Hoe word ik zzp coach met een eigen bedrijf?

Bijgewerkt op 22 september 2022
8 min  leestijd
6.627
Image
Beginnen als zzp coach

Wil je graag zzp coach worden? Dan is het tijd om na te denken over je opleiding, tarieven en verzekeringen. Na het lezen van dit artikel kun jij je eigen coachingpraktijk starten.

Zzp coach worden in 6 stappen

Om zelfstandig coach te worden, beantwoord je de volgende 6 vragen. Klik op de link om meteen naar het onderwerp te gaan. 

 1. Welk type coach word je?
 2. Heb je een opleiding nodig?
 3. Welk tarief vraag je als zelfstandige?
 4. Op welke locatie ga je coachen?
 5. Heb je verzekeringen nodig?
 6. Hoe start je een eigen bedrijf?

De antwoorden op deze vragen kun je meteen verwerken in je ondernemingsplan (zie stap 6). 

1. Welk type coach word ik?

Veel startende coaches weten wel dat ze mensen willen helpen, maar niet per se hoe ze dat kunnen doen. Iedere zelfstandig coach heeft een eigen stijl, maar er zijn vijf stromingen waar de meeste coaches onder vallen. Welke past het beste bij jou?

 • Transformationeel
  Bij deze methode stimuleer je de klant om zelf antwoorden te vinden door reflectieve vragen te stellen.

 • Ontwikkelingsgericht
  Hierbij help je de klant zelfredzamer te worden. Je zorgt ervoor dat je klant de volgende keer geen coach meer nodig heeft bij een dergelijk probleem. 

 • Mentor
  Hier neem je een voorbeeldrol aan en coach je mensen die graag willen worden als jij.

 • Resultaatgericht
  Bij deze methode help je de klant om door middel van kleine stappen een doel te bereiken.

 • Oplossingsgericht
  Deze methode hanteer je vooral als er bepaalde knelpunten moeten worden opgelost.

Bij de Kamer van Koophandel stonden in 2022 meer dan 95.000 ondernemers ingeschreven als coach. Dat zijn er zo'n 50% meer dan in 2019. Coach worden is dus erg populair. Als jij dit ook nastreeft, dan is het belangrijk om te kiezen waarin je precies gaat coachen. Volgens de Nederlandse orde voor beroepscoaches is de meeste vraag naar:

 1. Zelfontplooiing
 2. Balans werk-privé
 3. Samenwerken met collega’s
 4. Loopbaan/carrière
 5. Stress en/of Burn-out

Businesscoach worden

Als businesscoach help je ondernemers verder te komen met hun bedrijf. Je bent een soort klankbord om mee te sparren. In deze rol ga je aan de slag om je klant te helpen met specifieke zakelijke doelen.

Je helpt met kortetermijndoelen én langetermijndoelen. Voor de laatste variant is het nuttig om samen stappenplannen te maken.

Personal coach worden

Waar een businesscoach zich op het zakelijk vlak richt, ga je als je personal coach wilt worden aan de slag met de persoonlijke 'problemen' van je klant. Denk bijvoorbeeld aan relatieproblemen, stress, burn-out en het stellen van levensdoelen.

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

2. Heb ik een opleiding tot coach nodig?

Het coachingsvak is geen beschermd beroep, het is dus niet verplicht om een diploma te hebben als je coach wilt worden. Veel coaches putten uit hun eigen ervaring. Toch is een opleiding geen overbodige luxe. Het is namelijk een vak apart om je kennis goed over te kunnen brengen. Ook komt het professioneler over.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Juiste opleiding tot coach vinden

De opleidingen tot coach schieten als paddenstoelen uit de grond. Een snelle zoekactie op Google levert al tientallen pagina's vol relevante resultaten op. Hoe vind je de opleiding die bij je past?

 • Zoek de opleiding tot de specialisatie die jij wilt. Je hebt als aspirerend businesscoach niets aan een opleiding die focust op spirituele coaching.
 • Kies een opleiding met het Europese kwaliteitskeurmerk EQA.

Lidmaatschap Nederlandse orde van beroepscoaches (NOBCO)

Je kunt ook lid worden van de Nederlandse orde van beroepscoaches. Zij kunnen je helpen aan een certificering op een van de vier niveaus van het Europese Kwaliteitskeurmerk EIA. Dit keurmerk is in het leven geroepen om onderscheid te kunnen maken tussen professionals en kwakzalvers.

Let op: de EIA is dus een keurmerk voor jou als coach en de EQA een keurmerk voor de opleiding tot coach. 

