Wat is een influencer?
De influencer is eigenlijk de BN'er van nu. Het zijn echte internet-helden met een grote hoeveelheid volgers. Hierdoor hebben ze een bepaalde invloed op hun fans. Denk hierbij aan bloggers, vloggers en social media influencers. Voorbeelden hiervan zijn de Instagrammer en de TikTok-ster.
Influencers delen vaak erg veel over hun leven, hierdoor voelt het alsof je ze persoonlijk leert kennen. Dit is een van de grote troeven van influencer marketing. Een aanbeveling van een influencer voelt als een aanbeveling van een goede vriend of vriendin.
Ken je de launching customer al?
Soorten influencers
Er zijn influencers voor elk onderwerp wat je maar kunt bedenken. Je kunt ze daarom goed indelen in een bepaald genre, denk bijvoorbeeld aan:
-
Beauty en lifestyle
-
Sport
-
Food
- Gaming
Zet een influencer in als startende ondernemer
Vroeger was het voor grote bedrijven logisch om een filmster of zangeres in de arm te nemen om een bepaalde product of dienst te verkopen. Het was hierbij wel altijd duidelijk dat het ging om reclame. De influencer leent zich juist erg goed voor een meer 'natuurlijke' vorm van promotie.
Officieel is het verplicht, maar in de praktijk wordt soms niet eens genoemd dat het om een gesponsorde producten of diensten gaat.
Welke influencer past bij mij?
Het is vooral belangrijk dat de influencer past bij je merk. Als je een eigen bedrijf in de horeca start, is het slimmer om samen te werken met een foodblogger dan met iemand die vooral gamecommentaar streamt.
Waar moet je dan aan denken qua aantal volgers? We zetten een aantal subcategoriën voor je op een rij:
- De mega-influencer: meer dan 100.000 volgers
- De macro-influencer: 50.000 –tot100.000 volgers
- De micro-influencer: 5.000 tot 50.000 volgers
Ook als startende ondernemer kun je ervoor kiezen om een influencer in de arm te nemen. Het voordeel van influencer marketing is namelijk dat influencers met een kleiner bereik minder duur zijn dan de BN'ers van vroeger.
Op zoek naar low-budget marketingtips?
Uiteraard heeft de mega-influencer dus een hoger prijskaartje dan de micro-influencer. Dat hoeft echter niet direct te betekenen dat de mega-influencer ook het beste werkt voor jouw doelgroep.
Micro-influencers
We pikken er eentje uit: de micro-influencer. Dit zijn influencers met een relatief laag aantal volgers vergeleken met de mensen die bekend zijn bij het grote publiek. Micro-influencers richten zich juist op een eigen niche en zijn daarom bekend bij een specifieke doelgroep.
Heb jij dus een niche-product? Dan loont het om te kijken naar influencers die een kleiner bereik hebben, maar juist erg populair zijn in jouw doelgroep.
Influencer betalen of barterdeal
Er zijn meerdere manieren om een influencer in te zetten voor de promotie van je product:
-
Betaal voor het noemen of laten zien van een product of dienst
Deze manier ligt het meest voor de hand. Je benadert de influencer om jouw bedrijf te promoten in een blog, vlog of social media post en betaalt hiervoor. -
Kies voor een barterdeal
Als je kiest voor een barterdeal, geef je de influencer gratis producten of diensten. Hier staat dan tegenover dat hij of zij jouw bedrijf noemt in een blog, vlog of social media post. Zie het als een soort ruilhandel. -
Geef producten of diensten weg
Ten slotte kun je ervoor kiezen om de influencer iets cadeau te geven zonder er direct iets voor terug te willen. Je hoopt dan natuurlijk dat de influencer je bedrijf gaat promoten. Het grote voordeel hiervan is dat de promotie oprechter is.
Lees verder
Marketing zonder budget: zo doe je dat
Maak fans van je klanten
Acquisitie plegen, hoe doe je dat?