Zo analyseer je jouw persoonlijkheid als ondernemer

Bijgewerkt op 09 oktober 2023
6 min  leestijd
31.976
Auteur: Redactie
Zo analyseer je jouw persoonlijkheid als ondernemer

In hoeverre bepaalt jouw persoonlijkheid jouw carrière als ondernemer? Maakt het uit of jij een introvert of een extravert bent? In dit artikel gaan we uitgebreid in op álle methoden om sterke en zwakke punten van jouw karakter te onderzoeken.

In dit artikel zetten we alles op een rij over jouw persoonlijkheid als ondernemer. Benieuwd naar een specifiek onderdeel? Klik dan op één van de onderstaande links. 

 1. Persoonlijkheidstype: waarom relevant?
 2. Persoonlijkheidsmodel: het enneagram
 3. 9 verschillende persoonlijkheidstypen
 4. Kernkwadranten voor meer zelfinzicht
 5. Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
 6. Drie bekende persoonlijkheidsvoorbeelden

1. Persoonlijkheidstype, waarom relevant voor ondernemers? 

Wat maakt beroemde ondernemers succesvol op het gebied van persoonlijkheidstype? Zijn introverte of extraverte personen waarschijnlijker om succesvolle ondernemers te worden? Is innovatie of traditie meer een troef? Is creativiteit of leiderschap essentiëler? Er is géén eenduidig antwoord: het kan een combinatie van al deze eigenschappen zijn.

Extraverten versus introverten

Elk persoonlijkheidstype kan worden opgenomen in een lijst van beroemde ondernemers. Terwijl extraverten misschien charismatischer zijn of meer zichtbaar in de schijnwerpers, hebben ze niet per se het voordeel ten opzichte van introverten.

Introverten kunnen andere kwaliteiten hebben, zoals de bereidheid om te luisteren. Een talent om anderen te begrijpen en te motiveren én het vermogen om zichzelf toe te wijden aan lange uren van reflectie en solitaire toepassing.

Bedrijfsstructuur die past bij jouw persoonlijkheidstype 

Wat belangrijker is, is om de juiste industrie en bedrijfsstructuur te kiezen die past bij jouw persoonlijkheidstype. En om jezelf te omringen met collega's die sterke punten hebben die complementair zijn aan die van jou. En misschien nog belangrijker, het is essentieel om iets te kiezen waar je van houdt.

2. Persoonlijkheidsmodel: het enneagram

Een bekende manier om jouw persoonlijkheid te ontfutselen is het enneagram, een persoonlijkheidsmodel dat negen persoonlijkheidstypen onderscheidt. Bij ieder type mens hoort een aparte persoonlijkheidsbeschrijving met zijn/haar:

3. 9 verschillende persoonlijkheidstypen

Het enneagram bestaat de volgende 9 uiteenlopende persoonlijkheidstypen. In welke herken jij jezelf?

 1. De Perfectionist: streeft continu naar totale perfectie in alles wat hij doet
 2. De Gever/Helper: geeft hulp en steun en zal dit doorgaans ook terug ontvangen
 3. De Succesvolle Werker: is een doener en werkt doelgericht naar succes toe
 4. De Romanticus:  wil een 'groots en meeslepend leven'
 5. De Waarnemer: vergaart kennis en wijsheid en analyseert op afstand
 6. De Loyalist: is een verantwoordelijke, betrouwbare, maar bange twijfelaar
 7. De Levensgenieter: is een enthousiaste avonturier die vaak diepgang mist
 8. De Baas: is een autoritaire, zelfverzekerde machthebber
 9. De Bemiddelaar: is een kameleon die continu zoekt naar harmonie

Succesvol van start - stappenplan

Succesvol van start in 5 stappen

Het starten van een eigen bedrijf is een fantastische sprong in het diepe. Met ons stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet en ga jij succesvol van start!
 

Aan de slag

4. Kernkwadranten voor meer zelfinzicht

Met het kernkwadrantenmodel worden de specifieke persoonseigenschappen, leerpunten en gevoeligheden in kaart gebracht.

Het model is ontwikkeld rondom de begrippen kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging. In het kwadrant wordt de onderlinge samenhang zichtbaar.

Binnen grotere organisaties wordt het kernkwadrantenmodel regelmatig gebruikt voor managementtrainingen. Het is een hulpmiddel voor het creëren van zelfinzicht, het definiëren van ontwikkelpunten én het analyseren en bespreekbaar maken van problemen in interactie.

Kwadrant van Ofman

Het kernkwadrant is opgesteld door Daniel Ofman en wordt ook wel het kwadrant van Ofman genoemd.

De veelgebruikte methode van Myer-Briggs slaagt erin om fundamentele patronen in het functioneren van mensen te signaleren en te verklaren.

Kernkwadranten in overzicht

Ben je bijvoorbeeld erg flexibel? Dan is dat een vaak een pré als ondernemer. De valkuil is echter dat je met alle winden meewaait, met als uitdaging: om je wat standvastiger op te stellen. De allergie? Starheid van anderen. 

