Zakelijke auto afschrijven: zo werkt het

Bijgewerkt op 03 april 2023
8 min  leestijd
21.406
Auteur: Roy Timmerman
Geteknde afbeelding van een blije automobilist in zijn kekke rode bolide

Een zakelijke auto afschrijven is aan een aantal strenge regels gebonden. Als je een bedrijfsauto koopt moet je deze auto van de zaak bijvoorbeeld in vijf jaar afschrijven. Welke regels zijn er nog meer en is het voor jou interessant om een auto van de zaak te rijden?

Na het lezen van dit artikel weet je alles over het afschrijven van een zakelijke auto. Direct emer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de volgende links:

 1. Fiscale voordelen zakelijke auto
 2. Wat is afschrijven?
 3. Hoe werkt de bijtelling?
 4. Een zakelijke auto afschrijven
 5. Rekenvoorbeeld
 6. Willekeurig afschrijven
 7. Afschrijven elektrische auto

1. Fiscale voordelen van een zakelijke auto

Wanneer je als startende ondernemer een bedrijfsauto aanschaft, kom je in aanmerking voor verschillende fiscale voordelen. Dit zijn drie fiscale regelingen voor je zakelijke auto:

 • Je kunt de betaalde btw over de aanschaf van je bedrijfsauto aftrekken. Ook btw die je over andere autokosten betaald, krijg je terug over het gedeelte dat je de auto zakelijk gebruikt;
 • Je kunt alle autokosten (exclusief btw) van je winst aftrekken. Dus aanschaf, reparaties, verzekering, onderhoud, brandstof en parkeerkosten (alleen voor zakelijke afspraken uiteraard);
 • Je kunt je zakelijke auto afschrijven, hier gaan we de rest van het artikel dieper op in.

Andere onderwerpen over het zakelijk gebruik van auto's  (btw, bijtelling, rittenregistratie en overige autokosten) worden uitgebreid besproken in het artikel 'Auto op naam van de zaak'.

2. Wat is afschrijven?

Fiscaal afschrijven wil zeggen dat je de kosten die je maakt om bedrijfsmiddelen te kopen, aftrekt van de winst. Je betaalt dan inkomstenbelasting over een lager bedrag. Een investering hoger dan € 450 mag je niet in één keer aftrekken van de belasting, maar moet je verdelen over meerdere jaren: dit heet afschrijven

Bedrijfsmiddelen

Bedrijfsmiddelen zijn alle middelen die je nodig hebt om je product of dienst te kunnen produceren en leveren. Denk hierbij aan machines, je bedrijfspand én een auto van de zaak

Wanneer rijd je zakelijk?

Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto.

Als je in een privéauto ook zakelijk rijdt, mag je de aanschaf van de auto niet zakelijk afschrijven. 

Afschrijven van een bedrijfsmiddel geldt dus alleen voor, zoals de naam al zegt, zakelijke middelen. We gaan in dit artikel dan ook uit van de situatie dat een auto op naam van de zaak staat. Dit geldt zowel voor de aanschaf van een nieuwe auto als een bestaande privéauto op naam van de zaak zetten. 

3. Hoe werkt de bijtelling?

Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, betaal je voor een zakelijke auto bijtelling. Dit bedrag wordt opgeteld bij de winst die je bedrijf dat jaar maakt. Je betaalt dus iets meer belasting; eigenlijk het tegenovergestelde effect van een aftrekpost.

Bijtelling 2021

 • Rijd je een auto op benzine of diesel? Dan geldt een bijtellingspercentage van 22%;
 • Voor een elektrische auto reken je 12% tot het drempelbedrag van € 40.000. Je betaalt 22% voor het bedrag daarboven.

Bijtelling 2022

 • Rijd je een auto op benzine of diesel? Dan geldt een bijtellingspercentage van 22%;
 • Voor een elektrische auto reken je 16% tot het drempelbedrag van € 35.000. Je betaalt 22% voor het bedrag daarboven.

Bijtelling 2023

 • Voor alle auto's die CO² uitstoten (inclusief (plug-in) hybride auto's) geldt een bijtellingspercentage van 22%.
 • Voor een volledig elektrische auto is de bijtelling 16%, tot een drempelbedrag van € 30.000 (de aanschafprijs van de auto). Voor het deel daarboven geldt het standaard bijtellingstarief van 22%.

Heeft de bijtelling invloed op afschrijvingen?

Nee. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Voor het aftrekken van de zakelijke autokosten of afschrijvingen maakt dit niet uit.


zakelijke rekening afbeelding

Start je als zzp’er?

Dan komt er veel op je af. Bij Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemer de eerste 6 maanden gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

4. Hoe werkt dat, een zakelijke auto afschrijven?

Een zakelijke auto afschrijven doe je normaal gesproken in vijf jaar tijd. Verderop lees je waarom dit vijf jaar is. Een zakelijke auto afschrijven gebeurt via de lineaire methode: 

Afschrijving per jaar = (aanschafkosten - restwaarde) / vermoedelijke gebruiksduur. 

Aanschafkosten

Dit is de aankoopprijs plus eventuele inbouwkosten van apparatuur en dergelijke. Dit bedrag is exclusief btw. De btw verreken je apart bij de aangifte omzetbelasting

Restwaarde

Je zakelijke auto vermindert in waarde, maar heeft ook na de afschrijftermijn nog waarde. Hoeveel dit is, zul je moeten schatten. Dit kun je eventueel navragen bij de leverancier, die kan hier een goede schatting van maken.

Let op: bestelauto’s hebben meestal na vijf jaar nog amper restwaarde: maximaal 10% van de aanschafwaarde.

Gebruiksduur

Afschrijving van je zakelijke auto gebeurt over het algemeen dus binnen vijf jaar tijd na de aanschafdatum. Je mag van de Belastingdienst namelijk maximaal 20% per jaar afschrijven op een bedrijfsmiddel. Daarnaast staat de gebruiksduur voor afschrijvingen bij een auto maximaal op vijf jaar.

Let op: De periode van 5 jaar is slechts de economische levensduur. Je kunt na deze tijd gewoon nog in je bedrijfsauto blijven rijden, maar je mag dan geen afschrijvingen meer van je winst aftrekken.

Je zult je dus na vijf jaar moeten afvragen of het nog voordelig is om in deze bedrijfsauto te blijven rijden, of een nieuwe auto te kopen.

5. Rekenvoorbeeld zakelijke auto afschrijven

Om het afschrijven van een zakelijke auto goed uit te leggen, geven we een rekenvoorbeeld:

Aanschaf auto € 35.000
Gebruiksduur 5 jaar
Restwaarde € 5.000
Rekensom afschrijving ( 35.000 - 5.000) / 5
Afschrijving € 6.000 per jaar

Je trekt in dit voorbeeld dus vijf jaar lang € 6.000 van je winst af. Zo wordt je belastbare winst lager en betaal je minder inkomstenbelasting. 

6. Willekeurig afschrijven

Voor startende ondernemers met een eenmanszaak, vof, maatschap of cv heeft de Belastingdienst een uitzondering gemaakt. Zolang je recht hebt op startersaftrek mag je gebruikmaken van de willekeurige afschrijving. 

Dit betekent dat je zelf bepaalt wanneer je de totale afschrijvingskosten aftrekt. Verdien je weinig in het eerste jaar en veel in het tweede jaar, en wil je niet te veel belasting betalen? Dan schrijf je in het eerste jaar niets af en in het tweede jaar € 12.000 in plaats van € 6.000.

Zo kun je in de vijf jaar dat je de zakelijke auto moet afschrijven steeds kijken wanneer dit het beste uitkomt. Uiteraard moet je in deze vijf jaar wel de volledige € 30.000 uit het rekenvoorbeeld afschrijven.

7. Afschrijven zakelijke elektrische auto

Het afschrijven van een zakelijke elektrische auto gaat hetzelfde als bij een ‘gewone’ zakelijke auto. Maar met een zakelijke elektrische auto kun je, naast de bijtelling, nog van extra fiscale voordelen profiteren. 

Tip: Veel gemeenten bieden speciale extra subsidies aan voor elektrische auto’s.

MIA en Vamil

Regelingen waarvan vrijwel alle ondernemers kunnen profiteren, zijn de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Dit zijn regelingen voor elektrische auto’s en de bijbehorende laadpalen.

 • De MIA is een uitbreiding van de investeringsaftrek. Je kunt hiermee tot wel 36% van het investeringsbedrag voor een elektrische auto of oplaadpunt aftrekken.
 • De Vamil-regeling is specifiek voor laadpalen. Hiermee mag je 75% van de investeringskosten van een laadpaal afschrijven.
 • De MIA en Vamil zijn onderdeel van de investeringsaftrek. Lees hier alles over de voorwaarden voor de investeringsaftrek.

Auto met sleutel

Zit jij veel op de weg?

Dan weet je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Met vaak hoge kosten als gevolg. Met de zakelijke autoverzekering van Interpolis ga je weer met een gerust hart de weg op.

Bekijk de mogelijkheden

Zakelijke auto afschrijven: de meest gestelde vragen

 • Waarom zakelijk rijden?
  Als startende ondernemer kun je met een zakelijke auto profiteren van fiscale voordelen. Je kunt de btw terugvragen, alle autokosten aftrekken én je kunt de zakelijke auto afschrijven.
 • Wat is afschrijven?
  Afschrijven betekent dat je de kosten die je maakt om bedrijfsmiddelen te kopen, aftrekt van de winst. Een investering hoger dan € 450 mag je niet in een keer aftrekken van de belasting, maar moet je verdelen over meerdere jaren: dit heet afschrijven
 • Wanneer rijd je zakelijk?
  Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto. Als je een auto op naam van de zaak hebt, kom je in aanmerking voor fiscale voordelen, zoals afschrijvingen.
 • Een zakelijke auto afschrijven, hoe gaat dat?
  Een zakelijke auto afschrijven moet in maximaal vijf jaar en gaat via de lineaire methode. Afschrijving per jaar = (aanschafkosten - restwaarde) / vermoedelijke gebruiksduur. Voorbeeld: € 35.000-€ 5.000 = € 30.000/5 = € 6.000 per jaar.

Meer over auto van de zaak

Meer over auto van de zaak
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten