Extra zakelijke rekening

Tweede zakelijke rekening openen

Een extra zakelijke rekening koppel je heel eenvoudig aan je bestaande rekening. Wanneer is dat handig en waar moet je op letten qua administratie en regelgeving?

Is een zakelijke rekening verplicht?

Het openen van een zakelijke rekening per bedrijfsactiviteit of vestiging is niet verplicht. Een aparte zakelijke rekening geeft overzicht. En: het is klantvriendelijk.

Als je klant geld overmaakt, doet de bank automatisch een IBAN-Naam-check. Banken gebruiken dan dus de eerste bedrijfsnaam. Je klant kan gaan twijfelen of het IBAN-nummer klopt.

En als jij bedragen overmaakt naar leveranciers kan er ook verwarring ontstaan. Voor je professionaliteit en branding is zo’n extra rekening dus een must.

Extra zakelijke rekening

Je bent communicatieadviseur én je opent een webshop. Of je start naast je viswinkel met een cateringbedrijf. Dan kun je die extra bedrijfsactiviteit en/of handelsnaam registreren in het handelsregister van de KvK. Dit is gratis.

Hoewel je voor de belastingdienst één administratie voert, is het zeer aan te raden om vervolgens de financiën goed gescheiden te houden.

Dit geldt niet alleen als je meerdere bedrijfsactiviteiten hebt, maar bijvoorbeeld ook als je nieuwe filialen opent.

Met aparte zakelijke rekeningen heb je heel snel overzicht over hoe het per onderdeel gaat.

Meerdere zakelijke rekeningen: voordelen

 • Zo gekoppeld aan je eerste account: inzicht in één app
 • Financiën gescheiden: snel overzicht voor jezelf en deboekhouder of accountant
 • IBAN-NaamCheck: geen verwarring bij debiteuren en crediteuren
 • Direct overboeken tussen de rekeningen
 • Handig als je meerdere vestigingen of webwinkels hebt

Extra zakelijke rekening online openen

Je kunt een zakelijke rekening direct online koppelen aan je bestaande account. Bankier je al bij de Rabobank? Dan kun je je tweede rekening laten koppelen aan Rabo Internetbankieren Professional.

Een extra zakelijke rekening openen

Saldi beheren

Als je met de ene activiteit verlies draait en met de andere winst, hoef je geen onnodige debetrente te betalen.

Voor ondernemers met meerdere rekeningen en veel omzet, kan automatische ‘saldoconcentratie’ een optie zijn. Er is dan een hoofdrekening waarmee je liquiditeitsproblemen op je rekeningen voorkomt.

2e bedrijfsactiviteit en je verzekeringen

Open je een extra rekening voor een nieuwe bedrijfsactiviteit? Dan betekent dit meestal ook dat het (hoog) tijd is om die activiteit te melden bij je verzekeraar.

De uitbreiding van je ondernemerschap kan invloed hebben op bedrijfsverzekeringen zoals de AOV of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je kunt in een andere risicoklasse terecht komen.

Denk aan een boekhouder die ook een rijschool opent of de extra risico’s bij een uitbreiding naar meerdere vestigingen. Check dus even of je bedrijfsverzekeringen nog up-to-date zijn.

Bijgewerkt op: 04-05-2020

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.