marieke

5 vragen en antwoorden over het ondernemingsplan

Wie van plan is een eigen bedrijf te starten, kan eigenlijk niet om het schrijven van een businessplan heen. In dit document brengt u onder meer de kansen, risico's, concurrentie en potentiële klanten van uw onderneming in kaart. In dit artikel geven we antwoord op vijf vragen die bij het maken van een bedrijfsplan vaak om de hoek komen kijken: 5 vragen en antwoorden over het ondernemingsplan.

Tip! Meest gelezen dossier op Ikgastarten.nl: Een ondernemingsplan: de basis voor uw succes

1. Wat is het doel van een ondernemersplan?

Zoals hierboven aangegeven is een ondernemingsplan, ook wel businessplan of bedrijfsplan genaamd, er in eerste instantie voor bedoeld om de kansen, risico's en potentiële klanten van uw toekomstige bedrijf in kaart te brengen. Dit plan geeft inzicht in de haalbaarheid van het idee en het bedrijfsperspectief op de lange termijn. Voor banken of particuliere investeerders kan uw verhaal een doorslaggevende factor zijn bij het verstrekken van financiering. In het plan komt zowel uw persoonlijke achtergrond als de strategie voor uw bedrijf aan bod.

U beantwoordt vragen als: waarom wil ik juist nu een onderneming starten? Welke producten/diensten wil ik gaan aanbieden? Waar ga ik me vestigen? Hoe ga ik de strijd aan met de concurrentie? Hoe kom ik aan klanten? Waar liggen mijn kansen? Zijn er ook risico's? En heb ik aanvullende financiering nodig en zo ja, hoeveel? Deze zaken zet u uiteen in het businessplan, zodat u en uw potentiële investeerders een betere inschatting kunnen maken van de haalbaarheid van uw plannen. Als u een financieringsaanvraag gaat indienen bij een traditionele financiële instelling (zoals een bank), is het schrijven van businessplan verplicht.

2. Voor wie schrijf ik het bedrijfsplan?

Sommige starters denken dat het schrijven van een ondernemersplan alleen echt nodig is als zij voor de start van hun bedrijf op zoek moeten naar investeerders, maar u schrijft zo'n plan evengoed voor uzelf. Zo kunt u namelijk de ideeën die al een tijdje in uw hoofd zitten uitgebreid op papier zetten en zowel de kansen als eventuele risico's benoemen. Bent u straks bijvoorbeeld de derde biologische slager in uw buurt? Dan moet u dat risico en de strategie om uw concurrentie te verslaan meenemen in uw plan.

Een bedrijfsplan is een van de beste manieren om inzicht te krijgen in de haalbaarheid van uw plannen en of u nog iets belangrijks over het hoofd heeft gezien. Bovendien heeft het ondernemingsplan ook na de start van uw bedrijf een functie. Het kan dan als leidraad dienen om de weg te volgen die u eerder heeft uitgestippeld. Zo verliest u de kerndoelen van uw startup minder snel uit het oog.

3. Hoe lang moet een businessplan zijn?

Een businessplan kunt u zo uitgebreid maken of beperkt houden als u zelf wilt, zolang u wel rekening houdt met het feit dat een gemiddelde potentiële investeerder niet eindeloos de tijd heeft om uw ideeën te bestuderen en dat uw plan waarschijnlijk niet het eerste is dat hij die dag onder ogen krijgt. Aan de andere kant kan een mooie opmaak met subkoppen en diverse tabellen en grafieken, waarmee u uw verhaal ondersteunt, ondanks het hogere aantal pagina's het leesgemak juist vergroten.

Belangrijk is dat u in het plan zo concreet mogelijk uw motivatie en doelen beschrijft - eventuele persoonlijke redenen kunt u ook in een gesprek met de investeerder toelichten - maar ook niets over het hoofd ziet. Het bedrijfsplan moet volledig zijn. De aard van uw bedrijf heeft overigens vaak ook invloed op het aantal pagina's; een startup die bijvoorbeeld veel startkapitaal moet vergaren zal dit financiële verzoek met goede argumenten moeten onderbouwen en hier in het businessplan dus meer pagina's aan besteden dan een startende ondernemer die geen aanvullende financiering nodig heeft. Over het algemeen moeten in het bedrijfsplan in ieder geval de volgende vijf zaken aan bod komen:

  1. Introductie/samenvatting
  2. Beschrijving van het bedrijf en de organisatiestructuur
  3. Het marketingplan
  4. Benoemen van de concurrentie (en hoe u deze gaat aftroeven)
  5. Het financieel plan

Lees er meer over in de checklist: ondernemingsplan schrijven.

4. Wanneer moet ik aan het plan beginnen?

Het komt nog geregeld voor dat startende ondernemers zich eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en daarna pas aan hun businessplan gaan zitten. Omdat u na de inschrijving in feite al gestart bent, is het raadzaam om eerst uw plannen concreet te maken en daarna pas een bezoek te brengen aan de KvK. In dat geval bent u beter voorbereid op wat u in de beginfase van uw onderneming te wachten staat en heeft u wellicht al een of meerdere investeerders binnengehaald. Het businessplan verschaft daarnaast duidelijkheid over bijvoorbeeld hoeveel geld u mag besteden aan het investeren in bedrijfsmiddelen en welke financiële buffer u moet aanhouden om niet in geldproblemen te komen. Al met al gaat u met een goed ondernemingsplan op zak een stuk zekerder van start als ondernemer.

5. Ik ben op zoek naar voorbeelden. Waar kan ik die vinden?

Hoewel u natuurlijk uw doel voorbij schiet als u een bestaand businessplan van een vergelijkbare onderneming kopieert, kan het wel helpen om tijdens het opstellen van uw eigen plan af en toe te kijken naar hoe andere ondernemers het hebben gedaan. Een simpele zoekopdracht in Google levert al een aantal bruikbare resultaten op. Of u klikt hier om naar de webpagina te gaan waar u direct een voorbeeld van een bedrijfsplan kunt downloaden.

Lees ook

Checklist: het opstellen van een businessplan
Starten vanuit de WW in 7 stappen
Zo start u een bedrijf aan huis
De 6 elementen van een ondernemingsplan
Een bedrijfsplan in 10 stappen
Checklist: eenmanszaak starten

Gepubliceerd op:
19-02-2013

Wat vind je van dit artikel?

x4
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Ondernemingsplan voorbeelden

Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Dit plan is een van de belangrijkste documenten van je start. Je gebruikt het om financiering te zoeken, maar vooral ook voor jezelf om de juiste richting te vinden. Op deze pagina vind je de nodige tips en tricks voor een sterk ondernemingsplan.

Nu aan de slag met je ondernemingsplan?

Download dan de gratis whitepaper: een ondernemingsplan in 10 stappen. Misschien heb je nu meer behoefte aan een handig overzicht met daarin de onderdelen van een goed ondernemingsplan. 

Dat vind je hier: wat staat er in een ondernemingsplan?

Gratis ondernemingsplan voorbeelden (PDF-bestand)

Ben jij op zoek naar een goed businessplan voorbeeld voor jouw sector? Download op Rabobank.nl gratis de volgende voorbeelden (PDF-bestand):

Ook op IkGaStarten vind je de nodige voorbeeldplannen. Bekijk hier een preview van het zzp voorbeeldplan, horeca voorbeeldplan, schoonheidssalon voorbeeldplan en detailhandel voorbeeldplan.

Je kunt ook gebruik maken van het ondernemingsplan template.

Business Model Canvas

Veel starters vinden het nog best lastig om een ondernemingsplan op papier te zetten. Klinkt dat herkenbaar? 

Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met bijvoorbeeld je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer starters gebruiken dit schema.

De Startversterker

Wil je meer hulp met het maken van een ijzersterke start? In de Startversterker vind je slimme tips, tests en checklists. Test er bijvoorbeeld wat voor soort ondernemer jij bent.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.748 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.