hoe ontvang ik mijn geld betaalmogelijkheden

Betaalmethoden: hoe ontvang ik mijn geld?

Ga jij een eigen bedrijf starten? Dan gaan jouw klanten je natuurlijk betalen voor je producten of diensten. Hoe kunnen ze dat doen en wat moet jij hiervoor regelen? In deze checklist zetten we de bekendste betaalmethoden op een rij.

Welke betaalmethode past bij jou?

Van contant geld tot pinnen en contactloos betalen via de smartphone: tegenwoordig zijn er voor ondernemers - wat geld ontvangen betreft - meerdere wegen die naar Rome leiden.

Maar welke betaalmethode past het best bij jou? Welke mix van betaalmethoden je kiest, hangt vooral af van de manier waarop jij je producten of diensten levert en de voorkeuren van je klanten.

Voorbeelden betaalmethoden

Een loodgieter die bij zijn klanten thuiskomt biedt immers andere betaalmethoden dan een projectmanager die tijdelijk bij een opdrachtgever op kantoor werkt en een factuur stuurt.

Een webwinkelier gebruikt alleen digitale betaalmethoden, terwijl een eigenaar van een fysieke winkel vaak ook te maken krijgt met (het afstorten van) contant geld.

Tip: kijk goed naar de klantbehoeften in jouw branche en pas jouw betaalmethoden hier vervolgens op aan.

Om je een idee te geven van de diverse mogelijkheden, lichten wij hieronder er een aantal voor je uit. Klik op de link om direct naar de betaaloptie te gaan. 

 1. Zakelijke rekening
 2. Pinoplossingen
 3. Contant geld
 4. Internationale betalingen
 5. Online betaalmethoden
 6. Incasso

1. Zakelijke rekening

Wat voor soort bedrijf je ook start: een zakelijke rekening komt altijd van pas. Op deze manier houd je de zakelijke en privé-administratie beter gescheiden. Dat maakt jouw administratie een stuk overzichtelijker. 

Zakelijk betaalverzoek

Je kunt je zakelijke rekeningnummer op je factuur zetten, dan kunnen je klanten zelf het bedrag overmaken. Nog makkelijker is een zakelijk betaalverzoek. Je kunt bij Rabobank zelfs een QR-code aanmaken die klanten kunnen scannen. Het geld staat vervolgens meteen op je zakelijke rekening. 

Voordeel voor starters

Wist je dat de zakelijke rekening bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis is voor jou als startende ondernemer? Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App.

Vanaf augustus 2021 ontvang je nog meer voordeel wanneer je een zakelijke rekening afsluit. Je krijgt extra voordeel bij betaalmogelijkheden als Rabo OnlineKassa en Rabo SmartPin. Het abonnement voor Rabo OnlineKassa en de pintransacties voor Rabo SmartPin zijn (maximaal) zes maanden gratis

2. Pinoplossingen

Kunnen jouw klanten straks hun aankoop betalen door te pinnen? De meeste ondernemers bieden deze betaaloptie aan. Dat is ook niet zo gek: ook kleine bedragen worden vaak gepind. 

Tegenwoordig kunnen betalingen bijvoorbeeld ook worden voldaan via contactloos betalen of je smartphone. Deze tover je via een app om tot een mobiel pinapparaat. Handig voor bijvoorbeeld een thuiskapper of loodgieter die bij klanten thuis komt.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden van:

Bij Rabo PinBox heb je keuze uit 3 verschillende pinautomaten: compact, vast of mobiel. Zo zit er altijd wel een pinautomaat tussen die aansluit bij je wensen.

3. Contant geld afstorten

Met pin alleen ben je er nog niet. In veel branches wordt nog steeds betaald met contant geld, denk bijvoorbeeld aan de horeca en detailhandel.

Grote geldbedragen wil je dan natuurlijk niet al te lang in kas houden en het liefst zo snel mogelijk afstorten. Dat kan op drie manieren:

 1. Via een stortautomaat: storten met je bankpas
 2. Via een sealbagautomaat: met een afstortovereenkomst
 3. Via waardetransport: opgehaald in je winkel

Aan het afstorten of op laten halen van geld zijn kosten verbonden, meestal per storting.

4. Internationale betalingen

Verwacht je op termijn ook zaken te gaan doen met landen buiten de EU? Dan kan het voorkomen dat een betaling wordt gedaan in buitenlands valuta, bijvoorbeeld via een overschrijving of een cheque.

Je kunt deze wereldbetalingen uiteraard ook afhandelen bij je bank. Houd er wel rekening mee dat hier mogelijk extra kosten aan verbonden zijn. 

5. Online betaalmethoden

Van iDeal tot creditcards en Bancontact: bij webwinkels verloopt het gros van de transacties digitaal. Als webwinkelier is het dan wel zo makkelijk als je voor al die aparte online betaalmethoden één overkoepelende kassa kunt gebruiken.

Die mogelijkheid biedt Rabo OnlineKassa. Hiermee regel je de transacties via één online loket die je makkelijk kunt integreren met je webshop.

Ook fijn: op deze online kassa zijn niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse betaalopties zoals PayPal van toepassing. 

6. Incasso

Met een geldig incassocontract kun je via Rabo Internetbankieren automatisch geld incasseren van de rekening van particuliere of zakelijke klanten. 

Automatisch geld incasseren bij klanten? Dat doe je met een geldig incassocontract.

Je moet voorafgaand aan het incasseren wel eerst toestemming vragen aan de klant, maar met name als je dagelijks veel betalingen moet verwerken kan incasso een uitkomst zijn en veel tijdswinst opleveren.

Je kunt incasso's dan namelijk in zogenoemde batches versturen. Zo kun je meerdere incasso's in één keer verzenden.

Veelgestelde vragen over betaalmethoden voor ondernemers

 • Hoe ontvang ik als ondernemer mijn geld? Hoe je jouw klanten laat betalen, hangt af van het soort bedrijf. Je kunt klanten laten pinnen, of direct geld laten overmaken via een betaalverzoek. We zetten zes betaalmethoden op een rij. 
 • Hoe kan ik klanten laten pinnen? Voor ondernemers zijn er verschillende pinoplossingen mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een pinautomaat huren of kopen, of je smartphone omtoveren tot pinapparaat
 • Welke online betaalmogelijkheden kan ik bieden? Online klanten verwachten verschillende betaalopties. Je kunt iDeal aanbieden, maar ook laten betalen via creditcard en Paypal. Bied verschillende online betaalmethoden aan via OmniKassa. 
Bijgewerkt op: 09-08-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Rabo OnlineKassa voor webwinkeliers
  - Rabo SmartPin, een mobiel pinapparaat op je smartphone
  - Rabo Betaalverzoek
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.