Aangifte omzetbelasting doen

Bijgewerkt op 10 november 2019
2 min  leestijd
29.541
Marieke Leijnen
Auteur: Marieke Leijnen
Image
Omzetbelasting

Als je een bedrijf start, krijg je te maken met omzetbelasting en de periodieke btw-aangifte. Btw afdragen en aftrekken: hoe werkt de aangifte omzetbelasting?

Als je je onderneming start moet je je inschrijven bij de KvK. Die meldt je automatisch aan bij de Belastingdienst. Vervolgens ontvang je van de Belastingdienst een uniek btw-nummer.

Je bent ondernemer voor de btw als je regelmatig zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Het doet er daarbij niet toe of je winst maakt. Ook als je een vermogensbestanddeel (een pand) of een recht (octrooi) exploiteert om er duurzaam opbrengst uit te krijgen, ben je btw-ondernemer.

Hoe vaak btw afdragen?

Na de aanmelding als ondernemer ontvang je van de Belastingdienst een bericht waarin staat hoe vaak je aangifte voor de btw-aangifte moet doen. De frequentie hangt af van de te verwachten afdracht van omzetbelasting per jaar.

In de meeste gevallen doen ondernemers per kwartaal aangifte voor de btw, maar er zijn uitzonderingen:

  • Maandelijks: indien je per kwartaal meer dan € 15.000 aan btw betaalt.
  • Jaarlijks: wanneer je per jaar minder dan €1.883 aan btw betaalt. In dat geval mag je trouwens ook gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR), een voordelige fiscale regeling voor kleine ondernemers.

Betaalmethoden

Hoe word jij betaald?

Hoe gaan jouw klanten je betalen? Door geld online over te maken of via cash, pin of mobiel? Bekijk goed welke mogelijkheden aansluiten bij de wensen van je klant.

Hoe ontvang ik geld?

Btw aftrekken

Als ondernemer mag je btw terugvragen die berekend is over goederen en diensten die je gebruikt voor je bedrijf. Zorg er wel voor dat je facturen hebt ontvangen die aan de eisen van de fiscus voldoet.

Heb je geen goede bon of factuur? Dan mag je in principe geen btw aftrekken. Het is dus belangrijk om dit goed te controleren voordat je btw gaat aftrekken.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Er zijn ook ondernemers die minder of helemaal geen btw af hoeven te dragen. Dit is mag als je minder dan € 1.883 aan btw zou moeten betalen. Als je dus nog maar weinig omzet draait, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR).

Nieuwe KOR per 2020

Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) in. De vrijstelling van de btw wordt dan bepaald op basis van omzet in plaats van te betalen btw.

Als je een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar hebt, kun je je aanmelden voor de KOR. Je hebt dan btw-vrijstelling en doet geen aangifte omzetbelasting. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over soorten belastingen

Meer over soorten belastingen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten