Tips om te besparen op arbeidsongeschiktheidsverzekering

4 slimme tips om te besparen op je arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet te betalen? Dat denken veel startende ondernemers. Driekwart van de ondernemers sluit om die reden geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Met deze tips kun je je flink op je premie voor je AOV besparen.

Let op: De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt over een aantal jaar (2024 of later) misschien verplicht. Het kabinet is bezig met de uitvoering van deze nieuwe plannen. We houden je op de hoogte. Lees er hier alles over.

De premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) 

Je leeftijd, beroep en het risico dat je tijdens het werk loopt, zijn belangrijke factoren die de hoogte van de premie bepalen. Daarnaast kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering helemaal afstemmen op jouw situatie.

Daarom kunnen de premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zo uiteenlopen.

Slimme besparingstips voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering: 

De keuzes die je maakt over de invulling van je verzekering, hebben direct invloed op de premie. Hoe slimmer je kiest, hoe meer je bespaart. 

AOV besparingstip #1: verzeker alleen wat je nodig hebt

Denk goed na welk bedrag je verzekert. Hoeveel inkomen heb je nodig bij ziekte? Hetzelfde als nu? Of heb je genoeg aan een bedrag om je vaste lasten te betalen? Als je een 20% lager inkomen verzekert, bespaar je ook 20% op je premie.

AOV besparingstip #2: bereken welke periode je zelf kunt overbruggen

Bereken welke periode je zelf kunt overbruggen als je ziek wordt. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie. De eigenrisicoperiode is de periode waarin je al wel arbeidsongeschikt bent maar nog geen uitkering krijgt uit je verzekering.

Bijvoorbeeld de eerste maand nadat je ziek geworden bent. Maak daarom van tevoren een goede inschatting van je financiële buffer en bereken hoe lang je een eigenrisicoperiode kunt en wilt dragen.

'Met een eigenrisicoperiode van zes maanden in plaats van één maand is je AOV-premie al snel 10 tot 20% goedkoper.'

AOV besparingstip #3: verzeker je voor passende arbeid

In sommige gevallen kun je bij arbeidsongeschiktheid niet meer je eigen beroep of vak uitoefenen, maar wel ander werk doen. Als je je verzekert voor passende arbeid, bekijkt je verzekeraar welk werk je nog wél kunt doen met je aandoening, handicap of ziekte.

Dat kan ook buiten je bedrijf zijn. Vind je dat geen probleem, dan bespaar je hiermee zo’n 10% op je premie.

AOV besparingstip #4: kies voor een leeftijdsafhankelijk tarief

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je kiezen uit twee tariefvormen. Bij een vast tarief (standaardtarief) betaal je over de hele looptijd van de verzekering een vaste premie per jaar.

Bij een leeftijdsafhankelijk tarief (combitarief) start je met een lagere premie, die in de loop van de jaren stijgt. Dat is handig, omdat je zo in de beginfase van je bedrijf meer geld over houdt om te investeren in je bedrijf. 

Slim besparen op je AOV betekent rekening houden met je toekomst

Houd natuurlijk wel altijd voor ogen dat je verzekering voldoende moet uitkeren bij arbeidsongeschiktheid. De Arbeidsongeschiktheids-tool van Interpolis helpt je met extra inzicht bij de keuzes die je maakt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Je ontdekt snel hoe hoog jouw risico op arbeidsongeschiktheid is. Ook zie je direct wat voor jou de slimste manier is om een periode van arbeidsongeschiktheid te overbruggen. 

Wat betaal ík voor een AOV?

Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost? Bereken snel je AOV-premie met de Rabobank Premietool. Goed om te weten: de premie van je AOV is fiscaal aftrekbaar.

Je krijgt dus ieder jaar een deel van de betaalde premie terug van de belasting. Raak je ooit arbeidsongeschikt, dan betaal je wel inkomstenbelasting over de uitkering.

Welke AOV past bij mij?

Dat bepaal je natuurlijk zelf. Veel ondernemers kijken vooral naar de hoogte van de AOV-premie, maar het is slim om ook goed naar de dekking van je arbeidsongeschiktheidsverzekering te kijken. 

De Rabobank biedt de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Hierbij kun je kiezen voor een aanvangskorting in de eerste vier jaar, of een (stijgende) korting tot maximaal 10% gedurende de hele looptijd.

Verder lezen over de AOV en verzekeringen

In ons overzichtsartikel verzekeringen voor ondernemers vind je een compleet overzicht van de mogelijkheden. Ook lees je meer info over de AOV. 

Bijgewerkt op: 07-04-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.