3. Welk tarief vraag ik?

Weet jij hoeveel je waard bent? De meeste coaches werken met vaste pakketten, je spreekt van tevoren met de klant af hoeveel sessies je inplant. Handig voor jou én voor je klant, want zo weet je allebei van tevoren waar je aan toe bent. De meeste trajecten bestaan uit zeven/acht sessies. Je plant dan elke twee/drie weken een sessie in.

Het is gebruikelijk om voor de intakesessie geen bedrag te rekenen. Daarna ligt het gemiddelde meestal tussen de € 100 en € 200 per sessie van een uur, exclusief btw. Goed om te weten: meestal betalen werkgevers de sessies wanneer het bijvoorbeeld gaat om loopbaanbegeleiding.

Handig: bereken je tarief inclusief en exclusief btw met de Btw-calculator

Je kunt ook online sessies aanbieden door middel van videobellen. Die tarieven liggen vaak rond € 20 per kwartier.  

4. Locatie: waar ga ik coachen?

Natuurlijk kun je je klanten ontvangen in je appartement driehoog achter, maar erg professioneel is dat niet. De meeste coaches kiezen voor een van de volgende opties:

 • Een coachingpraktijk aan huis

  Deze ruimte moet een eigen ingang en sanitair hebben om door de Belastingdienst als zelfstandige werkruimte te worden gezien.
 • Het flexibel huren van coachingruimtes

  Je kunt er ook voor kiezen om een werkplek te huren, zo kun je op verschillende plekken coachen.
 • Een vaste coachingruimte huren of kopen

  Vind je het prettig om altijd in dezelfde ruimte te zitten? Dan kun je de ruimte voor langere tijd huren of zelfs kopen. Grote kans dat je dan goedkoper uit bent.
 • Bij de klant zelf

  Sommige klanten vinden het prettig als je bij hen op kantoor komt. Dit is een goedkope optie, maar zo heb je weinig vastigheid; je bent altijd afhankelijk van de klant.

5. Heb ik verzekeringen nodig als coach?

Fulltime coach worden, betekent dat het slim is om in elk geval een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen (AOV). Zo krijg je een inkomen als je ziek wordt. Deze verzekering hoeft niet duur te zijn. 

Denk ook aan je aansprakelijkheid, zowel beroepsaansprakelijkheid als bedrijfsaansprakelijkheid. Als jij een fout advies geeft of iets kapot maakt, kan je klant je aansprakelijk stellen en de schade laten vergoeden. 

6. Hoe start ik een coaching bedrijf?

Uiteraard heb je bij het starten van een bedrijf als coach dezelfde to-dolijst als andere starters. Denk hierbij aan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het vinden van klanten en het schrijven van een ondernemingsplan.

Ondernemingsplan zzp coach

Een sterke start om coach te worden maak je met een goed ondernemingsplan. Bekijk een voorbeeld ondernemingsplan voor zzp'ers. In dat ondernemingsplan beschrijf je wat je gaat doen met jouw bedrijf en hoe je je gaat onderscheiden van andere coaches.

Klanten vinden

Marketing en sales zijn cruciaal om klanten te vinden voor je coachingpraktijk. Denk hierbij aan mond-tot-mondreclame en jezelf profileren op social media. Ook het vergroten van je online vindbaarheid is een goede stap.

Je kunt een marketingplan schrijven met al je acties, of een onderdeel over marketing opnemen in je ondernemingsplan. Het is in elk geval cruciaal om er bij stil te staan en het voor jezelf op te schrijven, om later weer op terug te kunnen vallen. 

Administratie opzetten en belastingen

Als zzp coach krijg je te maken met administratie en belastingen. Een overzichtelijke administratie opzetten is belangrijk, daar kan een boekhouder je natuurlijk bij helpen. 

Ook wordt de aangifte inkomstenbelasting flink uitgebreider en moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Tip: zet maandelijks geld voor deze twee belastingen opzij. 

Een zakelijke rekening maakt je administratie een stuk overzichtelijker, dan houd je namelijk je privé en zakelijke geldstromen gescheiden. Ook kun je deze vaak koppelen aan je boekhoudpakket, waardoor je uitgaven en inkomsten direct in het systeem staan. 

 • Tip: voor de Rabo ZZP Rekening betaal je geen maandelijkse kosten, alleen €0,39 per transactie

​Extra tip voor startende coaches

Ga eens koffie drinken met één of twee mensen die al werken als professioneel coach. Welke tarieven hanteren zij, hoe komen zij aan klanten? Deze input kan buitengewoon waardevol zijn.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meer over dienstverlening

Meer over dienstverlening