Krijg je vakantiegeld als startende ondernemer?

Bijgewerkt op 18 mei 2020
3 min  leestijd
1.115
Vakantiegeld startende ondernemer

Als zelfstandig ondernemer heb jij je financiën in eigen hand. Je beslist zelf hoeveel geld je aan jezelf uitkeert en wat je investeert. Hoe werkt dat met vakantiegeld?

Ondernemers krijgen geen vakantiegeld

Eigenlijk is het heel simpel: als ondernemer krijg je geen vakantiegeld om mee op vakantie te gaan. Het maakt hiervoor niet uit of je zzp'er/freelancer bent of een groot bedrijf hebt. 

Je bent als (startende) ondernemer dus zelf verantwoordelijk voor het opzij zetten van vakantiegeld.

Dit wordt voor werknemers namelijk geregeld door de werkgever. Het is een aanvulling op het normale loon. Als ondernemer heb je geen loon, maar keer je jezelf een deel van de winst uit.

Vakantie financieren met een eigen bedrijf

Natuurlijk kun je er wel voor kiezen om jezelf een soort 'vakantiegeld' uit te keren. Dit draait voornamelijk om zelf sparen, je kunt immers geen factuur sturen voor een vakantie aan het strand.

Ga je toch niet op vakantie? Dan heb je een mooi zakcentje voor een investering of mindere tijden.

Rekenvoorbeeld 1

We leggen het uit aan de hand van een rekenvoorbeeld:

  • Stel: je keert jezelf elke maand € 2.000 uit om van te leven.

  • Dit is € 24.000 per jaar.
  • Vakantiegeld is in loondienst minimaal 8% van het bruto loon. Als je als zelfstandige 8% van je jaarlijkse leefgeld neemt, heb je ongeveer voldoende voor een mooie vakantie. Je komt in het voorbeeld dan uit op € 1920 aan vakantiegeld.
  • Let op: dit is niet voor iedereen voldoende. Als je echt vakantie neemt, werk je namelijk niet door en heb je geen inkomsten. Ga je bijvoorbeeld twee weken weg? Dan moet je niet alleen de kosten van de vakantie meerekenen, maar ook de gemiste inkomsten van de twee weken niet werken.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Rekenvoorbeeld 2

Je kunt het ook anders aanpakken en uitgaan van welk bedrag je nodig hebt om vakantie te vieren:

  • Reken uit hoeveel je nodig hebt voor de vakanties die jij in een jaar wilt gaan plannen.
  • Spaar het jaar daarvoor het hele bedrag bij elkaar en zet het apart. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over je vakantiegeld.

Tip: combineer je zakenreis met een vakantie

Als ondernemer moet je soms voor zakelijke redenen de grens over, bijvoorbeeld voor een congres of omdat je wilt gaan importeren of exporteren. De kosten voor deze zakenreis mag je onder bepaalde voorwaarden aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Zo'n zakenreis is prima te combineren met een mini vakantie. Zo kun je een congres in London prima combineren met een kort stedentripje.

Lees ook

5 redenen om te starten in crisistijd
Welk tarief mag jij als zzp'er rekenen?
10 manieren om de start van je bedrijf te financieren

 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten