Personeel aannemen

De eerste keer: personeel aannemen

Loondienst, uitzendkracht of zzp’er: wat zijn de verschillen? Als je voor het eerst iemand aanneemt of inhuurt, is het handig de risico’s en mogelijkheden goed in kaart te brengen. IkGaStarten en Interpolis helpen je op weg.

In loondienst: commitment 

Wil je iemand echt aan je bedrijf binden, biedt dan een loondienstcontract aan. Met de juiste investering van tijd en aandacht kan je bedrijf lange tijd profiteren van zijn of haar kennis en kunde.

Een vaste medewerker heeft een grote meerwaarde voor het voortbestaan van je bedrijf. Hij bouwt een relatie op met je klanten, leert jouw producten en diensten door en door kennen en is vaak loyaal en betrokken bij het wel en wee binnen je bedrijf.

Verzuim

Een punt van aandacht is wel dat je bij ziekte verplicht bent je medewerker door te betalen en te begeleiden bij re-integratie. Een verzuimverzekering neemt deze zorg van je over.

Inhuur via een bureau: minder financiële risico’s

Misschien heb je maar tijdelijk extra handjes of een specifieke expertise nodig. Met een uitzend- of detacheringskracht zijn je financiële risico’s stukken kleiner.

De uitzend- of detacheringskracht is in dienst van het bureau, jij draait dus niet op voor de werkgeverslasten of de loondoorbetalings- en re-integratieverplichting bij ziekte. Je blijft flexibel; heb je geen werk meer of ben je ontevreden, dan neem je eenvoudig afscheid van elkaar.

Risico's bij flexibele inhuur

De flexibiliteit heeft ook een wisselwerking. Over het algemeen is het verloop hoger en is de binding met de opdrachtgever minder sterk. En dat terwijl loyaliteit en stabiliteit cruciaal zijn voor de productiviteit en het imago van je bedrijf.

whitepapers voor starters

Starten? Wij helpen je graag

Hulp nodig bij je businessplan, het bedenken van een bedrijfsnaam, je uurtarief of het opzetten van een administratie? Lees dan onze whitepapers.

Download gratis PDF's

Als werkgever kun je zelf investeren in de betrokkenheid van de uitzend- of detacheringsmedewerkers die je inhuurt, bijvoorbeeld met een uitgebreid inwerkprogramma en opleidingen.

Zzp’ers: opletten voor schijnzelfstandigheid

Ook als je een zzp’er inhuurt, draag je geen belasting af en blijf je flexibel. Een zzp’er is zelf ondernemer en heeft een naam hoog te houden, dat zorgt vaak voor meer betrokkenheid.

Waar je voor moet waken, is dat er geen verkapte gezagsverhouding ontstaat. Dan riskeer je namelijk een loon- of premieheffing door de fiscus. Zet goede afspraken op papier, zodat duidelijk is dat de zzp’er niet in loondienst (‘verkapt dienstverband’), maar in opdracht bij jou werkt.

Mix loondienst en een 'flexibele schil'

Groei je hard en ga je meer mensen aannemen. Steeds meer ondernemers omringen hun vaste team met een flexibele schil van zzp’ers, uitzend- of detacheringskrachten. Zo kunnen ze zonder al te grote financiële risico’s hun stevige, betrokken basis uitbreiden en inkrimpen wanneer nodig.

Wil je hier meer over lezen? Ondernemer Joost Rueck van het digitale innovatiebureau Purple deelt zijn ervaringen met een flexibele schil rondom zijn kernteam.

Altijd: werkgeversaansprakelijkheid

Hoe je je capaciteit ook vergroot, als werkgever kun je aansprakelijk gesteld worden voor:

  • Schade die je medewerkers oplopen
  • Schade die je medewerkers veroorzaken

Jij bent verplicht te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Bespreek daarom de risico’s en veiligheidsmaatregelen met ál je medewerkers, ook met de uitzendkracht die je één week inhuurt.

Aansprakelijk gesteld worden

Daarnaast kun je aansprakelijk worden gesteld als mensen die namens jouw bedrijf werken letselschade of schade aan andermans spullen veroorzaken. Of vermogensschade, door een verkeerde berekening of een verkeerd advies.

Met een zzp’er kun je eventueel op papier zetten dat hij zelf aansprakelijk is voor schade aan derden.

Bijgewerkt op: 17-08-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.