marieke

Familiebedrijf weinig populair bij kroost

Familiebedrijven over de hele wereld hebben te maken met ernstige opvolgingsproblemen, maar in vergelijking met andere landen is de interesse van het Nederlandse ondernemerskroost opvallend laag. Dat concludeerde Ernst & Young afgelopen dinsdag verschenen onderzoek, waarvoor ruim 93.000 studenten uit 26 landen met een familiebedrijf als achtergrond zijn ondervraagd.

Wereldwijd gezien is meer dan driekwart van de kinderen in de toekomst niet van plan de leiding van het familiebedrijf op zich te nemen. In Nederland ligt dat percentage zelfs op negentig procent, volgens Ernst & Young een zorgwekkend signaal: "In Nederland is namelijk zeventig procent van de ondernemingen een familiebedrijf en bij veel van die bedrijven speelt op korte termijn de opvolging."

Individualisme

De reden dat de opvolgingsbereidheid zo laag is in Nederland, heeft te maken met het sterke individualisme in ons land. "Hoe individualistischer het land, hoe liever studenten hun eigen carrièrepad kiezen. In Nederland krijgen ze daar ook veel kansen voor", aldus een woordvoerder van Ernst & Young. Daarnaast zou de welvaart een rol spelen. In armere landen is opvolgingsbereidheid in ieder geval aanzienlijk hoger.

Opvolging

Het accountants- en onderzoeksbureau pleit in Nederland voor meer aandacht voor de opvolging van bedrijven. Die moet onder andere komen van de families zelf, maar ook de politiek en het onderwijs zullen de voordelen van de overname van een familiebedrijf in de toekomst meer moeten gaan benadrukken.

Lees het hele artikel in de Financiële Telegraaf. Klik hier voor meer informatie over het overnemen van een (familie)bedrijf.

Gepubliceerd op:
25-10-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.