Kwaliteit Valkuil Uitdaging Allergie
Daadkracht Drammerigheid Geduld Passiviteit
Behulpzaamheid Bemoeizucht Zelfstandigheid Afstandelijkheid
Relativeringsvermogen Lichtzinnigheid Serieus zijn Zwaarmoedigheid
Spontaniteit Wispelturigheid Consequent zijn Rechtlijnigheid
Flexibiliteit Met alle winden meewaaien Standvastigheid Starheid

5. Myer-Briggs Type Indicator

Een oude bekende in de communicatiewereld: de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een veelgebruikt persoonlijkheidsmodel dat fundamentele patronen in het functioneren van mensen signaleert en verklaart.

Het is het meest gebruikte - en best onderzochte - instrument om verschillen tussen persoonlijkheden te begrijpen. Op grond van de verschillen zijn zestien persoonlijkheidstypen vastgesteld.

Vier dimensies van de MBTI

The Myers-Briggs Type Indicator® (MBTI®) Stap I is gebaseerd op de persoonlijkheidstypetheorie van Carl Jung en geeft uw persoonlijkheid weer op basis van vier dimensies:

 • Waar richt u uw aandacht op - Extraversion (E) of Introversion (I) 
 • Hoe neemt u informatie op? – Sensing (S) of INtuition (N) 
 • Hoe neemt u beslissingen? – Thinking (T) of Feeling (F) 
 • Hoe gaat u om met de wereld om u heen?– Judging (J) of Perceiving (P)

6. Drie bekende persoonlijkheidsvoorbeelden

Ook bekende ondernemers zoals Thomas Edison, Bill Gates en Oprah Winfrey zijn ooit door de MBTI-test gegaan. 

1. Bill Gates

Bill Gates, vaak geassocieerd met extraverte ondernemers, bewijst dat introverten óók succesvol kunnen zijn. Gates, een INTJ, benadrukt zelf regelmatig het belang van samenwerken met extraverte mensen om hun visie effectief over te brengen.

Naast Microsoft is Gates bekend om zijn grootschalige filantropische inspanningen, een kenmerk dat veel beroemde ondernemers delen.

2. Oprah Winfrey 

Oprah Winfrey, een ENFJ, past in de categorie 'leraar' of 'idealistische organisator'. Als begaafd communicator en empathisch persoon heeft ze haar populariteit gebruikt om anderen te helpen hun potentieel te bereiken.

Haar talkshow en media-uitingen dienen als immense leermiddelen waarin ze haar gave met miljoenen deelt, wat heeft bijgedragen aan haar status, haar reputatie én haar vermogen.

3. Thomas Edison

Thomas Edison, vooral bekend als de uitvinder van de fonograaf en (waarschijnlijk) de gloeilamp, wordt passend getypeerd als een 'visionair' of 'uitvinder'. Als oprichter van het succesvolle bedrijf General Electric, kan hij ook beschouwd worden als een ondernemer.

Veel eigenschappen die een goede uitvinder kenmerken - intelligentie, vindingrijkheid, nieuwsgierigheid, passie én vasthoudendheid - definiëren ook veel succesvolle en beroemde ondernemers. Edison opende zelfs de eerste industriële onderzoekslaboratorium, dat later de "invention factory" werd genoemd.

Voordelen van een MBTI

Met behulp van de MBTI kan een startend ondernemer:

 • Het zelfinzicht vergroten
 • Strategischer en gerichter acquisitie voeren
 • De samenwerking (met de klant of collega's) verbeteren
 • Een sterkte- en zwakteanalyse (SWOT) van zichzelf of het bedrijf maken

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veel gestelde vragen over ondernemers en persoonlijkheidstests

 • Hoe kan ik als ondernemer mijn persoonlijkheid testen? Als ondernemer kun je je persoonlijkheid testen op verschillende manieren, zoals het overwegen van persoonlijkheidstypes, het gebruik van het enneagram, het verkennen van kernkwadranten voor zelfinzicht, en het toepassen van de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Belangrijk is om niet alleen naar extravertie of introvertie te kijken, maar ook naar andere eigenschappen die relevant zijn voor ondernemerschap, zoals creativiteit, leiderschap en bedrijfsstructuur die past bij jouw persoonlijkheidstype.
 • Welk persoonlijkheidstype past bij mij? Volgens het enneagram zijn er negen categorieën. De Perfectionist streeft onophoudelijk naar totale perfectie in elk aspect van zijn leven, terwijl de Gever/Helper zich kenmerkt door het bieden van hulp en steun, met een verwachting van wederkerigheid. De Succesvolle Werker is een doelgerichte doener, gedreven door het streven naar succes, terwijl de Romanticus verlangt naar een groots en meeslepend leven. De Waarnemer vergaart kennis en analyseert op afstand, terwijl de Loyalist een verantwoordelijke en betrouwbare persoon is, zij het met momenten van twijfel. De Levensgenieter is een enthousiaste avonturier, hoewel soms diepgang mist. De Baas kenmerkt zich als een autoritaire en zelfverzekerde machthebber, terwijl de Bemiddelaar als een kameleon fungeert, voortdurend op zoek naar harmonie. 
 • Wat meet de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)? De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is gebaseerd op de persoonlijkheidstypetheorie van Carl Jung en beoordeelt persoonlijkheden aan de hand van vier dimensies: Extraversion (E) of Introversion (I), Sensing (S) of Intuition (N), Thinking (T) of Feeling (F), en Judging (J) of Perceiving (P). Deze dimensies helpen bij het bepalen van hoe individuen hun aandacht richten, informatie opnemen, beslissingen nemen, en omgaan met de wereld om hen heen.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten