Tweede zakelijke rekening openen

Bijgewerkt op 22 oktober 2021
3 min  leestijd
4.718
Auteur: Heleen Ronner
tweede zakelijke rekening

Een extra zakelijke rekening koppel je heel eenvoudig aan je bestaande rekening. Wanneer is dat handig en waar moet je op letten qua administratie en regelgeving? Dit zijn de aandachtspunten bij een tweede zakelijke rekening.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Het openen van een zakelijke rekening per bedrijfsactiviteit of vestiging is niet verplicht. Een tweede zakelijke rekening geeft overzicht. En: het is klantvriendelijk.

Als je klant geld overmaakt, doet de bank automatisch een IBAN-Naam-check. Banken gebruiken dan dus de eerste bedrijfsnaam. Je klant kan gaan twijfelen of het IBAN-nummer klopt.

En als jij bedragen overmaakt naar leveranciers kan er ook verwarring ontstaan. Voor je professionaliteit en branding is zo’n extra rekening dus een must.

Extra zakelijke rekening

Je bent communicatieadviseur én je opent een webshop. Of je start naast je viswinkel met een cateringbedrijf. Dan kun je die extra bedrijfsactiviteit en/of handelsnaam registreren in het handelsregister van de KvK. Dit is gratis.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

Hoewel je voor de belastingdienst één administratie voert, is het zeer aan te raden om vervolgens de financiën goed gescheiden te houden. Dit geldt niet alleen als je meerdere bedrijfsactiviteiten hebt, maar bijvoorbeeld ook als je nieuwe filialen opent.

Met aparte zakelijke rekeningen heb je heel snel overzicht over hoe het per onderdeel gaat.

Meerdere zakelijke rekeningen: voordelen

  • Zo gekoppeld aan je eerste account: inzicht in één app
  • Financiën gescheiden: snel overzicht voor jezelf en de boekhouder of accountant
  • IBAN-naam check: geen verwarring bij debiteuren en crediteuren
  • Direct overboeken tussen de rekeningen
  • Handig als je meerdere vestigingen of webwinkels hebt

Extra zakelijke rekening online openen

Het openen van een extra zakelijke rekening kost maar vijf minuten. Dit kun je eenvoudig zelf regelen, online of in de app. Vervolgens kun je de nieuwe zakelijke rekening direct online koppelen aan je bestaande account.

Bankier je al bij de Rabobank? Dan kun je je tweede rekening laten koppelen aan Rabo Business Banking.

Saldi beheren

Als je met de ene activiteit verlies draait en met de andere winst, hoef je geen onnodige debetrente te betalen.

Voor ondernemers met meerdere rekeningen en veel omzet, kan automatische ‘saldoconcentratie’ een optie zijn. Er is dan een hoofdrekening waarmee je liquiditeitsproblemen op je rekeningen voorkomt.

2e bedrijfsactiviteit en je verzekeringen

Open je een extra rekening voor een nieuwe bedrijfsactiviteit? Dan betekent dit meestal ook dat het (hoog) tijd is om die activiteit te melden bij je verzekeraar.

De uitbreiding van je ondernemerschap kan invloed hebben op bedrijfsverzekeringen zoals de AOV of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je kunt in een andere risicoklasse terecht komen.

Denk aan een boekhouder die ook een rijschool opent of de extra risico’s bij een uitbreiding naar meerdere vestigingen. Check dus even of je bedrijfsverzekeringen nog up-to-date zijn.

Tweede zakelijke rekening openen

Bij Rabobank kun je voordelig een extra zakelijke betaalrekening openen, voor meer financieel overzicht. Je betaalt dan alleen voor de rekening zelf, dus € 5,30 per maand. Die is dus goedkoper dan de eerste zakelijke rekening. Heb je bijvoorbeeld meerdere webwinkels of filialen van je restaurant? Een extra rekening per bedrijfsonderdeel geeft je scherper overzicht. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over financiën

Meer over financiën
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten