marieke

Checklist: een financiële prognose maken

Welk bedrag staat er uiteindelijk onder de streep? Dat is de hamvraag voor ondernemers, want uiteindelijk moet het resultaat natuurlijk positief uitpakken. Belangrijk is dus om de vinger aan de pols te houden wat betreft de financiën. Een gedegen financiële prognose is een goed begin. Zo pakt u dit goed aan. De checklist: een financiële prognose maken.

1. Maak de rekensom

Beantwoord op papier de volgende vragen. Hoeveel geld heeft u nodig om uw bedrijf op te zetten? Denk bijvoorbeeld aan startkosten voor inkoop, marketing, huisvesting, inrichting, eventueel personeel. Hoeveel eigen vermogen heeft u hiervoor beschikbaar en hoeveel geld zou u willen lenen of, in de vorm van een investering, willen 'krijgen'? Door dit in kaart te brengen, maakt u een investeringsbegroting.

De volgende stap is het schrijven van een exploitatiebegroting. Dit is een overzicht van de kosten en baten van uw bedrijf. Hierin beantwoordt u deze vragen: Wat is de kostprijs van uw product of dienst? Welke kosten drukken nog meer uw winst? Denk aan personeel, huisvesting, kantoorkosten, belasting, verzekeringen. Welke omzet moet u draaien om minimaal winst te kunnen maken? En hoe gaat u de investeringen terugverdienen?

Wat er maandelijks aan geld binnenkomt en er weer uitgaat, schrijft u op in een liquiditeitsbegroting. Hoe gaat u de maandelijkse lasten precies betalen? Hoe reserveert u geld voor bijvoorbeeld investeringen en extra personele kosten (denk aan vakantiegeld). Belangrijk: wat voor rol spelen uw persoonlijke financiële verplichtingen? Kunnen die (tijdelijk) worden teruggebracht, of zullen ze juist oplopen?

3. Do's en don'ts

Probeer de volgende drie bekende valkuilen in ieder geval te vermijden:

  1. Te vaag blijven. Zoek alles tot in detail uit, schrijf dat op. Dus verwoord exact hoeveel producten u denkt te verkopen of het aantal orders u verwacht binnen te halen
  2. Een te rooskleurig beeld schetsen. Maak een worst case scenario (waarin werkelijk alles tegenzit), een ideaal scenario en een realistisch scenario.
  3. De BTW vergeten. Aan de belasting valt niet te ontkomen. Neem deze kostenpost mee in uw liquiditeitsbegroting. Reken uzelf vooraf niet rijk.

4. Analyseer uw financiële overzicht

Nu u de drie begrotingen heeft gemaakt, heeft dit misschien als gevolg dat u uw businessplan iets moet bijstellen. Moet u ergens kosten besparen? Zo ja, hoe zou u dat kunnen doen? Zijn er misschien alternatieve financiële bronnen om uw startkapitaal rond te krijgen?

Houd de verhouding tussen korte termijndoelen en -belangen en lange termijndoelen en -belangen goed in de gaten. Hans van Breukhoven (Free Record Shop) zei eens over het winkelbedrijf: "Ga op de duurste locatie zitten die je je kunt veroorloven, want een A-locatie betaalt zich uiteindelijk uit." Mits die A-locatie natuurlijk in uw zakelijke concept past en de klanten oplevert waar u zich op richt. Verlies uw persoonlijke financiële verplichtingen niet uit het oog.

5. Oriënteren is essentieel

Bekijk welke vorm van financiering bij uw plannen past, en bij uzelf. Shop met uw overzicht en leer van de input die u krijgt van uw netwerk (hiertoe behoren ook familie en vrienden), banken en potentiële investeerders. Weeg hun belangen tegen elkaar af. Ondernemer en investeerder Arko van Brakel: "Geld is mooi, maar kijk of er een klik is. Let op de omgang. Is er echte aandacht? Blijft er twijfel, dan gelooft hij of zij er niet in. Loop dan weg. Denk dan niet: 'Oh, ik laat nu geld liggen'. Als je bij jezelf blijft, laat je nooit geld liggen. Vertrouw op je intuïtie."

Kijk voor meer informatie ook op de Ondernemersplein.nl.

Gepubliceerd op:
15-05-2012

Wat vind je van dit artikel?

x6
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.