Algemene voorwaarden opstellen: tips voor ondernemers

Webshop starten: de algemene voorwaarden

Heb je een webshop? Dan ontkom je niet aan het opstellen van algemene voorwaarden. Daarin gaat het onder meer over de levering en betalingscondities. Dit is waar jouw algemene voorwaarden aan moeten voldoen.

De algemene voorwaarden zijn alle regels die je wilt laten gelden bij het sluiten van een overeenkomst: 'de kleine lettertjes'. Meestal gaat het om iets wat een klant bij je koopt.

In de algemene voorwaarden staan de rechten en plichten van jou en je afnemers. Daarmee voorkom je conflicten, je klant weet namelijk waar hij aan toe is. Je hoeft zo ook niet bij elke deal die je sluit te onderhandelen over allerlei kwesties, dat scheelt tijd. Denk aan:

 • De levering
 • Betaling
 • Aansprakelijkheid
 • Eventuele reparaties
 • Garantietermijn

Algemene voorwaarden; de aansprakelijkheid

In de praktijk gaat het bij conflicten vaak over aansprakelijkheidskwesties. Die zijn vaak goed af te dekken met algemene voorwaarden en verzekeringen.

Het is dan ook altijd aan te raden om de juiste verzekeringen af te sluiten om mogelijke problemen met aansprakelijkheid te voorkomen. Denk aan de:

Voorbeeld algemene voorwaarden

Als je een webshop start, kun je niet zomaar de algemene voorwaarden van een andere onderneming overnemen. De kans is groot dat je dan essentiële informatie mist of zaken vermeldt die niet voor jou gelden. 

Via je branche- of belangenorganisatie kun je vaak wel een voorbeeld ontvangen van algemene voorwaarden, die als basis kunnen dienen voor jouw webwinkel.

Tip: check de AlgemeneVoorwaardenCheck van Interpolis. Zo weet je snel of je goede algemene voorwaarden hebt.

Ook de brancheorganisatie Thuiswinkel.org heeft algemene voorwaarden voor webwinkels. Laat hier voor de zekerheid nog wel een jurist  naar kijken, anders kun je in geval van een conflict alsnog flink in de problemen komen.

Klant moet vooraf akkoord gaan

Officieel zijn algemene voorwaarden pas geldig als de andere partij (de klant in dit geval) duidelijk aangegeven heeft deze gelezen en geldig verklaard te hebben. Als webwinkel wil je je klanten niet verplichten die hele algemene voorwaarden door te lezen en deze akkoord te verklaren.

De meeste webshops regelen dit zo:

 • Ze wijzen hun klanten, eventueel in een pop-up, op de algemene voorwaarden en vertellen waar deze te vinden zijn. Met een linkje komen de klanten op de pagina met voorwaarden.
 • Vervolgens laten ze de klant bij de bestelling een vinkje zetten bij de zin 'Ja, ik ga akkoord met de algemene voorwaarden'.
 • Onderaan elke pagina (in de footer), staat een linkje naar de algemene voorwaarden.

Als je het in deze volgorde doet (de bestelling kan niet worden afgerond zonder dat het vinkje is gezet), ben je er zeker van dat iedere klant zich committeert aan jouw algemene en leveringsvoorwaarden.

Deponeren

Deponeren van je algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel of de Rechtbank is niet verplicht, maar het helpt je wel om het vertrouwen van klanten te winnen. Zij kunnen dan op elk moment jouw algemene voorwaarden online raadplegen.

Bijgewerkt op: 23-04-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshop starten? Het oprichten van een webwinkel is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2007 waren er nog zo'n 5.000 webshops, in het eerste kwartaal van 2021 ruim 62.000! (CBS) Ben jij de volgende?

Webshop beginnen: zo word je succesvol
Webshop beginnen: zo word je succesvol

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een eigen webwinkel starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Hoewel het starten van een webshop relatief laagdrempelig is, moet je je wel goed voorbereiden voor je start. Ook als internetondernemer krijg je namelijk te maken met (overheids)regels en andere uitdagingen. Zo moet je onder meer denken aan:

 1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
 2. Het (laten) bouwen van een goede website
 3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: een eigen webshop starten.

Meer succes met je webshop

Wil het nog niet echt vlotten met het aantal aankopen op je webshop? Je kunt aan veel knoppen draaien. Denk bijvoorbeeld aan Search Engine Optimization (SEO). Je optimaliseert dan je website voor zoekmachines als Google, waardoor je sneller bovenaan in de zoekresultaten komt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.