Onderhandelen over huurvoorwaarden? Dat doe je zo

Bijgewerkt op 04 juli 2014
3 min  leestijd
9.893
Auteur: Marieke Leijnen
bedrijfspand huren onderhandelen voorwaarden

Wil jij na de start van je bedrijf een bedrijfspand of kantoorruimte gaan huren? Zorg dan ervoor dat je niet te veel betaalt en voorkom ongewenste bepalingen in je huurcontract. De tips in dit artikel helpen je verder bij het onderhandelen. 

Met wie krijg je te maken?

Met een huurcontract voor een pand of ruimte ga je een serieuze verbintenis aan, vaak voor langere tijd. Probeer (al voordat je de onderhandelingen ingaat) te achterhalen met wie je te maken hebt. Wat is het belang van de makelaar, belegger of projectontwikkelaar? Er is doorgaans veel geld mee gemoeid. Om sterker in je schoenen te staan, kun je je eventueel laten bijstaan door een juridisch-, bouwkundig- of huisvestingsadviseur.

Succesvol onderhandelen

Over het huurcontract en de prijs valt altijd te onderhandelen. Hoe groter de oppervlakte, des te meer voordeel je eruit kunt halen. Maar ook bij kleinere panden kun je behoorlijk besparen wanneer je goed op de volgende punten let:

1. Huurvrije periode 

Je kunt onderhandelen over een huurvrije periode. Deze kan uiteenlopen van een maand bij een kortlopend contract tot soms wel twee jaar bij een langlopend contract. Maar pas op: een huurvrije periode levert niets op als de huurprijs die daarna moet worden betaald een stuk hoger is dan marktconform.

2. Prijs-kwaliteit

Huur je het pand kaal, ligt er vloerbedekking, moeten er tussenwandjes komen, et cetera? Een lage huurprijs is weinig waard als je zelf moet opdraaien voor het schilderen van de muren, aanleggen van brandvoorziening en het installeren van airconditioning. Waarin moet geïnvesteerd worden en is dit in verhouding met de huurprijs? Het kan soms een stuk goedkoper zijn als de ruimte 'compleet af' wordt gehuurd.

3. Leeg opleveren? 

Hoe moet het pand worden achtergelaten bij vertrek? Moet het leeg opgeleverd worden of teruggebracht in de oude staat? Dit is heel belangrijk om te weten voordat je gaat investeren in aanpassingen aan het pand. Het kan aardig in de kosten lopen wanneer het pand na je vertrek in oude staat moet worden hersteld.

zakelijke rekening afbeelding

Winkel beginnen?

Dan profiteer je bij Rabobank van Startersvoordeel en is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. Zo start je nóg sterker.

Meer weten

4. Servicekosten

Zijn de servicekosten bij de huurprijs inbegrepen en zo niet, hoe worden deze dan verrekend? Betaal je vooruit of zijn het vaste kosten? Je zou niet de eerste ondernemer zijn die zich rot schrikt van de eindafrekening.

5. Flexibiliteit

Is het mogelijk om ruimte erbij te huren, of ruimte af te stoten? Het kan veel geld kosten om een nieuwe ruimte te huren of te blijven huren met onderbezetting. En kun je tussentijds opzeggen? Op welke termijn?

6. Vergunningen

Zijn alle benodigde vergunningen er? Als een pand lang leeg heeft gestaan, moet er bijvoorbeeld een legionella- en asbestvrij-verklaring zijn. De verhuurder kan zeggen dat alles in orde is, maar wat als later blijkt dat er toch asbest in het pand zit? De verhuurder heeft meldplicht, maar de huurder heeft ook vraagplicht. Als er niet naar gevraagd is, wie is er dan verantwoordelijk?

7. Oppervlakte 

Er wordt soms gesjoemeld met de oppervlakte. Deze moet in het contract staan volgens de NEN2580-norm. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in BVO (Bruto Vloeroppervlak), NVO (Netto Vloeroppervlak) en VVO (Verhuurbaar Vloeroppervlak). Dit verschil kan in sommige gevallen flink oplopen. Sommige onderdelen van een gebouw mogen bijvoorbeeld niet als verhuurbaar vloeroppervlak worden aangemerkt. Denk aan technische ruimtes, lift of trappenhuis en kijk ook naar de verrekening van algemene ruimtes, zoals de entree en ontvangstbalie.

[Bron: MKB Servicesdesk]

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Tips van de redactie

Huisvesting: wat zijn jouw mogelijkheden als starter?
Vind het perfecte bedrijfspand in 5 stappen
Benut de voordelen van thuiswerken: 6 tips
5 tips om een fysieke en online winkel te combineren
Een bedrijf aan huis starten doe je zo

Meer over huisvesting

Meer over huisvesting
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten