Omzet verhogen als ondernemer: hoe doe je dat?

Bijgewerkt op 16 mei 2022
5 min  leestijd
855
Image
meer omzet genereren

Je wilt als ondernemer of zzp’er natuurlijk winst maken. En als het even kan, wil je ook elk jaar meer omzet genereren. De vraag is alleen: hoe doe je dat? Wat kun je doen om meer geld te verdienen?

In dit artikel lees je:

 1. Uurtarief verhogen
 2. Verdienmodellen
 3. Meer omzet genereren uit bestaande klanten
 4. Omzet verhogen webshop

Je omzet verhogen als ondernemer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt meer uren gaan werken. Je kunt je prijs of uurtarief verhogen of je kunt wellicht kijken of er andere manieren zijn om het saldo op je bankrekening te laten groeien.

Het hangt er natuurlijk ook vanaf of je producten verkoopt of diensten in de vorm van uren. De verkoop van producten kun je opschalen, terwijl er al snel een limiet zit aan het bekende uurtje-factuurtje model. Hoe kun jij meer omzet genereren? We bekijken de mogelijkheden.

Omzet verhogen: uurtarief

Je wilt je omzet verhogen en werkt op basis van een uurtarief. Allereerst is het handig om je declarabele uren onder de loep te nemen. Kun je bijvoorbeeld meer uren werken voor een opdrachtgever? Dat is dan mooi meegenomen.

Helaas zit er een limiet aan hoeveel uren je per week kunt werken: je bereikt een keer het plafond. En dat betekent dat je uiteindelijk ook een maximum bereikt in hoeveel je per jaar verdient.

Uurtarief verhogen

Wil je meer omzet genereren? Dan is het aan te raden om elk jaar je uurtarief te verhogen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je er jaarlijks, bijvoorbeeld door inflatie, op achteruit gaat. Veel zzp'ers vinden het lastig om hun uurtarief te verhogen. Begin met kleine stapjes en bedenk dat elke euro op jaarbasis toch een mooi bedrag oplevert.

Een verhoging van bijvoorbeeld € 2,50 lijkt misschien niks, maar op basis van bijvoorbeeld 900 declarabele uren per jaar heb je toch € 2.250 toegevoegd aan je jaarinkomen. Verhoog dus jaarlijks je uurtarief, al gaat het maar om € 1.

Whitepaper Uurtarief cover

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Verdienmodellen

Wil je afstappen van uurtje-factuurtje en andere verdienmodellen verkennen? Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je meerdere inkomstenbronnen kunt creëren voor jezelf. Zijn er mogelijkheden om meer omzet uit je bestaande bedrijf te halen?

Als je vooral diensten verkoopt, kun je kijken of er aantrekkelijke opties zijn om van jouw service een product te maken. Het product kan naast jouw service bestaan of zelfs een aanvullende mogelijkheid zijn. Een webdesigner kan bijvoorbeeld een online workshop creëren om klanten te leren hoe ze zelf een website kunnen maken.

Of denk bijvoorbeeld aan specifieke apparatuur of spullen die jij in bezit hebt, maar die ook relevant zijn voor andere ondernemers. In dat geval kun je deze middelen verhuren of een samenwerking aangaan. Of kun je kantoorruimte beschikbaar stellen voor zzp’ers?

Meer omzet genereren uit bestaande klanten

Denk ook na over hoe je bestaande klanten nog beter kunt helpen. Deze mensen hebben al ervaring met jouw werk en weten wat jij te bieden hebt. Wellicht kun jij, nadat een opdracht is afgerond, nog meer diensten of producten aanbieden.

Een tekstschrijver kan bijvoorbeeld aanbieden om elke maand een aantal blogberichten te schrijven. Een grafisch vormgever of fotograaf kan voorstellen om maandelijks beeldmateriaal te verzorgen voor social media.

Ga brainstormen hoe jij jouw werkzaamheden kunt uitbreiden in de vorm van een terugkerende service of product. Heb je echt geen idee waarmee jij jouw klanten beter van dienst kunt zijn? Vraag het de klant zelf in een marktonderzoek.

Omzet verhogen webshop

Heb je een webshop en wil je meer omzet genereren? Zorg dat je website, oftewel je digitale visitekaartje, in orde is. Je wilt immers dat bezoekers van je webshop klanten worden. 

Door een overzichtelijke klantvriendelijke website te creëren waar bezoekers snel vinden wat ze zoeken. Internet is namelijk een vluchtig medium. Je bent een potentiële klant snel kwijt wanneer informatie te onduidelijk is op je website.

Zorg er dus ook voor dat het betaalproces zo makkelijk en eenvoudig mogelijk verloopt zodat de klant niet alsnog afhaakt wanneer een product al in het winkelmandje ligt. Bied bijvoorbeeld meerdere betrouwbare betaalsystemen aan zoals iDeal, PayPal of Afterpay.

Omzet verhogen: tips op een rij

Samenvattend zetten we de tips voor het verhogen van je omzet nog eens op een rij:

 • Verhoog je uurtarief
 • Zorg voor meerdere inkomstenstromen met andere verdienmodellen
 • Genereer meer omzet uit bestaande klanten
 • Optimaliseer je webshop

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meest gestelde vragen over meer omzet genereren

 • Hoe kun je meer omzet genereren als ondernemer?
  Om je omzet te verhogen als ondernemer kun je meer uren gaan werken of je uurtarief verhogen. Of verdien meer geld door je verdienmodel te upgraden. Je kunt bijvoorbeeld meerdere inkomstenbronnen creëren door een dienst ook als product te verkopen. Denk aan workshops, digitale producten of een abonnement als service.
 • Hoe haal je meer omzet uit bestaande klanten?
  Bedenk hoe jij, nadat een opdracht is afgerond, nog meer diensten of producten kunt aanbieden aan bestaande klanten. Kun je terugkerende diensten bedenken waarmee jij extra service kunt bieden?
 • Hoe kun je je webshop omzet verhogen?
  Zorg ervoor dat je website klantvriendelijk is. Je wilt immers dat bezoekers van je webshop klanten worden. Creëer een overzichtelijke klantvriendelijke webshop waar bezoekers snel vinden wat ze zoeken. Maak het betaalproces zo makkelijk een eenvoudig mogelijk voor klanten. Bekijk meer tips om je webshop conversie te verhogen.

Meer over financiën

Meer over financiën