Solvabiliteit berekenen: alles wat je moet weten

Bijgewerkt op 19 januari 2023
5 min  leestijd
626
Auteur: Suzanna Timmer
Getekende weegschaal met daarop twee grote gele cirkels met de letters 'EV' en 'TV' op elk geschreven

Solvabiliteit is een essentieel onderdeel van onderzoek naar de gezondheid van je bedrijf. Het geeft aan in hoeverre je je schulden kunt betalen. Je berekent dat door je eigen vermogen door je totale vermogen te delen. Dit moet je als startende ondernemer weten over solvabiliteit.

In dit artikel vertellen we je wat solvabiliteit inhoudt, hoe je jouw solvabiliteitsratio berekent en waarom dat belangrijk is. Direct naar een onderwerp? Klik op de link hieronder.

Solvabiliteit

Solvabiliteit geeft aan of je bedrijf de schulden kan terugbetalen als je stopt of failliet gaat. Je kijkt dus naar de verplichtingen op lange termijn. Het is dus de mate waarin jouw onderneming afhankelijk is van eigen geld of geleend geld.

Je onderzoekt daarvoor de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen óf het totaal vermogen. Dat is het solvabiliteitsratio. 

Let op: solvabiliteit is geen liquiditeit


De betekenis van solvabiliteit is iets anders dan die van liquiditeit, maar deze begrippen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Het eerste begrip gaat over het beschikbare eigen vermogen. Liquiditeit gaat over het geld dat je op je bankrekening hebt, ofwel je cashflow.

Jouw bedrijf kan dus bijvoorbeeld solvabel zijn, maar toch een lage cashflow hebben. Beide kengetallen zijn een indicator van de gezondheid van je bedrijf. 

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Manieren van solvabiliteit berekenen

Je kunt deze graadmeter (ook wel het solvabiliteitsratio genoemd) van je bedrijf op twee manieren berekenen:

  1. Je eigen vermogen delen door je totale vermogen.
  2. Je eigen vermogen delen door vreemd vermogen.

De eerste manier is het meest gangbaar. De informatie die je nodig hebt om je solvabiliteitsratio te berekenen, staat op de balans van je onderneming. Het totale vermogen is de optelsom van al je bezittingen (activa). Het eigen vermogen betreft het verschil tussen je totale vermogen en je schulden (vreemd vermogen). 

Solvabiliteit: rekenvoorbeeld

Het solvabiliteitsratio berekenen is niet moeilijk als je een overzichtelijke balans hebt. Met de balans uit de afbeelding hieronder is de rekensom: 

100.000 / 280.000 * 100% = 35,7

Dat houdt dus in dat 35,7% van het totale vermogen bestaat uit eigen geld. Een uitgebreider rekenvoorbeeld vind je hier. Een voorbeeld van hoe een balans eruit zou kunnen zien, zie je hieronder.

Balans: een voorbeeld
 
Debet (activa)   Credit (passiva)  
Vaste activa   Eigen vermogen €100.000
Bedrijfspand €140.000 Lang vreemd vermogen  
Transportmiddelen €20.000 Hypothecaire lening €150.000
Inventaris €20.000 Kort vreemd vermogen  
Vlottende activa   Crediteuren €20.000
Voorraad €15.000 Rekening courant krediet €10.000
Debiteuren €35.000    
Liquide middelen      
Bank €50.000    
Totaal €280.000   €280.000

Het belang van solvabiliteit

Het is dus een belangrijke graadmeter voor de continuïteit van je bedrijf. Hoe meer solvabel je bent, hoe minder afhankelijk je bent van externe geldgevers en investeerders. Je hebt zelf voor een groot deel geld gestoken in je onderneming.

Financiers en banken zien een solvabiliteitspercentage van tussen de 25 en 40 procent als gezond. Ligt het percentage onder de 25 procent? Dan is een relatief groot deel van het bedrijf gefinancierd met geleend geld.

Het kan zijn dat je met de aandeelhouders of je bank afspraken hebt gemaakt over minimale solvabiliteitsratio's.

Manieren om je solvabiliteit te vergroten

Op de volgende manieren kun je ervoor zorgen dat je bedrijf meer solvabel wordt:

Winst verhogen

Een hogere winst betekent een groter eigen vermogen, waardoor de solvabiliteit beter wordt. Een hogere omzet en lagere uitgaven dragen bij aan het verhogen van de winst van je bedrijf. Bekijk dus waar je op kunt besparen.

Goed debiteurenbeheer

Een goed geregeld debiteurenbeheer kan je helpen bij het op tijd ontvangen van jouw geld. Hoe langer jouw facturen opstaan, hoe minder geld je beschikbaar hebt voor je eigen kosten.

Als jouw klanten hun facturen eerder aan je betalen, dan kun je ook sneller je eigen crediteuren betalen. Het vreemd vermogen neemt dan af en je solvabiliteit wordt groter. Een ander voordeel van snellere betalingen door klanten, is dat jij minder geld hoeft te lenen.

Je kunt ook met leveranciers onderhandelen of je korting kunt krijgen als je zelf sneller betaalt. Daarmee haal je meer rendement op overtollig kasgeld.

Voorraad optimaliseren

Goed voorraadbeheer kan ook positief zijn voor een hoger solvabiliteitsratio. Als je een te hoge voorraad hebt, dan is dat ongebruikt kapitaal totdat je het hebt verkocht. Een lagere voorraad betekent een lager totaal vermogen, want je hebt minder bezittingen (activa). Bij een gelijkblijvend eigen vermogen zorgt dit voor een betere financiële gezondheid.

Minder winst uitkeren

Hou de winst in je bedrijf en voeg dat toe aan de algemene reserves. Zo vergroot je het eigen vermogen.

Investeer zelf in je bedrijf

Bij een eenmanszaak of vof kun je privégeld in je bedrijf steken en daarmee je eigen vermogen vergroten. Heb je een bv, dan kun je aandelen in je eigen onderneming kopen.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Veelgestelde vragen over solvabiliteit

  • Wat is solvabiliteit?
    Solvabiliteit geeft aan of je bedrijf de schulden kan terugbetalen als je stopt of failliet gaat. Je kijkt dus naar de verplichtingen op lange termijn. Je solvabiliteitsratio is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen óf het totaal vermogen.
  • Hoe bereken je solvabiliteit?
    Je kunt de solvabiliteit of het solvabiliteitsratio van je bedrijf op twee manieren berekenen: je eigen vermogen delen door je totale vermogen of je eigen vermogen delen door vreemd vermogen.
  • Hoe kun je solvabiliteit vergroten?Je kunt je solvabiliteit van je bedrijf vergroten door je winst te verhogen, door je debiteurenbeheer en voorraad te optimaliseren, door minder winst uit te keren of door zelf in je bedrijf te investeren. 

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten