Verhoging laag btw-tarief van 6% naar 9%

Verhoging laag btw-tarief van 6% naar 9%: de stand van zaken

Het kabinet Rutte 3 gaat het lage btw-tarief van 6% naar 9% verhogen. Wat zijn de gevolgen voor ondernemers en wat is de laatste stand van zaken?

De verwachting is dat de wijziging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% op 1 januari 2019 ingaat. De definitieve datum zal in het Belastingplan 2019 rond Prinsjesdag bekend worden gemaakt. De Eerste en Tweede Kamer moeten dan uiteraard nog wel akkoord gaan met de wijziging.

Door de stijging van het lage btw-tarief worden bepaalde goederen en diensten duurder.  Particulieren (consumenten) krijgen dus direct met een prijsstijging te maken. 

Btw op groente en fruit

De discussie van de btw-verhoging spitste zich de afgelopen tijd in de media vooral toe op groente en fruit dat duurder wordt. Consumentenorganisaties, artsen en ook wetenschappers promoten en benadrukken de laatste jaren het belang van gezond eten en menen dat deze overheidsmaatregel averechts werkt. De armere gezinnen zouden hierdoor het fruit en de groenten eerder links laten liggen.

De verhoging van de btw op groente en fruit gaat definitief door. Dit is volgens de minister gebonden aan EU-regelgeving  

Er werden zelfs vragen over gesteld in de Tweede Kamer om deze verhoging tegen te houden, maar minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (CU) was tijdens het kamerdebat in april onverbiddelijk. De regels van de EU staan het simpelweg niet toe, aldus de minister. Uitzonderingen kunnen hierop niet gemaakt worden. 

Los van de aandacht voor groente en fruit, heeft de belastingverhoging consequenties voor alle levensmiddelen: ook de chips en pasta en rijst worden duurder. 

Verder worden ook diverse diensten duurder. Denk hierbij aan de kapper, een bezoek aan het zwembad, hotelovernachtingen, pretparken, de fietsenmaker of kledingreparaties. Kijk voor een uitgebreid overzicht van de betreffende producten en diensten op onze pagina: wanneer geldt het lage btw-tarief?

Als ondernemer heb je overigens de keuze om deze belastingverhoging wel of niet door te rekenen aan je klanten. Het gros zal dit wel doen, maar je kunt er eventueel ook voor kiezen de prijzen gelijk te houden en zelf de verhoging van 3 procent op te vangen: dit gaat dan wel ten koste van je winstmarge.

Verandering voor ondernemers

Voor ondernemers met btw-aftrek verandert er in principe weinig. Door de belastingverhoging verhogen zij normaal gesproken hun verkoopprijzen. Tegelijkertijd kunnen ondernemers de betaalde btw over de inkoop in mindering brengen op hun btw-aangifte. Of dit nu 6% of 9% is, maakt verder geen verschil. Ondernemers die geen btw kunnen aftrekken, gaan dit uiteraard wel merken. 

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de btw-verhoging

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het btw-tarief. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden.  Dit liet staatssecretaris Snel van Financiën weten in een debat met de Tweede Kamer.

Het gaat dan bijvoorbeeld om concerten of sportevenementen die dit jaar al worden betaald, maar volgend jaar pas plaatsvinden. Verder geldt dit ook voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is, zoals stukadoor- en verfwerkzaamheden aan huis.

Ondernemers kunnen zich volgens de staatssecretaris wel alvast voorbereiden door de administratie en prijzen aan te passen en bij de jaarovergang de facturatie en btw-aangifte aan te passen. Daarnaast kunnen ze bij bij het opstellen van offertes voor 2019 al rekening houden met de geplande btw-verhoging.

Btw-calculator

Met onze btw-calculator bereken je altijd de juiste verkoopprijs en zet je altijd de goede bedragen op offertes en facturen. In de btw-calculator kun je vast rekenen met het 9%-tarief. Check bijvoorbeeld wat de verhoging van 6 naar 9% voor invloed heeft op jouw verkoopprijs. 

Open de btw-calculator

Verandering belastingstelsel

De btw-verhoging van het lage btw-tarief is volgens het kabinet onderdeel van een grootscheepse verandering van het belastingstelsel: 2 van de 4 belastingschijven verdwijnen. Hierdoor zou de groep ‘werkenden’ er fors vooruit op moeten gaan. De ruimte om deze belastingverlaging mogelijk te maken, wordt dus (deels) gevonden door de btw-verhoging. 

Hoe dit voordeel in de praktijk uitpakt is overigens nog even afwachten. De btw-verhoging is voor iedereen gelijk en merkt de consument direct in zijn portemonnee, het belastingvoordeel is voor iedereen verschillend, dit kun je pas achteraf beoordelen. 

Gepubliceerd op:
09-07-2018

Wat vind je van dit artikel?

x18
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer heb je fiscale rechten en plichten. Zo moet je in veel gevallen btw afdragen, maar mag je vaak ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Hoe je dat laatste kunt doen, lees je in deze checklist.

Btw terugvragen
Btw terugvragen

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet. Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's. Zo gaan we onder meer dieper in op:


Krijg hier meer informatie over andere belangrijke fiscale zaken, zoals het terugvragen van btw en de regels van de bewaarplicht.

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.