Omzetbelasting

Aangifte omzetbelasting doen

Btw afdragen en aftrekken, hoe werkt dat eigenlijk? Bovenop de prijs van vrijwel alles wat je koopt en verkoopt wordt btw in rekening gebracht. Je betaalt zo dus belasting aan de fiscus over het verschil tussen je verkoopprijs en inkoopprijs. De omzetbelasting is dan ook de 'belasting over toegevoegde waarde' (btw).

Als je je onderneming start moet je je inschrijven bij de KvK. Die meldt je automatisch aan bij de Belastingdienst. Vervolgens ontvang je van de Belastingdienst een uniek btw-nummer.

Je bent ondernemer voor de btw als je regelmatig zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Het doet er daarbij niet toe of je winst maakt. Ook als je een vermogensbestanddeel (een pand) of een recht (octrooi) exploiteert om er duurzaam opbrengst uit te krijgen, ben je btw-ondernemer.

Hoe vaak btw afdragen?

Na de aanmelding als ondernemer ontvang je van de Belastingdienst een bericht waarin staat hoe vaak je aangifte voor de omzetbelasting moet doen. De frequentie hangt af van de te verwachten afdracht van omzetbelasting per jaar.

De meeste ondernemers doen vier keer per jaar aangifte. Sommige ondernemers hoeven maar een keer per jaar aangifte te doen. Voorwaarden hiervoor zijn:

 • Je af te dragen btw is minder dan € 1.883 per jaar
 • Je hebt geen vergunning artikel 23
 • Je hebt per jaar voor minder dan € 10.000 aan intracommunautaire leveringen, diensten en verwervingen (dit wil zeggen, binnen de EU)

Moet je juist heel veel btw betalen? Dan kan het fijn zijn om elke maand omzetbelasting te betalen. Je moet hiervoor een brief sturen naar de Belastingdienst. 

BTW aftrekken

Als ondernemer voor de omzetbelasting mag je btw terugvragen die berekend is over goederen en diensten die je gebruikt voor je bedrijf. Zorg er wel voor dat je een factuur hebben ontvangen die aan de eisen van de fiscus voldoet.

Heb je geen goede bon of factuur? Dan mag je in principe geen btw aftrekken. Het is dus belangrijk om dit goed te controleren voordat je btw gaat aftrekken. Lees meer over de voorwaarden en uitzonderingen in het artikel Btw terugvragen: hoe zit dat?

Kleineondernemersregeling (KOR)

Er zijn ook ondernemers die minder of helemaal geen btw af hoeven te dragen. Dit is mag als je minder dan € 1.883 aan btw zou moeten betalen. Als je dus nog maar weinig omzet draait, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR).

Om in aanmerking te komen voor de KOR, moet je wel aan drie belangrijke voorwaarden voldoen:

 1. Je bent een natuurlijke persoon of een combinatie van natuurlijke personen, zoals een eenmanszaakmaatschap of vennootschap onder firma
 2. Je moet na aftrek van de voorbelasting minder dan 1.883 euro aan btw betalen in een jaar
 3. Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw

 

Bijgewerkt op: 14-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x27
x12

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

 1. Inkomstenbelasting
 2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
 3. Vennootschapsbelasting
 4. Dividendbelasting
 5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.