Arbeidsongeschiktheidsverzekering

4 slimme tips om te besparen op je arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet te betalen? Dat denken veel startende ondernemers. Driekwart van de ondernemers sluit om die reden geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Zij kennen vast niet onze slimme tips waarmee je flink op je premie voor je AOV kunt besparen.

Let op: Regeringspartijen hebben besloten dat alle werkenden onder een nieuwe basisverzekering moeten gaan vallen. De komende tijd gaat het kabinet aan de slag met voorstellen voor de uitvoering van deze nieuwe plannen. We houden je op de hoogte. Lees er hier alles over.

De premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) 

Jouw leeftijd, beroep en het risico dat je tijdens het werk loopt, zijn belangrijke factoren die de hoogte van de premie bepalen. Maar daarnaast kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering helemaal afstemmen op jouw situatie.

De keuzes die je daarbij maakt, hebben ook invloed op de premie. Hoe slimmer je kiest, hoe meer je bespaart. 

Slimme besparingstips voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering: 

AOV besparingstip #1: verzeker alleen wat je nodig hebt

Denk goed na welk bedrag je verzekert. Hoeveel inkomen heb je nodig bij ziekte? Hetzelfde als nu? Of heb je genoeg aan een bedrag om je vaste lasten te betalen? Als je een 20% lager inkomen verzekert, bespaar je ook 20% op je premie.

AOV besparingstip #2: bereken welke periode je zelf kunt overbruggen

Bereken welke periode je zelf kunt overbruggen als je ziek wordt. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie. De eigenrisicoperiode is de periode waarin je al wel arbeidsongeschikt bent maar nog geen uitkering krijgt uit je verzekering.

Bijvoorbeeld de eerste maand nadat je ziek geworden bent. Maak daarom van tevoren een goede inschatting van je financiële buffer en bereken hoe lang je een eigenrisicoperiode kunt en wilt dragen.

'Met een eigenrisicoperiode van zes maanden in plaats van één maand is je AOV-premie al snel 10 tot 20% goedkoper.'

AOV besparingstip #3: verzeker je voor passende arbeid

In sommige gevallen kun je bij arbeidsongeschiktheid niet meer je eigen beroep of vak uitoefenen, maar wel ander werk doen. Als je je verzekert voor passende arbeid, bekijkt je verzekeraar welke werk je nog wél kunt doen met je aandoening, handicap of ziekte.

Dat kan ook buiten je bedrijf zijn. Vind je dat geen probleem, dan bespaar je hiermee zo’n 10% op je premie.

AOV besparingstip #4: kies voor een leeftijdsafhankelijk tarief

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je kiezen uit twee tariefvormen. Bij een vast tarief (standaardtarief) betaal je over de hele looptijd van de verzekering een vaste premie per jaar.

Bij een leeftijdsafhankelijk tarief (combitarief) start je met een lagere premie, die in de loop van de jaren stijgt. Dat is handig, omdat je zo in de beginfase van je bedrijf meer geld over houdt om te investeren in je bedrijf. 

Slim besparen op je AOV betekent rekeninghouden met je toekomst

Houd natuurlijk wel altijd voor ogen dat je verzekering voldoende moet uitkeren bij arbeidsongeschiktheid. De Arbeidsongeschiktheids-tool van Interpolis helpt je met extra inzicht bij de keuzes die je maakt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Je ontdekt hoe hoog jouw risico op arbeidsongeschiktheid is. En ziet snel en eenvoudig wat voor jou de slimste manier is om een periode van arbeidsongeschiktheid te overbruggen. 

Wat betaal ík voor een AOV?

Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost? Bereken snel je AOV-premie met de Rabobank Premietool.

Goed om te weten: de premie van je AOV is fiscaal aftrekbaar. Betaal je de premie van je AOV uit je privévermogen? Dan is de premie fiscaal aftrekbaar.

Je krijgt dus ieder jaar een deel van de betaalde premie terug van de belasting. Raak je ooit arbeidsongeschikt, dan betaal je wel inkomstenbelasting over de uitkering.

‘Voor de meeste beroepen heb je bij Interpolis al een AOV voor maar € 1,- per declarabel uur.’ 

Welke AOV past bij mij?

Dat bepaal je natuurlijk zelf. Veel ondernemers kijken vooral naar de hoogte van de AOV-premie, maar het is slim om ook goed naar de dekking van je arbeidsongeschiktheidsverzekering te kijken. 

De Rabobank biedt de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Met Groeioptie, speciaal voor starters. Hiermee laat je de hoogte van je uitkering bij arbeidsongeschiktheid gemakkelijk meegroeien met de groei van je bedrijf. De eerste jaren krijg je bovendien een aantrekkelijke korting op je premie.

Wil je meer weten over arbeidsongeschiktheid?

Speciaal voor jou verzamelde Interpolis inzichten, tips en ervaringen van collega-ondernemers over arbeidsongeschiktheid. Want als je je risico’s onder controle hebt, kun je met een gerust hart focussen op ondernemen!

Bijgewerkt op: 23-01-2020

Wat vind je van dit artikel?

x9
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.