Verhoging laag btw-tarief van 6% naar 9%: de stand van zaken
Het kabinet Rutte 3 heeft het lage btw-tarief van 6% naar 9% verhoogd. Wat zijn de gevolgen voor ondernemers en wat is de laatste stand van zaken?
Het lage btw-tarief van 6% is op 1 januari 2019 verhoogd naar 9%. Door de stijging van het lage btw-tarief worden bepaalde goederen en diensten duurder. Particulieren (consumenten) én bedrijven krijgen dus direct met een prijsstijging te maken.
Btw op groente en fruit
Eten en drinken zit in het lage btw-tarief en deze producten zullen met de verhoging van 6% naar 9% dus duurder worden. De discussie gaat nu vooral over groente en fruit.
Consumentenorganisaties, artsen en ook wetenschappers promoten en benadrukken de laatste jaren het belang van gezond eten en menen dat deze overheidsmaatregel averechts werkt. Mensen die weinig te besteden hebben, zouden vanaf 2019 dan minder fruit en groente kopen.
De verhoging van de btw op groente en fruit gaat definitief door. Dit is volgens de minister gebonden aan EU-regelgeving
Kamervragen lage btw-verhoging
Er werden zelfs vragen over gesteld in de Tweede Kamer om deze verhoging tegen te houden, maar minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (CU) was tijdens het kamerdebat in april onverbiddelijk.
De regels van de EU staan het simpelweg niet toe, aldus de minister. Uitzonderingen mogen hierop niet worden gemaakt.
Wat wordt duurder door de btw-verhoging?
Los van de aandacht voor groente en fruit, heeft de btw-verhoging consequenties voor alle levensmiddelen: ook producten als chips, pasta en rijst worden duurder.
Verder stijgen ook de prijzen van diverse diensten. Denk hierbij aan de kapper, een bezoek aan het zwembad, hotelovernachtingen, pretparken, de fietsenmaker of kledingreparaties. Kijk voor een uitgebreid overzicht van de betreffende producten en diensten op onze pagina: wanneer geldt het lage btw-tarief?
Btw-verhoging en winst
Veel ondernemers die producten of diensten verkopen in het lage tarief, vrezen voor hun winst. Ofwel ze nemen direct een deel van die 3% voor hun rekening, ofwel ze vrezen minder verkoop door hogere prijzen.
Verhoging btw doorberekenen
Als ondernemer moet je kiezen of je de belastingverhoging wel of niet doorberekent aan je klanten. Het gros zal dit wel doen, maar er zijn ook ondernemers die zelf (gedeeltelijk) de verhoging van 3% willen opvangen om geen klanten te verliezen. Lees ook: verkoopprijs berekenen: hoeveel vraag je
Inkoop laag btw-tarief
Als je voor je bedrijf veel producent of diensten inkoopt tegen het lage tarief, dan verandert er ook iets. Ofwel: je bent belastingplichtig en kan dus meer voorbelasting op je btw-aangifte zetten. Dit kan gunstig zijn als je zelf niet verkoopt voor het lage maar voor het hoge tarief.
Ofwel: je bent niet btw-plichtig. Dan is de verhoging ongunstig, omdat de kans groot is dat leveranciers die 3% aan je doorberekenen.
Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de btw-verhoging
Btw-calculator
Met onze btw-calculator bereken je altijd de juiste verkoopprijs en zet je altijd de goede bedragen op offertes en facturen. In de btw-calculator kun je vast rekenen met het 9%-tarief. Check bijvoorbeeld wat de verhoging van 6 naar 9% voor invloed heeft op jouw kostprijs en verkoopprijs.
Geen naheffing 6% btw over 2018
Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het btw-tarief. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden. Dit liet staatssecretaris Snel van Financiën weten in een debat met de Tweede Kamer.
Het gaat dan bijvoorbeeld om concerten of sportevenementen die in 2018 al zijn betaald, maar pas in 2019 plaatsvinden. Verder geldt dit ook voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is, zoals stukadoor- of verfwerkzaamheden aan huis.
Verandering belastingstelsel
De verhoging van het lage btw-tarief is volgens het kabinet onderdeel van een grootscheepse verandering van het belastingstelsel: twee van de vier belastingschijven verdwijnen.
Lees ook: De zelfstandigenaftrek gaat fors omlaag.
Hierdoor zou de groep ‘werkenden’ er fors op vooruit moeten gaan. De ruimte om deze belastingverlaging mogelijk te maken, wordt dus (deels) gevonden door de btw-verhoging.
Gunstig of niet?
Hoe dit voordeel in de praktijk uitpakt is overigens nog even afwachten. De btw-verhoging is voor iedereen gelijk en de consument merkt dit direct in zijn portemonnee. Het belastingvoordeel is voor iedereen verschillend, dit kun je pas achteraf beoordelen.
Zakelijke rekening nodig?
Open je rekening online of in de app al in 5 minuten