Stichting administratiekantoor (STAK) oprichten, hoe werkt het?

Bijgewerkt op 04 februari 2022
7 min  leestijd
4.344
Auteur: Roy Timmerman
Stichting Administratiekantoor (STAK) oprichten

Met het oprichten van een stichting administratiekantoor (STAK) houd je als dga de regie van je bv in eigen hand. Je kunt op deze manier medewerkers laten meedelen in de winst, maar je stemrecht niet uit handen geven.

Snel bij de informatie die je zoekt over het oprichten van een stichting administratiekantoor? Ga direct naar:

 1. Wat is een stichting administratiekantoor (STAK)?
 2. Hoe werkt een STAK?
 3. Hoe richt je een stichting administratiekantoor op?
 4. Voor wie is een STAK relevant?
 5. Wie is juridisch eigenaar van de certificaten?
 6. Wat is het verschil tussen certificaten en stemrechtloze aandelen?
 7. Wat heeft de STAK voor invloed op de UBO?
 8. Wat zijn de voordelen van een STAK?

Wat is een stichting administratiekantoor (STAK)?

Een stichting administratiekantoor (STAK) is een stichting die je kunt oprichten om aandelen te beheren. De STAK zet aandelen om in certificaten en maakt daarmee een scheiding tussen het stemrecht (zeggenschap) en het winstrecht (geld). 

Je koppelt op deze manier de zeggenschap los van de winst, waardoor je een winstdeling kunt uitkeren aan medewerkers of familie, zonder (een deel van) je stemrecht te verliezen. 

Hoe werkt een STAK?

De stichting administratiekantoor krijgt de zeggenschap over de aandelen van je bv. Als dga van een besloten vennootschap neem je plaats in het bestuur van de STAK, die de aandelen beheert en deze om zet in certificaten.

De certificaten geven alleen recht op een dividenduitkering, zodat certificaathouders wel mee kunnen delen in de winst, maar geen stemrecht hebben in de algemene vergadering van aandeelhouders. Jij behoudt dus de zeggenschap over je bv. Wanneer je ‘reguliere’ aandelen uitgeeft, kun je de zeggenschap en het winstrecht niet loskoppelen. 

Hoe richt je een stichting administratiekantoor op?

Voor het oprichten van een STAK moet je eerst een stichting oprichten. Hiervoor schrijf je de stichting in bij de Kamer van Koophandel en laat je door de notaris een notariële akte opstellen om de stichting officieel op te richten.

Je draagt vervolgens de aandelen van de bv over aan de STAK. Als bestuurslid van de STAK kun je de certificaten gaan uitgeven. Bij het opstellen van de jaarrekening gelden dezelfde regels als bij een gewone stichting.

 • Lees hier alles over het oprichten van een stichting en de regelgeving

Fiscale regels stichting

Bij een STAK gelden de fiscale en financiële regels van een stichting, maar omdat de stichting geen winst maakt hoef je geen belasting te betalen en geen jaarrekening te deponeren. Het is voor je eigen overzicht alsnog aan te raden om een aparte administratie bij te houden en een zakelijke rekening te openen. 

Voor wie is een STAK relevant?

Een STAK oprichten doe je alleen als je aandelen uitgeeft in je onderneming. Voor veel zzp’ers met een eenmanszaak is dit niet relevant, maar als je een familiebedrijf hebt of je bent de dga van een bv, dan zou een STAK oprichten een optie kunnen zijn. 

STAK oprichten als dga

Een reden om een STAK op te richten als dga is bijvoorbeeld omdat je jouw werknemers wilt motiveren door ze certificaten te geven. Als de koers omhooggaat, krijgen de medewerkers een hogere uitkering.

Als je geen STAK opricht en aandelen geeft aan medewerkers betekent dit dat hoe meer aandelen een werknemer heeft, hoe meer zeggenschap deze krijgt. Met een STAK koppel je de zeggenschap dus los van de winst, waardoor je zelf al het stemrecht behoudt over je onderneming.

STAK voor familiebedrijf

Ook voor familiebedrijven is een Stichting Administratiekantoor interessant, omdat je op deze manier geen kinderen financieel hoeft te benadelen. Meestal is er maar één kind dat de onderneming overneemt. Met een STAK benoem je alleen jouw opvolger tot beheerder van de STAK en geef je hem/haar daarmee het stemrecht.

Tegelijkertijd kun je via de STAK alle kinderen een gelijk aantal certificaten geven, met het oog op een eerlijke verdeling van het vermogen van het familiebedrijf. 

Cijfers en Trends Rabobank

Ken je jouw markt?

Een belangrijk onderdeel van het bedrijfsplan is kennis van de markt. Rabobank heeft de laatste cijfers en trends voor je op een rijtje gezet.

Bekijk de laatste trends

Wie is juridisch eigenaar van de certificaten?

Omdat bij een STAK het juridisch eigendom bij de stichting ligt én blijft, kan een werknemer de certificaten niet meenemen als hij het bedrijf verlaat. De extra dividenduitkering geldt alleen als deze persoon nog aan je bedrijf verbonden is. Je kunt de STAK dus gebruiken als prikkel om belangrijke werknemers langer aan je bedrijf te binden.

Wat is het verschil tussen certificaten en stemrechtloze aandelen?

Als je een bv hebt kun je ook stemrechtloze aandelen uitgeven. Dat is goedkoper dan een STAK oprichten. De stichting moet je namelijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel en oprichten via een notaris. Deze kosten bedragen minimaal € 500. 

Certificaathouders van de STAK hebben geen vergaderrecht, dat hebben stemrechtloze aandeelhouders wél. Je bent dus verplicht ze op te roepen voor een aandeelhoudersvergadering. De overdracht van (stemrechtloze) aandelen verloopt via de notaris, voor de overdracht van certificaten is geen tussenkomst van de notaris nodig.

Wat heeft de STAK voor invloed op de UBO?

UBO betekent Ultimate Beneficial Owner, dit zijn de mensen die eigenaar zijn of zeggenschap hebben over het bedrijf. Deze worden ingeschreven in het UBO-register. Bij een bv is een natuurlijk persoon die meer dan 25% van de aandelen in bezit heeft, een UBO. Als zzp'er en dga ben je dus automatisch de UBO.

Certificaathouder UBO-register

Als een certificaathouder van een STAK meer dan 25% van de certificaten heeft, is hij een ‘belanghebbende’ in de onderneming. Deze persoon wordt dan dus opgenomen in het UBO-register. 

Anoniem

Certificaathouders zijn anoniem, in tegenstelling tot aandeelhouders. Aandeelhouders staan namelijk geregistreerd bij de KvK en in de oprichtingsakte van de onderneming.

Een certificaathouder verliest zijn anonimiteit als hij meer dan 25% van de certificaten heeft en daardoor opgenomen moet worden in het UBO-register.

Het UBO-register is overigens niet openbaar toegankelijk. Dit is alleen in te zien door financiële instellingen, de Belastingdienst en andere overheden.

Wat zijn de voordelen van een STAK?

 • De certificaten kunnen, in tegenstelling tot aandelen, worden uitgegeven zonder tussenkomst van een notaris
 • Je behoudt de zeggenschap over je bedrijf
 • Je bindt goede werknemers door middel van een financiële prikkel
 • Certificaathouders zijn anoniem
 • Je vermijdt (gezins)conflicten in een familiebedrijf
  zakelijke rekening afbeelding

  Heb je een vereniging of stichting?

  Profiteer dan optimaal van de voordelen van een zakelijke rekening. Nieuwsgierig?

  Bekijk de voordelen

 • Wat is een stichting administratiekantoor?
  Een stichting administratiekantoor (STAK) richt je op om aandelen te beheren. De STAK zet aandelen om in certificaten en maakt daarmee een scheiding tussen het stemrecht (zeggenschap) en het winstrecht (geld). 
 • Hoe richt je een STAK op?
  Voor het oprichten van een STAK moet je eerst een stichting oprichten. Je schrijft de stichting in bij de Kamer van Koophandel en laat een notaris een notariële akte opstellen om de stichting officieel op te richten. Je draagt vervolgens de aandelen van de bv over aan de STAK.
 • Wat zijn de voordelen van een stichting administratiekantoor?
  Je laat medewerkers meedelen in de winst, maar houdt zelf de zeggenschap over je bedrijf. Je bindt werknemers met een financiële prikkel. Bij een familiebedrijf kun je met een STAK de leiding overdragen aan één kind, maar toch alle familieleden een gelijke winstdeling bieden.

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten