Zakelijke auto afschrijven: zo werkt het

Bijgewerkt op 20 januari 2022
7 min  leestijd
0
Image
zakelijke auto afschrijven

Een zakelijke auto afschrijven is aan bepaalde fiscale regels verbonden. Als je een bedrijfsauto koopt moet je deze auto van de zaak in vijf jaar afschrijven. Deze kosten mag je aftrekken van je winst.

Welke fiscale voordelen heb je met een zakelijke auto?

Wanneer je als startende ondernemer een bedrijfsauto aanschaft, kom je in aanmerking voor verschillende fiscale voordelen. Dit zijn drie fiscale regelingen voor je zakelijke auto:

 • Je kunt de betaalde btw over de aanschaf van je bedrijfsauto aftrekken. Ook btw die je over andere autokosten betaald, krijg je terug over het gedeelte dat je de auto zakelijk gebruikt. 
 • Je kunt alle autokosten (exclusief btw) van je winst aftrekken. Dus aanschaf, reparaties, verzekering, onderhoud, brandstof en parkeerkosten (alleen voor zakelijke afspraken uiteraard).
 • Je kunt je zakelijke auto afschrijven, hier gaan we de rest van het artikel dieper op in.

De overige onderwerpen (btw, bijtelling, rittenregistratie en overige autokosten) worden uitgebreid besproken in het artikel auto op naam van de zaak.

Wat is afschrijven?

Fiscaal afschrijven wil zeggen dat je de kosten die je maakt om bedrijfsmiddelen te kopen, aftrekt van de winst. Je betaalt dan inkomstenbelasting over een lager bedrag. Een investering hoger dan € 450 mag je niet in één keer aftrekken van de belasting, maar moet je verdelen over meerdere jaren: dit heet afschrijven

Bedrijfsmiddelen

 • Bedrijfsmiddelen zijn alle middelen die je nodig hebt om je product of dienst te kunnen produceren en leveren. Denk hierbij aan machines, je bedrijfspand én een auto van de zaak

Wanneer rijd je zakelijk?

Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto.

Als je in een privéauto ook zakelijk rijdt, mag je de aanschaf van de auto niet zakelijk afschrijven. 

Afschrijven van een bedrijfsmiddel geldt dus alleen voor, zoals de naam al zegt, zakelijke middelen. We gaan in dit artikel dan ook uit van de situatie dat een auto op naam van de zaak staat. Dit geldt zowel voor de aanschaf van een nieuwe auto als een bestaande privéauto op naam van de zaak zetten. 

Hoe werkt de bijtelling?

Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, betaal je voor een zakelijke auto bijtelling. Dit bedrag wordt opgeteld bij de winst die je bedrijf dat jaar maakt. Je betaalt dus iets meer belasting; eigenlijk het tegenovergestelde effect van een aftrekpost.

Of je nu 501 kilometer of 10.000 kilometer privé rijdt, maakt niet uit: boven de 500 kilometer ga je bijtelling betalen.

Bijtelling 2021

 • Rijd je een auto op benzine of diesel? Dan geldt een bijtellingspercentage van 22%.
 • Voor een elektrische auto reken je 12% tot het drempelbedrag van € 40.000. Je betaalt 22% voor het bedrag daarboven.

Bijtelling 2022

 • Rijd je een auto op benzine of diesel? Dan geldt een bijtellingspercentage van 22%.
 • Voor een elektrische auto reken je 16% tot het drempelbedrag van € 35.000. Je betaalt 22% voor het bedrag daarboven.

Heeft de bijtelling invloed op afschrijvingen?

Nee. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Voor het aftrekken van de zakelijke autokosten of afschrijvingen maakt dit niet uit.

zakelijke rekening afbeelding

Start je als zzp’er?

Dan komt er veel op je af. Bij Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemer de eerste 6 maanden gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

Hoe werkt een zakelijke auto afschrijven?

Een zakelijke auto afschrijven doe je normaal gesproken in vijf jaar. Verderop lees je waarom dit vijf jaar is. Een zakelijke auto afschrijven gebeurt via de lineaire methode: 

Afschrijving per jaar = (aanschafkosten - restwaarde) / vermoedelijke gebruiksduur. 

Aanschafkosten

Dit is de aankoopprijs plus eventuele inbouwkosten van apparatuur en dergelijke. Dit bedrag is exclusief btw! De btw verreken je apart bij de aangifte omzetbelasting

Restwaarde

Je zakelijke auto vermindert in waarde, maar heeft ook na de afschrijftermijn nog waarde. Hoeveel dit is, zul je moeten schatten. Dit kun je navragen bij de leverancier, die kan hier een goede schatting van maken. Let op: bestelauto’s hebben meestal na vijf jaar nog amper restwaarde: maximaal 10% van de aanschafwaarde.

