Onderneming succesvol

Zo word je succesvol ondernemer

Wil jij een succesvol eigen bedrijf beginnen? Dan ben je vast op zoek naar wat extra inspiratie. Deze ondernemers geven hun beste tips voor jou als starter.

1. Begin met je bedrijf

Deze eerste tip lijkt misschien een dooddoener. Toch zien we veel ondernemers in de dop eindelijk twijfelen of ze de eerste stap wel durven zetten.

"Begin gewoon!"

Natuurlijk moet je je goed inlezen, een ondernemingsplan schrijven en marktonderzoek doen. Toch moet je het uiteindelijk toch echt gaan doen.

Tip van Renée

"Begin gewoon!" zegt Renée van der Hoff van PR-bureau Desk Dertig. "Je kunt wachten tot je alles helemaal hebt uitgewerkt en € 20.000 hebt, maar dat hoeft niet. Als je een goed idee hebt om te starten, gewoon doen! Dan volgt de rest vanzelf"

2. Schaalbaarheid vanaf de start

Start je pas net met een eigen bedrijf? Dan kun je nu al inzetten op schaalbaarheid. Dat betekent dat je je bedrijf zo inricht dat je makkelijk kunt groeien.

Gebruik de checklist schaalbaarheid!

Tip van Michael

"We hebben BOON vanaf het begin zo ingericht dat we niet alleen de Nederlandse markt kunnen bedienen, maar dat we in een tweede fase ook naar andere landen kunnen", vertelt Michael Luesink van peulvruchten-bedrijf BOON.

"Ik verwacht dat we over een jaar BOON in andere landen introduceren. Het doel is naar Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en België te gaan."

3. Succesvolle ondernemers besteden uit

Als starter probeer je eerst nog alles zelf te doen. Je marketing, administratie, website en zelfs je logo! Dit lijkt een goed idee, je geeft tenslotte geen geld uit. 

Toch ben je waarschijnlijk langer bezig dan een professional en is het resultaat vaak niet optimaal. Als je dit doorrekent naar je eigen uurtarief ben je misschien wel duurder uit. Heb je al wat kapitaal opgebouwd? Dan is het vaak slim om je alleen te focussen op je kernactiviteiten. 

Tip van Remco

Zo denk Remco Dupuis van Goodfuture (duurzame bedrijfskleding) er ook over. "De administratie is niet mijn grootste kracht. Ik heb een poosje gedacht dat ik die er wel bij kon doen."

"Zolang het normale facturen zijn, lukt dat ook wel. Maar als er bijzondere transacties plaatsvinden, ben ik er al snel te veel tijd aan kwijt. Ik heb daarom besloten om de boekhouding uit te besteden aan onze accountant. Dan kan ik me richten op de dingen waar ik wél goed in ben."

4. Check, check, dubbelcheck je bedrijf

Assumption is the mother of all f*ckups. Je kunt er wel vanuit gaan dat je klanten zitten te wachten op je product, maar heb je dat gecheckt in de vorm van marktonderzoek?

Ook als je al gestart bent, is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Zijn je klanten nog tevreden en houden je medewerkers zich aan alle afspraken?

Tip van Jasper

"Een belangrijk aspect is het verifiëren van allerlei zaken", vertelt Jasper van Seepje.

"Vanaf het begin moet je dat doen. Check steeds bij klanten of je de juiste snaar hebt geraakt. Verifieer bij leveranciers of ze nog steeds het product maken zoals we het hebben afgesproken.” 

Lees ook

Ambitie op een bierviltje
Maak fans van je klanten
Checklist solide basis

Bijgewerkt op: 04-02-2020

Wat vind je van dit artikel?

x3
x11

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.