersteuning voor wanneer je alarm afgaat.

Digitale beveiliging

Tegenwoordig biedt de digitale omgeving waar je in werkt een schat van waarde voor digitale inbrekers. Dat omvat niet alleen jouw digitale geld, maar ook informatie over klanten. Je wil niet dat die gegevens op straat komen te liggen.

Er zijn veel verschillende soorten cybercrime; ransomware, CEO-fraude en phishing zijn vast geen nieuwe termen voor je. Het is slim je hierover in te lezen en je medewerkers of collega’s ook over te informeren.

Je kunt je niet 100 procent en tegen elke cyberaanval beveiligen, maar gelukkig kun je met een aantal maatregelen de kans al flink verkleinen. Een aantal manieren om je digitaal te beveiligen:

  • Gebruik overal sterke wachtwoorden en sla ze bij voorkeur op in een passwordmanager. Als je wachtwoorden met meerdere mensen gebruikt, maak dan goede afspraken en wijzig deze regelmatig.
  • Houd aanvallen buiten de deur met een goede firewall
  • Installeer goede up-to-date antivirus software
  • Voer alle software-updates meteen uit. Cybercriminelen maken gebruik van bekende lekken, die software-updates dichten.
  • Maak regelmatig een back-up buiten je netwerk

Cybercrime verzekering

Cyberverzekering

Verzeker financiële schade door cyberincidenten.

Beperk je risico's

Veelgestelde vragen over de beveiliging van je bedrijf

  • Hoe beveilig ik mijn bedrijf tegen inbraak? Met toegangscontrole, videobewaking en een alarmsysteem beveilig je kantoorpand of bedrijfsgebouw. Ook als kleine mkb'er is het slim om je te wapenen tegen inbrekers
  • Hoe beveilig ik mijn bedrijf tegen cybercrime? Digitale inbraak komt steeds vaker voor. Met sterke wachtwoorden in een password manager, een goede firewall en antivirussoftware kom je een eind. Maar update ook regelmatig je software. Lees vijf tips voor digitale beveiliging op IkGaStarten.nl

Meer over huisvesting

Meer over huisvesting
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten