marieke

De 5 eerste grote technische innovaties van 2012

April is pas net begonnen, maar de wereld van technische innovaties staat allesbehalve stil. Nieuwe handige online tools en apps blijven als paddenstoelen uit de grond schieten. Een groot deel van deze nieuwe aanwinsten zijn niet alleen privé, maar juist ook zakelijk interessant. Hieronder lichten we 5 technische trends uit waarmee (startende) ondernemers hun voordeel kunnen doen.

1. Slimme technologie

Het beeld dat u kent uit science fiction-films, waarbij iemand een voorwerp kan laten verschijnen door het simpelweg te visualiseren, is wellicht minder ver weg dan u denkt. Steeds meer technische bedrijven richten zich op het fenomeen 'voorspelbare technologie'. Het idee hierachter is dat naarmate computers steeds slimmer worden, ze historische data kunnen gebruiken bij het accuraat inschatten van situaties. Denk aan de autofabrikant Ford, die voor zijn ingebouwde navigatiesystemen gebruik maakt van geavanceerde Google-technologie. Hierbij wordt - afgaand op eerder gereden routes - de meest voor de hand liggende route voorspeld. Deze voorspelling hangt zowel af van de huidige locatie als de tijd waarop de gebruiker de auto instapt.

Diezelfde technologie kan ook op andere vlakken worden toegepast. Kleinere bedrijven en startups kunnen veel voordeel halen uit 'zelfdenkende' apparaten. Zo kan een slimme printer op basis van voorgaande periodes berekenen hoeveel pakken papier u voor de komende maand moet bijbestellen. Of u kiest straks voor een thermostaat die exact bijhoudt hoeveel energie u daadwerkelijk gebruikt op kantoor en u aan de hand daarvan kan adviseren om over te stappen naar een andere aanbieder.

2. HTML5

HTML5 is in de wereld van de computertechnologie al jaren een veelbelovende opvolger van Flash. Deze technologie - kort gezegd een 'taal' voor computers - is minder foutgevoelig en biedt meer mogelijkheden voor het onderling integreren van video's en interactieve content. Een ander voordeel is dat bij HTML5 eerder gedownloade content en applicaties later ook altijd offline beschikbaar zijn. Wijlen Steve Jobs, de man achter de grote heropleving van Apple, was een van de eersten die vaststelde dat HTML5 ten opzichte van Adobe Flash een stuk gebruiksvriendelijker is voor zowel de gebruiker als ontwikkelaars.

Sommige industrieën zijn al om. Zo maakt Cadillac, een Amerikaanse autofabrikant, voor een nieuw Sedan-model voor het dashboard-scherm liever gebruik van HTML5-technologie, omdat hier nieuwe apps aan kunnen toegevoegd zonder dat er een aparte HTML-code voor moet worden geschreven. Veel websites draaien momenteel echter nog op op Flash, maar er komt een tijd dat HTML5 de nieuwe standaard wordt. Het kan dus raadzaam zijn om u alvast goed in te lezen over de voor- en nadelen van deze nieuwe technologie, zodat u in een toekomstig gesprek met een websitebouwer voldoende op de hoogte bent van de mogelijkheden en gevaren (groter risico op verspreiding van malware) van HTML5. Meer informatie over deze technologie vindt u bijvoorbeeld hier op Wikipedia.

3. Sociale statistieken

Marketingtechnisch gezien wordt het steeds belangrijker om niet alleen actief te zijn op social media, maar hierbij ook de statistieken herhaaldelijk aandachtig te bestuderen. Het zal u niet verbazen dat u hiervoor heus niet afzonderlijk Facebook, Twitter en LinkedIn in de gaten moet houden. Daar zijn namelijk de nodige online tools voor ontwikkeld. Twee toepassingen die in het bijzonder geschikt zijn om uw zakelijke prestaties te monitoren, zijn SproutSocial en thismoment.

SproutSocial doorgrondt uw social media-statistieken en geeft u overzichtelijke informatie over hoe uw bedrijf er op dit gebied voor staat. Wilt u bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in hoe populair uw bedrijf is bij uw volgers of hoe trouw zij zijn aan uw onderneming en/of merk? Met SproutSocial kunt u naar aanleiding van een uitgebreid en duidelijk rapport uw huidige strategie desgewenst aanpassen. Thismoment komt van pas als u naar aanleiding van een campagne de statistieken van onder andere Google Analytics en Facebook Insights wilt samenvoegen. Zo krijgt u een beter beeld van wat een campagne op de verschillende platforms precies heeft opgeleverd.

4. Praten tegen apparaten

Wederom een gegeven dat tot niet zo lang geleden nog iets uit de verre toekomst was, maar sinds de komst van Apple's personal assistant Siri begint het geven van verbale orders aan slimme apparaten steeds meer vorm te krijgen. Deze toepassing gebruikt computationele taalkunde om aanbevelingen te doen en acties uit te voeren. Deze worden uitgevoerd door bepaalde webservices.

Deze technologie is nog volop in ontwikkeling, maar deskundigen schatten in dat het geven van verbale opdrachten een steeds grotere rol zal gaan spelen in ons dagelijks leven. Al over enkele jaren zal bijvoorbeeld bij het vervallen van een vergadering het rondsturen van een 'geannuleerd-mailtje' niet meer nodig zijn. U hoeft dan slechts de vergaderkamer in te lopen en te zeggen: "Geef aan alle genodigden door dat de meeting van morgenochtend half tien niet doorgaat." Het systeem begrijpt meteen wat u bedoelt en stuurt de genodigden het bericht dat de vergadering is komen te vervallen.

5. Cloud Opslag 2.0

Het opslaan van documenten in de cloud heeft het zakelijk leven voorgoed veranderd. Met de komst van sites als Dropbox is het hebben van een eigen datacenter vrijwel overbodig geworden. Sommige grote bedrijven hebben hun eigen datacenters al vrijwillig opgeheven, maar de meeste kleine of startende ondernemingen zijn afhankelijk van deze technologie. Het eerder genoemde Dropbox is momenteel veruit de populairste online opslagplaats, maar het vrij nieuwe Huddle is voor zakelijke doeleinden wellicht nog interessanter. Deze dienst zou een nog grotere mate van veiligheid bieden en is goedkoper. Daarnaast is de toepassing toegankelijk voor mobiele apparaten, zoals de iPhone, iPad en Blackberry. 

Financiering via de Rabobank

Crowdfunding is een goede manier om voldoende startkapitaal te verzamelen, maar als u op zoek bent naar financiering om een bedrijf te starten is het ook aan te raden om met uw bank in gesprek te gaan. Bij Rabobank zijn er diverse vormen van bedrijfsfinanciering voor starters, waaronder Qredits en Money Meets Ideas. Klik hier voor meer informatie over de financieringsmogelijkheden bij Rabobank.

Lees ook:
7 slimme social media tools voor ondernemers
6 manieren om uw website SEO-proof te maken
De 8 beste zakelijke apps van 2011
7 slimme clouddiensten om data op te slaan

Gepubliceerd op:
03-04-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Bedrijfsmiddelen

Afhankelijk van de sector waarin je gaat starten, moet je als startende ondernemer vaak rekening houden met het investeren in een of meer bedrijfsmiddelen, zoals een bestelbusje of nieuwe computer.

Het goede nieuws is dat je dit soort investeringen kunt aftrekken van de belasting. Hieronder lees je bijvoorbeeld meer over:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.