Verhoging laag btw-tarief van 6% naar 9%

Verhoging laag btw-tarief van 6% naar 9%: de stand van zaken

Het kabinet Rutte 3 heeft het lage btw-tarief van 6% naar 9% verhoogd. Wat zijn de gevolgen voor ondernemers en wat is de laatste stand van zaken?

Het lage btw-tarief van 6% is op 1 januari 2019 verhoogd naar 9%. Door de stijging van het lage btw-tarief worden bepaalde goederen en diensten duurder.  Particulieren (consumenten) én bedrijven krijgen dus direct met een prijsstijging te maken. 

Btw op groente en fruit

Eten en drinken zit in het lage btw-tarief en deze producten zullen met de verhoging van 6% naar 9% dus duurder worden. De discussie gaat nu vooral over groente en fruit. 

Consumentenorganisaties, artsen en ook wetenschappers promoten en benadrukken de laatste jaren het belang van gezond eten en menen dat deze overheidsmaatregel averechts werkt. Mensen die weinig te besteden hebben, zouden vanaf 2019 dan minder fruit en groente kopen.

De verhoging van de btw op groente en fruit gaat definitief door. Dit is volgens de minister gebonden aan EU-regelgeving  

Kamervragen lage btw-verhoging

Er werden zelfs vragen over gesteld in de Tweede Kamer om deze verhoging tegen te houden, maar minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (CU) was tijdens het kamerdebat in april onverbiddelijk.

De regels van de EU staan het simpelweg niet toe, aldus de minister. Uitzonderingen mogen hierop niet worden gemaakt. 

Wat wordt duurder door de btw-verhoging?

Los van de aandacht voor groente en fruit, heeft de btw-verhoging consequenties voor alle levensmiddelen: ook producten als chips, pasta en rijst worden duurder. 

Verder stijgen ook de prijzen van diverse diensten. Denk hierbij aan de kapper, een bezoek aan het zwembad, hotelovernachtingen, pretparken, de fietsenmaker of kledingreparaties. Kijk voor een uitgebreid overzicht van de betreffende producten en diensten op onze pagina: wanneer geldt het lage btw-tarief?

Btw-verhoging en winst

Veel ondernemers die producten of diensten verkopen in het lage tarief, vrezen voor hun winst. Ofwel ze nemen direct een deel van die 3% voor hun rekening, ofwel ze vrezen minder verkoop door hogere prijzen.

Verhoging btw doorberekenen

Als ondernemer moet je kiezen of je de belastingverhoging wel of niet doorberekent aan je klanten. Het gros zal dit wel doen, maar er zijn ook ondernemers die zelf (gedeeltelijk) de verhoging van 3% willen opvangen om geen klanten te verliezen. Lees ook: verkoopprijs berekenen: hoeveel vraag je

Inkoop laag btw-tarief

Als je voor je bedrijf veel producent of diensten inkoopt tegen het lage tarief, dan verandert er ook iets. Ofwel: je bent belastingplichtig en kan dus meer voorbelasting op je btw-aangifte zetten. Dit kan gunstig zijn als je zelf niet verkoopt voor het lage maar voor het hoge tarief.

Ofwel: je bent niet btw-plichtig. Dan is de verhoging ongunstig, omdat de kans groot is dat leveranciers die 3% aan je doorberekenen.  

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de btw-verhoging

Btw-calculator

Met onze btw-calculator bereken je altijd de juiste verkoopprijs en zet je altijd de goede bedragen op offertes en facturen. In de btw-calculator kun je vast rekenen met het 9%-tarief. Check bijvoorbeeld wat de verhoging van 6 naar 9% voor invloed heeft op jouw kostprijs en verkoopprijs. 

Open de btw-calculator

Geen naheffing 6% btw over 2018

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het btw-tarief. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden.  Dit liet staatssecretaris Snel van Financiën weten in een debat met de Tweede Kamer.

Het gaat dan bijvoorbeeld om concerten of sportevenementen die in 2018 al zijn betaald, maar pas in 2019 plaatsvinden. Verder geldt dit ook voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is, zoals stukadoor- of verfwerkzaamheden aan huis.

Verandering belastingstelsel

De verhoging van het lage btw-tarief is volgens het kabinet onderdeel van een grootscheepse verandering van het belastingstelsel: twee van de vier belastingschijven verdwijnen.

Lees ook: De zelfstandigenaftrek gaat fors omlaag.

Hierdoor zou de groep ‘werkenden’ er fors op vooruit moeten gaan. De ruimte om deze belastingverlaging mogelijk te maken, wordt dus (deels) gevonden door de btw-verhoging. 

Gunstig of niet?

Hoe dit voordeel in de praktijk uitpakt is overigens nog even afwachten. De btw-verhoging is voor iedereen gelijk en de consument merkt dit direct in zijn portemonnee. Het belastingvoordeel is voor iedereen verschillend, dit kun je pas achteraf beoordelen.

Bijgewerkt op: 27-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

x49
x15

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.829 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.