Gebruiksduur

Afschrijving van je zakelijke auto is over het algemeen in vijf jaar. Je mag van de Belastingdienst namelijk maximaal 20% per jaar afschrijven op een bedrijfsmiddel. Daarnaast staat de gebruiksduur voor afschrijvingen bij een auto maximaal op vijf jaar.

Let op: dit is de economische levensduur, je kunt na deze vijf jaar gewoon nog in je bedrijfsauto blijven rijden. Je mag dan alleen geen afschrijvingen meer van je winst aftrekken.

Dus je zal je na vijf jaar moeten afvragen of het nog voordelig is om in deze bedrijfsauto te blijven rijden, of een nieuwe auto te kopen.

Rekenvoorbeeld zakelijke auto afschrijven

Om de rekensom goed uit te leggen, geven we een rekenvoorbeeld voor het afschrijven van je zakelijke auto. 

Aanschaf auto € 35.000
Gebruiksduur 5 jaar
Restwaarde € 5.000
Rekensom afschrijving ( 35.000 - 5.000) / 5
Afschrijving € 6.000 per jaar

Je trekt in dit voorbeeld dus vijf jaar lang € 6.000 van je winst af. Zo wordt je belastbare winst lager en betaal je minder inkomstenbelasting. 

Wat is willekeurig afschrijven?

Voor startende ondernemers met een eenmanszaak, vof, maatschap of cv heeft de Belastingdienst een uitzondering gemaakt. Zolang je recht hebt op startersaftrek mag je gebruikmaken van de willekeurige afschrijving. 

Dit betekent dat je zelf bepaalt wanneer je de totale afschrijvingskosten aftrekt. Verdien je weinig in het eerste jaar en veel in het tweede jaar en wil je niet te veel belasting betalen? Dan schrijf je in het eerste jaar bijvoorbeeld niets af en in het tweede jaar € 12.000 in plaats van € 6.000.

Zo kun je in de vijf jaar dat je de zakelijke auto moet afschrijven steeds kijken wanneer dit het beste uitkomt: je moet in deze vijf jaar uiteraard wel de volledige € 30.000 uit het rekenvoorbeeld afschrijven.

Hoe gaat het afschrijven van een zakelijke elektrische auto?

Het afschrijven van een zakelijke elektrische auto gaat hetzelfde als bij een ‘gewone’ zakelijke auto. Maar met een zakelijke elektrische auto kun je, naast de bijtelling, nog van extra fiscale voordelen profiteren. 

Tip: Veel gemeenten bieden speciale extra subsidies voor elektrische auto’s.

MIA en Vamil

Profiteer van de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) voor elektrische auto’s en de bijbehorende laadpalen.

De MIA is een uitbreiding van de investeringsaftrek. Je kunt hiermee tot wel 36% van het investeringsbedrag voor een elektrische auto of oplaadpunt aftrekken.

De Vamil-regeling is specifiek voor laadpalen. Hiermee mag je 75% van de investeringskosten van een laadpaal afschrijven.

 • De MIA/VAMIL is onderdeel van de investeringsaftrek. Lees hier alles over de voorwaarden voor de investeringsaftrek.

Auto met sleutel

Zit jij veel op de weg?

Dan weet je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Met vaak hoge kosten als gevolg. Met de zakelijke autoverzekering van Interpolis ga je weer met een gerust hart de weg op.

Bekijk de mogelijkheden

Zakelijke auto afschrijven: de meest gestelde vragen

 • Waarom zakelijk rijden?
  Als startende ondernemer kun je met een zakelijke auto profiteren van fiscale voordelen. Je kunt de btw terugvragen, alle autokosten aftrekken én je kunt de zakelijke auto afschrijven.
 • Wat is afschrijven?
  Afschrijven betekent dat je de kosten die je maakt om bedrijfsmiddelen te kopen, aftrekt van de winst. Een investering hoger dan € 450 mag je niet in een keer aftrekken van de belasting, maar moet je verdelen over meerdere jaren: dit heet afschrijven
 • Wanneer rijd je zakelijk?
  Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto. Als je een auto op naam van de zaak hebt, kom je in aanmerking voor fiscale voordelen, zoals afschrijvingen.
 • Een zakelijke auto afschrijven, hoe gaat dat?
  Een zakelijke auto afschrijven moet in maximaal vijf jaar en gaat via de lineaire methode. Afschrijving per jaar = (aanschafkosten - restwaarde) / vermoedelijke gebruiksduur. Voorbeeld: € 35.000-€ 5.000 = € 30.000/5 = € 6.000 per jaar.

Meer over auto van de zaak

Meer over auto van de zaak
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten