vrouwelijke ondernemer internationale vrouwendag

Starten als vrouwelijke ondernemer, waag de sprong

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Slechts 1 op de 3 Nederlandse ondernemers is vrouw, terwijl vrouwelijke ondernemers gemiddeld net zo succesvol zijn en unieke eigenschappen bezitten. Neem jij de sprong?

Laat je inspireren door andere vrouwelijke ondernemers, lees de tips, download voorbeeld ondernemingsplannen en ga aan de slag. Bekijk de video ter inspiratie en waag de sprong.

Internationale vrouwendag

Internationale vrouwendag staat onder andere in het thema van economische zelfstandigheid. (Starten met) ondernemen is daar een goed voorbeeld van.

Het thema van dit jaar is Invloed met Impact. Je start een onderneming namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Door te ondernemen kunnen vrouwen een positief verschil maken voor hun buurt, vrienden en familie.

Vrouwelijke ondernemers en starters

Ongeveer 1 op de 3 ondernemers in Nederland is vrouw, namelijk 37% in 2020. Volgens de Kamer van Koophandel zijn er 145.000 nieuwe vrouwelijke ondernemers gestart met hun bedrijf, ten opzichte van 2015. Dat is een stijging van 29%. Deze vrouwen zijn met name gestart in de commerciële dienstverlening. 

Redenen om eigen bedrijf te starten

Vrouwelijke ondernemers hebben vaak andere redenen om een eigen bedrijf te starten, dan mannelijke starters. Mannen starten voornamelijk om economische redenen, zoals winst maken en succesvol worden.

5 redenen om de sprong te wagen

Vrouwen starten vaker om persoonlijke redenen, zoals onafhankelijkheid, persoonlijke interesse of een kans om hun talent beter te gebruiken. Ook biedt ondernemen voor vrouwen vaak flexibiliteit en dus een betere werk-privébalans.

Daarnaast willen vrouwen willen graag een verschil maken in de maatschappij en een bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken.

Vrouwen gaan minder vaak failliet

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen minder snel failliet gaan dan hun mannelijke collega’s. Oorzaken daarvoor zijn dat vrouwen over het algemeen voorzichtiger zijn en minder risico’s nemen.

Vrouwen zijn ook minder gericht op groei, maar meer op behoud van hun onderneming. Daarnaast starten vrouwen gemiddeld op latere leeftijd dan mannen, waardoor ze meer werkervaring in het bedrijfsleven of in hun vakgebied hebben.

Uitdagingen voor vrouwelijke ondernemers

Vrouwen starten over het algemeen minder grote bedrijven dan mannen. Dat komt onder andere doordat mannen makkelijker financiering binnenhalen dan vrouwen.

Ook zijn de branches waarin vrouwen vaker actief zijn (retail, persoonlijke dienstverlening) minder groot dan branches waarin mannen starten (industrie, bouw).

Tips: starten als vrouwelijke ondernemer

Waag jij de sprong en wil jij een eigen bedrijf beginnen? Doe je voordeel met netwerken, verhalen van andere vrouwelijke ondernemers en download een voorbeeld ondernemersplan. 

Vrouwennetwerken

Door je aan te sluiten bij een ondernemersnetwerk, kun je niet alleen veel leren van andere ondernemers, maar heb je meteen een aantal potentiële klanten. Er zijn veel netwerken specifiek voor vrouwelijke ondernemers. Een aantal vrouwennetwerken:

Inspirerende startersverhalen

IkGaStarten interviewt regelmatig (vrouwelijke) ondernemers over hun start. Laat je inspireren door deze vrouwen die de sprong hebben genomen:

Voorbeeld ondernemingsplannen

Een succesvolle ondernemer begint met een ondernemingsplan. In dat plan beschrijf je wat jouw bedrijf doet en welk product of dienst je gaat verkopen. Ook beschrijf je het doel van je onderneming, hoe je klanten gaat vinden en hoe je omzet en winst gaat maken.

Download gratisvoorbeeld ondernemingsplan voor jouw branche.

Bijgewerkt op: 08-03-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.