Personeel aannemen

De eerste keer: personeel aannemen

Loondienst, uitzendkracht of zzp’er: wat zijn de verschillen? Als je voor het eerst iemand aanneemt of inhuurt, is het handig de risico’s en mogelijkheden goed in kaart te brengen. IkGaStarten en Interpolis helpen je op weg.

In loondienst: commitment 

Wil je iemand echt aan je bedrijf binden, biedt dan een loondienstcontract aan. Met de juiste investering van tijd en aandacht kan je bedrijf lange tijd profiteren van zijn of haar kennis en kunde. Een vaste medewerker heeft een grote meerwaarde voor het voortbestaan van je bedrijf. Hij bouwt een relatie op met je klanten, leert jouw producten en diensten door en door kennen en is vaak loyaal en betrokken bij het wel en wee binnen je bedrijf.

Een punt van aandacht is wel dat je bij ziekte verplicht bent je medewerker door te betalen en te begeleiden bij re-integratie. Een verzuimverzekering neemt deze zorg van je over.

Inhuur via een bureau: minder financiële risico’s …

Misschien heb je maar tijdelijk extra handjes of een specifieke expertise nodig. Met een uitzend- of detacheringskracht zijn je financiële risico’s stukken kleiner.

De uitzend- of detacheringskracht is in dienst van het bureau, jij draait dus niet op voor de werkgeverslasten of de loondoorbetalings- en re-integratieverplichting bij ziekte. Je blijft flexibel; heb je geen werk meer of ben je ontevreden, dan neem je eenvoudig afscheid van elkaar.

… maar je krijgt er andere risico’s voor terug

De flexibiliteit heeft ook een wisselwerking. Over het algemeen is het verloop hoger en is de binding met de opdrachtgever minder sterk. En dat terwijl loyaliteit en stabiliteit cruciaal zijn voor de productiviteit en het imago van je bedrijf.

Als werkgever kun je zelf investeren in de betrokkenheid van de uitzend- of detacheringsmedewerkers die je inhuurt, bijvoorbeeld met een uitgebreid inwerkprogramma en opleidingen.

Zzp’ers: opletten voor verkapt dienstverband

Ook als je een zzp’er inhuurt, draag je geen belasting af en blijf je flexibel. Een zzp’er is zelf ondernemer en heeft een naam hoog te houden, dat zorgt vaak voor meer betrokkenheid. Waar je voor moet waken, is dat er geen verkapte gezagsverhouding ontstaat. Dan riskeer je namelijk een loon- of premieheffing door de fiscus. Zet goede afspraken op papier, zodat duidelijk is dat de zzp’er niet in loondienst (‘verkapt dienstverband’), maar in opdracht bij jou werkt.

Mix loondienst en een 'flexibele schil'

Groei je hard en ga je meer mensen aannemen. Steeds meer ondernemers omringen hun vaste team met een flexibele schil van zzp’ers, uitzend- of detacheringskrachten. Zo kunnen ze zonder al te grote financiële risico’s hun stevige, betrokken basis uitbreiden en inkrimpen wanneer nodig. Wil je hier meer over lezen? Ondernemer Joost Rueck van het digitale innovatiebureau Purple deelt zijn ervaringen met een flexibele schil rondom zijn kernteam.

Altijd: werkgeversaansprakelijkheid

Advertorial verzekeren personeel

Hoe verzeker ik mijn bedrijf?

Een goede ondernemer dekt belangrijke risico’s af en draagt de verantwoordelijkheid over het welzijn van zijn personeel. Wil jij weten hoe?

Bekijk de mogelijkheden 

Hoe je je capaciteit ook vergroot, als werkgever kun je aansprakelijk gesteld worden voor:

 • schade die je medewerkers oplopen
 • schade die je medewerkers veroorzaken
   

Jij bent verplicht te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Bespreek daarom de risico’s en veiligheidsmaatregelen met ál je medewerkers, ook met de uitzendkracht die je één week inhuurt.

Daarnaast kun je aansprakelijk worden gesteld als mensen die namens jouw bedrijf werken letselschade of schade aan andermans spullen veroorzaken. Of vermogensschade, door een verkeerde berekening of een verkeerd advies. Met een zzp’er kun je eventueel op papier zetten dat hij zelf aansprakelijk is voor schade aan derden.

Meer weten?

Wil je weten hoe andere ondernemers zich voorbereiden op groei? En welke keuzes zij maken? Download ‘Slim groeien: succesvol in bedrijf’, het e-book van Interpolis vol tips voor een succesvolle groei.

Gepubliceerd op:
04-10-2017

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op Ikgastarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal Kromkommer

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.