Omzetbelasting

Aangifte omzetbelasting doen

Als je een bedrijf start, krijg je te maken met omzetbelasting en de periodieke btw-aangifte. Btw afdragen en aftrekken: hoe werkt de aangifte omzetbelasting?

Als je je onderneming start moet je je inschrijven bij de KvK. Die meldt je automatisch aan bij de Belastingdienst. Vervolgens ontvang je van de Belastingdienst een uniek btw-nummer.

Je bent ondernemer voor de btw als je regelmatig zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Het doet er daarbij niet toe of je winst maakt. Ook als je een vermogensbestanddeel (een pand) of een recht (octrooi) exploiteert om er duurzaam opbrengst uit te krijgen, ben je btw-ondernemer.

Hoe vaak btw afdragen?

Na de aanmelding als ondernemer ontvang je van de Belastingdienst een bericht waarin staat hoe vaak je aangifte voor de btw-aangifte moet doen. De frequentie hangt af van de te verwachten afdracht van omzetbelasting per jaar.

In de meeste gevallen doen ondernemers per kwartaal aangifte voor de btw, maar er zijn uitzonderingen:

  • Maandelijks: indien je per kwartaal meer dan € 15.000 aan btw betaalt.
  • Jaarlijks: wanneer je per jaar minder dan €1.883 aan btw betaalt. In dat geval mag je trouwens ook gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR), een voordelige fiscale regeling voor kleine ondernemers.

Btw aftrekken

Als ondernemer mag je btw terugvragen die berekend is over goederen en diensten die je gebruikt voor je bedrijf. Zorg er wel voor dat je facturen hebt ontvangen die aan de eisen van de fiscus voldoet.

Heb je geen goede bon of factuur? Dan mag je in principe geen btw aftrekken. Het is dus belangrijk om dit goed te controleren voordat je btw gaat aftrekken.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Er zijn ook ondernemers die minder of helemaal geen btw af hoeven te dragen. Dit is mag als je minder dan € 1.883 aan btw zou moeten betalen. Als je dus nog maar weinig omzet draait, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR).

Nieuwe KOR per 2020

Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) in. De vrijstelling van de btw wordt dan bepaald op basis van omzet in plaats van te betalen btw.

Als je een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar hebt, kun je je aanmelden voor de KOR. Je hebt dan btw-vrijstelling en doet geen aangifte omzetbelasting. 

Bijgewerkt op: 10-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Soorten belastingen

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting (btw-aangifte) en van btw-tarieven tot loonheffingen: als het om de fiscus gaat, zijn er verschillende belastingen waarmee je als ondernemer op zakelijk en persoonlijk gebied te maken kunt krijgen.

Op deze pagina's vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden, te beginnen met:.

  1. Inkomstenbelasting
  2. Omzetbelasting (btw-aangifte)
  3. Vennootschapsbelasting
  4. Dividendbelasting
  5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Btw berekenen voor je aangiftes? Zet hem in je favorieten of startscherm:

De btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.