Dit moet je weten over de coöperatie

Dit moet je weten over de coöperatie

Een coöperatie is een van de rechtsvormen waarvoor je als (startende) ondernemer kunt kiezen. Door samen te werken kun je klanten een aanbod bieden dat beter zichtbaar of meer divers is.

1. Wat houdt een coöperatie precies in?

Een coöperatie, voluit coöperatieve vereniging genaamd, is een van de rechtsvormen waarvoor je kunt kiezen als je een bedrijf opricht. Het is in feite een soort vereniging die een of meerdere overeenkomsten aangaat met (en voor) haar leden.

Belangrijk om te onthouden is dat een coöperatie, net als bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv), een rechtspersoon is, waardoor de risico's van hoofdelijke aansprakelijkheid kunnen worden beperkt.

Als jouw coöperatie wordt ontbonden en je verder niets hebt geregeld, zijn alle leden voor een gelijk deel aansprakelijk voor de resterende schulden.

Samenwerken met zzp'ers

Een coöperatie biedt ook mogelijkheden voor de eventuele samenwerking met zzp'ers. Als je gaat samenwerken met andere zelfstandigen, kan het verstandig zijn om hiervoor een aparte rechtspersoon op te richten.

2. Hoeveel soorten coöperaties zijn er?

Over het algemeen wordt gesproken over een bedrijfscoöperatie, die doorgaans bepaalde zakelijke belangen van haar leden behartigt (denk aan de inkoop of reclame), of een ondernemerscoöperatie.

In het geval van deze laatste vorm, die ook geschikt is voor zzp'ers (zie ook bij punt 3), wordt er door alle leden zelfstandig samengewerkt aan hetzelfde project. In feite zijn coöperaties op diverse manieren in te delen. Je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar wat de toekomstige leden aan jouw coöperatie zal binden:

Soort leden bepaalt belang

 • Bedrijfscoöperatie: hierbij zijn de leden een bedrijf en zorgt de coöperatie voor de inkoop, verkoop of levering van diensten voor de leden
 • Consumentencoöperatie: hierbij zijn de leden consumenten en zorgt de coöperatie voor de gezamenlijke inkoop van producten en/of diensten voor de leden
 • Werknemerscoöperatie: hierbij zijn de leden tegelijk werknemer van de coöperatie

Soort activiteiten bepaalt oriëntatie

 • Inkoopcoöperatie: de coöperatie zorgt voor betere leveringsvoorwaarden, producten of diensten voor haar leden
 • Afzet- of producentencoöperatie: de coöperatie zorgt voor betere afzetmogelijkheden, distributiekanalen of levert aanvullende diensten
 • Werknemerscoöperatie: de coöperatie zorgt voor betere werkomstandigheden of -voorwaarden
 • Sociale coöperatie: de coöperatie streeft een sociaal doel na namens haar leden

3. Biedt een coöperatie ook kansen voor zzp'ers?

Als zzp'er kun je er bewust voor kiezen om samen te werken in een coöperatie. Dat ligt soms vaker voor de hand dan je in eerste instantie zou denken.

Het komt in sommige sectoren bijvoorbeeld geregeld voor dat opdrachtgevers klussen aanbieden die simpelweg te groot zijn voor één zelfstandige ondernemer.

Hierdoor kun je mogelijk omzet of een uitdagende opdracht mislopen en dat is zonde. Wanneer je samenwerkt met andere zzp'ers, kun je alsnog in aanmerking komen voor deze grote opdrachten.

Het oprichten van een coöperatie maakt het voor de opdrachtgever dan makkelijker, omdat er maar met één persoon zaken gedaan hoeft te worden.

Ook de facturering loopt via het aanspreekpunt.

4. Hoe vindt de oprichting plaats?

De coöperatie, die je met minimaal één partner kunt oprichten, is een bij notariële akte opgerichte vereniging. Na het opstellen van deze akte kan het bedrijf worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). In een coöperatie ligt de hoogste zeggenschap bij de Algemene Ledenvergadering, die door het bestuur wordt benoemd.

Leden betalen mee

Daarnaast is het gebruikelijk dat de leden meebetalen aan de oprichting en het in stand houden van de coöperatie. De winst die jouw coöperatie maakt, kun je op verschillende manieren verdelen. Zo komt het vaak voor dat de winst wordt verdeeld op basis van het werk dat een lid voor de coöperatie heeft uitgevoerd. Het is aan de gehele coöperatie om hier samen afspraken over te maken.

Met succes een coöperatie oprichten

Let op: aan de daadwerkelijke oprichting gaat een goede voorbereiding vooraf. Als je vooraf een helder doel voor ogen hebt en dat duidelijk communiceert naar jouw toekomstige medeleden en eventuele partners binnen de coöperatie, kan dit de kans op een succesvolle samenwerking aanzienlijk vergroten.

Laat je ook altijd voorlichten door juridische, fiscale en financieel specialisten. Zo weet je zeker dat je straks bij de daadwerkelijke oprichting van de coöperatie geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.

5. Zijn er ook grote bedrijven die voor deze rechtsvorm kiezen?

Een goed voorbeeld van een grote coöperatie is FrieslandCampina. De leden van deze zuivelcoöperatie zijn aangesloten melkveehouders, die op deze manier kunnen meedelen in de winst die er wordt gemaakt.

Daarnaast is de Rabobank een van de oudste en bekendste coöperaties van Nederland. Zij hebben geen aandeelhouders, maar leden. Dat zijn er op dit moment bijna twee miljoen.

Lees ook

Wat je moet weten over de eenmanszaak
Een besloten vennootschap: wanneer relevant?

Bijgewerkt op: 26-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

x9
x9

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

In een maatschap kun je jouw beroep samen met één of meer partners beoefenen onder één gemeenschappelijke naam. Tandartsen, architecten en advocaten gebruiken deze rechtsvorm regelmatig. In deze checklist lees je hoe een maatschap werkt.

Een maatschap beginnen: checklist
Een maatschap beginnen: checklist

Rechtsvorm

Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.